Tickets
Shop
Shorttrack 14 feb 2023

‘Suzanne Schulting mag af en toe wat liever zijn voor zichzelf’

TeamNL Shorttrack was tijdens de ISU World Cup Finale in Dordrecht goed voor twee gouden, één zilveren en drie bronzen medailles. Daarnaast legde Suzanne Schulting beslag op de eerste Crystal Globe. Toernooidirecteur Cees Juffermans blikt terug op het event. Wat vindt hij van de Nederlandse prestaties en hoe kijkt de oud-shorttracker naar de felle kritiek die Sjinkie Knegt uitte op de teamleiding?

Foto : Shapevisions - KNSB

Hoe heb jij als toernooidirecteur de World Cup in Dordrecht ervaren?
Cees Juffermans (op de foto boven): “Je kunt het wel aan de schorheid van mijn stem horen. Het was intens en gaaf op alle fronten. Het stadion zat bomvol. Zelfs op vrijdag waren er, naast de vele scholieren die we uitgenodigd hadden, veel kaarten verkocht. Normaal gesproken was het dan nog aardig rustig. Dat laat wel zien waar de sport nu staat en hoe serieus het wordt genomen. De shorttrackliefhebber komt zelfs voor de kwalificatieraces al naar het stadion.  Zaterdag en zondag was het stijf uitverkocht en heerste er een supergoede sfeer. Dat vind ik persoonlijk heel tof, maar ook organisatorisch is dat gaaf om te zien.”

Het was een turbulente week voor TeamNL Shorttrack door de felle kritiek van Sjinkie Knegt op de teamleiding. Er staat nog een gesprek op de rol over zijn toekomst binnen de nationale selectie. Hoe kijk jij hiernaar?
“Bijna de gehele staf bij TeamNL Shorttrack is gewisseld en nieuw. Dat vergt tijd en afstemming. Suzanne Schulting geeft aan: ‘Ik ben in gesprek en probeer dingen te verbeteren.’ Sjinkie uit zich op een iets andere manier. Wat natuurlijk niet per definitie helpt… Op korte termijn in ieder geval niet. Je ziet wat er afgelopen week is gebeurd. Er ontstond meteen onrust en er is veel om te doen. Aan de andere kant geeft Knegt aan dat hij er goede bedoelingen mee heeft. Ergens deze dagen zal er een gesprek komen. Ik raad alle betrokkenen aan goed te kijken hoe dingen beter kunnen en om de positie van de verschillende personen in acht te nemen. Sjinkie is al wat oudere rijder. Hij heeft andere behoeftes en gewoontes dan een jonge rijder die net opkomt. Dat is niet zo gek. Ga hier gewoon met elkaar over in gesprek.”

Cees Juffermans: 'Sjinkie (midden) is een rijder die al wat ouder is. Hij heeft andere behoeftes en gewoontes dan een jonge rijder die net opkomt.' | Foto : Shapevisions - KNSB

Hoe vind je dat bondscoach Niels Kerstholt met deze situatie is omgegaan?
“Hartstikke goed, ook naar buiten toe. Ik heb het idee dat hij er wel voor openstaat en begrijpt waarom dit speelt. Hij is een coach die voor het eerst met dit soort krachten te maken krijgt. Dat is  moeilijk en zeker als het een paar dagen net even wat minder lekker gaat. In topsport is het – los van dit specifieke voorbeeld – altijd lastig voor een coach alles en iedereen bij elkaar te houden en de blik vooruit te krijgen richting het WK.”

Wat vind je van de prestaties van TeamNL Shorttrack?
“In de breedte zijn er heel goede uitslagen gereden, op de mannen- en vrouwenrelay na, waar ze niet de finales haalden. Als je ziet wat Xandra Velzeboer laat zien en wat Suzanne Schulting toch weer presteert... Zij is daar zelf niet echt tevreden over, maar ze blijft hoe dan ook medailles winnen en stelt de Crystal Globe veilig. Dat laat zien wat voor seizoen ze heeft gedraaid en hoe goed ze is. De mixed relay was waanzinnig! TeamNL won voor het eerst goud op dit onderdeel. Het was bijna de perfecte race. Ze deden alles goed: de snelheid, de aflossingen en tactisch zat alles geweldig in elkaar. Als liefhebber was dat fantastisch om te zien. Ook hoe de Koreanen en Canadezen weer rijden. Ik stond te watertanden langs de kant.”

Suzanne Schulting baalde dat ze voor het thuispubliek geen goud won. Hoe zie jij dit? “Gezien haar karakter is het logisch dat ze hiervan baalt, maar ze mag af en toe wat liever zijn voor zichzelf. Het is zo ontzettend knap wat zij dit hele seizoen al laat zien. Als je dan in een wat minder weekend alsnog zulke prestaties weet neer te zetten, wordt het zichtbaar hoe groot je bent. Dat dit misschien niet altijd naar je eigen verwachtingen is, is supervervelend maar je kan simpelweg niet áltijd goud winnen. Ik denk dat ze vooral supertrots moet zijn op dit seizoen, maar ook op de World Cup in Dordrecht. Dat er dingen beter kunnen, dat is topsport. Als ze vijf gouden plakken had gewonnen, had ze ook gezegd: ‘Het moet beter.’ Ik geniet ervan hoe ze rijdt.”

Het was voor Suzanne een beetje vallen en opstaan de laatste weken in de World Cup. | Foto : ISU

Hoe heb je de races van Xandra Velzeboer beleefd?
“Het is waanzinnig hoe zij die 500 meter schaatst. Dat is echt fenomenaal goed. Ik stond met open mond te kijken hoe snel ze reed. Het ging zo verschrikkelijk hard. Een heel spectaculaire race was het niet, want ze schoot weg bij de start en haar tegenstandsters zagen haar letterlijk niet meer terug. Ze gaat zo makkelijk en snel over het ijs. Dat is ongelooflijk tof om te zien.”

Welke verbeteringen zie jij als toernooidirecteur voor de World Cup shorttrack in Dordrecht?
“Als organisatie wil je veel meer mensen binnen hebben dan mogelijk is. Eigenlijk is de hal overal net een beetje te klein. De fotografen, de rijders, de mensen die een kaartje hebben gekocht, hebben allemaal nét te weinig ruimte. Ik denk niet dat het erg is, want iedereen accepteert het. Ik heb er ook geen wanklank over gehoord, maar het feit is wel dat het passen en meten is. Aan de ene kant is het superknus, maar als je qua side events nog wat extra wilt doen, dan kan dat hier niet. Dat is de grootste uitdaging waar we nu voor staan.”

“Volgend seizoen overigens niet, want dan hebben we het WK Shorttrack in Ahoy met 7.000 stoelen per dag. Daar is in de hal veel meer ruimte. Tegelijkertijd is de beperkte ruimte in Dordrecht een enorm compliment, omdat de hal uit z'n voegen barst. Blijkbaar is er veel animo voor. Mensen blijven terugkomen. De afgelopen jaren hebben we iets heel moois neergezet, waar we afgelopen weekend op voort konden bouwen. Trouwens, voor het WK volgend jaar zijn al bijna zesduizend tickets verkocht. Wees er dus snel bij, want op is op”, knipoogt Juffermans.

Cees Juffermans: 'De beperkte ruimte in Dordrecht is een enorm compliment.' | Foto : Shapevisions - KNSB

Wat verwacht je van TeamNL Shorttrack op het WK in Korea (10 tot en met 12 maart)?
“Bij de vrouwen hebben we op elke afstand een kanshebster voor goud met blikvangsters Schulting en Velzeboer. Dit geldt ook voor de vrouwenrelay en de mixed relay. Bij de mannen vergt het op dit onderdeel nog wel wat verbetering. Ze zijn erg goed, maar ik vind ze wat wisselvallig. Er is geschoven in de opstelling, mede doordat Jens van ’t Wout wat last had van zijn lies en hierdoor niet meer inzetbaar was. Daarnaast maakten ze tactisch wat fouten. Als je Jens weer als laatste rijder neer kunt zetten en je pakt tactisch wat dingetjes anders aan, dan heb je een supergoed team. Dan maken zij ook kans op eremetaal, maar ik heb ze niet als topfavoriet op mijn lijstje staan. Op de individuele nummers is Jens wat mij betreft bij de mannen de grootste kanshebber om een prijs te winnen. Die andere jongens kunnen dit misschien ook wel, maar hij is nog steeds een stapje verder dan zijn teamgenoten.”

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan