Tickets
Shop
Nieuws 11 feb 2023

Sjinkie Knegt: 'Dit soort zaken maakt me alleen maar gretiger'

Sjinkie Knegt Nee, het was geen nieuwe sportieve opleving, resulterend in eremetaal, die ervoor zorgde dat de naam van ‘de Schicht uit Bantega’ zaterdag tijdens de World Cup Finale Shorttrack weer werd genoemd. Waar het wel mee te maken had, lag voor de hand. De affaire.

Foto : Shapevisions - KNSB

Vier dagen eerder, op woensdag, liep Knegt leeg. Woede in zijn binnenste leidde tot woorden van onvrede (of beter: rauwe kritiek) over de bondscoaches, over trainingsschema’s, over van alles. Het donderde in een hotel in Zwijndrecht en dat leidde terecht tot kwade gezichten bij de beleidsbepalers van de KNSB. De rijder moest zich verantwoorden, zei ‘sorry’ en voorkwam zo dat hij uit de selectie werd gegooid voor de wereldbeker in Dordrecht. Of hij daar zaterdag, na de wedstrijden nog op wilde terugkomen? Geen probleem, vond-ie.

Er was de voorbije dagen niet zoveel gebeurd. “Ik sta er nog steeds. Het is wel een beetje tegen mijn principes in om excuses te maken”, begon Knegt. “Jawel, ik snapte wel dat dat even moest gebeuren. Dan doen we dat. Ik heb mijn woorden niet teruggenomen. Ik had me wat anders kunnen uitspreken, maar ik sta er voor de rest nog steeds achter. Zou een beetje zwak zijn geweest, wanneer ik nu zou zeggen: dat is allemaal niet aan de hand. Ik heb excuses gemaakt voor de woorden die ik gebruikt heb. Volgens mij is dat goed ontvangen, en anders maar niet. Ik zeg soms dingen, waarvan ik achteraf denk: had ik even twee keer over moeten nadenken. Dat heb ik niet gedaan. Is ook een beetje de aard van het beestje. Als ze dat niet kunnen accepteren, weet ik niet of dat mijn probleem is of hun probleem.”

Hij had wat moois in gedachten op de 1500 meter, maar sneuvelde in de halve finale. | Foto : Shapevisions - KNSB

In de officiële verklaring van de KNSB werd gemeld dat er met hem nog wordt gesproken over zijn toekomst bij de nationale trainingsselectie (NTS). “Dat vond ik heel apart. Ik weet niet waar dat over ging. Daarom heb ik Remy ook gebeld met de vraag waar dat op sloeg, maar hij was niet te bereiken. Ik weet niet waarom niet, maar niemand weet het. Als er een persbericht wordt uitgegeven over mij, wil ik dat ook graag even zien. Dat werd niet gedaan, wat ik niet netjes vind. Ik kreeg het via de media te horen. Dat is toch niet normaal. Jillert Anema (teamchef van Albert Heijn Zaanlander, red.) moest tijdens de NK Langebaan ook op het matje komen en dat ging via een videogesprek. Met mij is het ook zo gegaan. Ik vind het bijzonder en weet niet waar die zin in dat statement over mijn toekomst over gaat.”

Knegt, die in de halve finale van de 1500 meter het loodje moest leggen, zei niet bang te zijn dat hij deelname aan het WK in maart kan vergeten vanwege de affaire. “Daar ga er niet vanuit. Ik ben er totaal niet mee bezig. Ik zie het wel.” Op de vraag of het lastig was geweest zich op te laden voor de World Cup, reageerde hij: “De mensen die me een beetje kennen, weten dat dit soort zaken me alleen maar gretiger maakt. Als ze me op het matje roepen om me uit balans te halen, gaat dat echt niet werken. Ik heb ervaring genoeg om te weten hoe ik daarmee moet omgaan. Ik ben daar echt niet minder van geworden. Vandaag haalde ik net niet de finale, maar het schaatsen gaat goed. Het is wat het is. Ik ben ook meer bezig met geen penalty’s halen. Dat onderschatten mensen misschien een beetje. Dan trap je ook eerder op de rem.”


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan