Group 2
arrow copy Terug
Langebaan 05 feb 2023

Kjeld Nuis herkent de uitdagingen van Irene Schouten

Een onhandige opmerking van Kjeld Nuis tegen de schrijvende pers - over Irene Schouten die op het Museumplein vorige maand nog tulpen stond uit te delen - flapte er op zaterdag uit. Na het zien van Schoutens interview bij de NOS, wist Nuis dat hij te kort door de bocht was geweest.

Foto : Soenar Chamid

“Klootzak, waarom moet je dat nou zo zeggen? Je kan niet altijd aanstaan, dat is nou net wat zij zo moeilijk vindt. Daarom had ik spijt van mijn uitspraak." Nuis belde zijn collega op om zijn fout recht te zetten. Want waar zijn woorden hard klonken op zaterdag, vond hij het juist inspirerend dat zij zo openhartig was. “Ik denk dat Schoutens verhaal een wijze les is voor kampioenen die nog gaan komen. Er komt ontzettend veel op je af. We hoeven niet zielig te doen, maar op een gegeven moment denkt iedereen dat 'ie je kent. Elk uitje naar de supermarkt wordt er tegen je gepraat. En door te zeggen dat je daar even geen zin in hebt, ben jij een klootzak. Dus dat doe je niet.”

De drievoudig olympisch kampioen weet natuurlijk waar hij over praat. “Als je aanvragen krijgt voor een leuk bedrag, kun je ja of nee zeggen tegen dat zakcentje. Maar als je gevraagd wordt door de club waar je bent opgegroeid of door je basisschool, dan doe je dit en dat wel eventjes. Elke week ben je een paar dagen bezig, mensen hebben er geen idee van hoe hoog dat kan oplopen. Je voelt je bezwaard als je ‘nee’ zegt. Gelukkig heb ik een goede manager die daarbij helpt, want je moet het echt durven zeggen. Soms word je daar een klootzak van, maar ik werd ook harder. Nu kan ik veel makkelijker iets weigeren.”

“Irene denkt: wow, dit is leuk en dit is gaaf. Je verliest jezelf daarin. In dat opzicht heb ik echt bewondering voor Sven (Kramer, red.). Die gozer was zó bekend. Iedereen dacht dat die een stukje van hem had. Zelf heb ik ook een hoop onzin gedaan, maar ik vond het leuk. Je moet ‘ja’ zeggen op de dingen waar jij energie van krijgt. Bij de moetjes ga je naar de klote."

Krol ontevreden met derde plaats
De 1000 meter van de mannen leverden de verwachte podiumkandidaten op: Kjeld Nuis (1.08,04), Hein Otterspeer (1.08,08) en Thomas Krol (1.08,37). Alleen de volgorde was vooraf niet te voorspellen. Nuis en Otterspeer hadden beiden dit seizoen al een wereldbeker op hun naam geschreven, Krol is natuurlijk olympisch kampioen.

Het brons zat de schaatser van Jumbo-Visma dan ook een beetje dwars. “Op mijn 1000 meter had ik graag de zege willen pakken. Ik bij de WK-selectie, zeker. Maar als ik naar mezelf kijk, had ik harder willen schaatsen. In mijn afzet kom ik te veel overeind. De bocht rijd ik wel goed, daar win ik zelfs weer snelheid. De rechte stukken maakten het verschil vandaag.”

De afgelopen maand heeft Krol meer de nadruk gelegd op het trainen van zijn duurvermogen, wat ten koste zou kunnen gaan van de snelheid. Maar daar had de Deventenaar geen last van. “Aan mijn snelheid ligt het niet. Ik reed mijn snelste 500 meter van het jaar op vrijdag en ik voel me hartstikke fit." De middellangeafstandsspecialist wil juist nog meer op de inhoud trainen. "Maar dat is iets voor de zomer. In oktober staat er een heel andere Thomas, dat beloof ik.”

'In oktober staat er een heel andere Krol.' | Foto : Soenar Chamid

“Voor nu gaan we er het beste van maken. En ik plaats mij gewoon, in dat opzicht is er niets verloren. Alle ingrediënten zijn er, het moet alleen net even op z’n plek vallen. Natuurlijk ben ik blij dat ik op twee afstanden naar het WK kan, dat is de afgelopen tijd niet vanzelfsprekend geweest. Misschien had ik er wat meer van verwacht. Morgen word ik na lekker uitslapen wakker met het mes tussen mijn tanden.” Dan zal de blik geworpen worden op het WK.  

Op zaterdag was Nuis enigszins teleurgesteld met de derde plek, nu genoot hij van het ererondje met de driekleur om zijn schouders. “Het is een titel waar ik het voor doe. Ik ben hier heel blij mee. Hein is één van de beste ter wereld, die laat ik achter me. Krol hoort daar ook bij, die houden we drie tienden achter ons. Met deze kampioensonwaardige omstandigheden moet je er het beste van maken.”

Hein Otterspeer, Kjeld Nuis en Thomas Krol: op het WK kunnen ze alle drie het goud winnen. | Foto : Soenar Chamid

Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan