Tickets
Shop
NK Clubs 22 sep 2022

Op weg naar het NK Clubs: IJsclub Tilburg

Over een kleine twee weken wordt er in Thialf voor de vierde keer om het Nederlands Kampioenschap Clubs gestreden. Veertien verenigingen duelleren dan met elkaar in een uniek langebaantoernooi over verschillende afstanden, en zetten daarbij hun jeugd én senioren in. Schaatsen.nl besteedt tot 1 oktober dagelijks aandacht aan een van de deelnemende clubs. Vandaag deel 6: IJsclub Tilburg

Foto : Léon de Kort

Viviana Imirce Rodriguez Rojas is de stralende ster van IJsclub Tilburg. Met de nadruk op dat stralen; niemand in de Brabantse vereniging zal gelukkiger zijn dan deze 32-jarige Chileense om op 1 oktober te racen door Thialf. Ze zal uitkomen op de 1500 meter. Het wordt alweer de derde keer dat haar naam in de opstelling voor het NK Clubs staat. “Een eer”, noemt ze de mogelijkheid. “Elk jaar is dit zo ongeveer de enige keer dat ik de club kan vertegenwoordigen die zoveel voor mij heeft betekend en gedaan, sinds ik op schaatsen sta.” Sterker nog: dat schaatsen heeft ze ook in Tilburg, bij de club van Ireen Wüst, geleerd.

Viviana Rodriguez houdt zich tegenwoordig alleen bezig met het rijden van marathons in de Beloftendivisie, maar aan haar avontuur op de langebaan heeft ze wel vier nationale records overgehouden. De Chileense realiseerde in Inzell de snelste tijd op de 1500 meter (2.10,32) en de drie kilometer (4.32,81), terwijl ze op haar 'thuisbaan' Tilburg het record op de vijf kilometer (8.05,72) en de tien kilometer (17.09,45) schaatste.

Terug naar 2012. Rodriguez skeelert al geruime tijd op internationaal niveau, doet mee aan inline-wereldkampioenschappen en geniet daarnaast van het reizen en het ontdekken van andere culturen en talen. Na de wereldtitelstrijd in Italië (San Benedetto del Tronto) kan ze mee met een Chileense groep skaters die in het kader van een sportproject naar Nederland reist om gedurende drie maanden kennis te maken met de schaatssport. Het is begin van een nieuwe liefde, trouwens in meer opzichten…

Viviana Rodriguez is de IJsclub Tilburg zeer erkentelijk voor alle hulp die ze heeft gekregen sinds ze bij de vereniging het schaatsen heeft ontdekt. | Foto : Léon de Kort

Haar aanstekelijke lach begeleidt die herinnering aan tien jaar geleden. “Chilenen op smalle ijzers, het leek nergens op. De drie maanden waren zwaar. We waren als inlineskaters sterk genoeg, maar het lukte ons nauwelijks rechtop te staan, om te zwijgen van vooruit te komen op de ijzers. Wat we ook probeerden, we konden onze kracht niet overbrengen op het ijs, schaatsen kon je het niet noemen. Het grappige was dat we wel al spraken over de Olympische Spelen in Sochi waaraan we wilden meedoen. Wisten wij veel…”

Youssra Pals, de jongste van Tilburg
Youssra Pals (13) wacht een heel spannend optreden. De Tilburgse vwo-scholiere mikt tijdens het NK Clubs op haar beste 500 meter ooit. Als dat lukt, helpt ze IJsclub Tilburg waarvan ze al lid is sinds haar zesde, waarschijnlijk direct een eind in de goede richting om een hogere eindklassering te behalen dan bij de voorgaande drie keer. Bijna een week geleden gleed ze voor het eerst over het snelste ijs van Nederland, toen alle deelnemende verenigingen in Thialf mochten trainen. “Ik vond het echt heel goed ijs, zeker vergeleken met de baan in Tilburg. Het was wennen, maar dat is het altijd wanneer je na de zomer opnieuw kunt schaatsen. Vooral in de bochten moest je je aandacht erbij houden zodra je wilde overstappen”, vertelt ze. Van de twee proefstarts die ze maakte, ging er een de mist in. “Ja, de eerste was vals. De tweede was goed, al kan en moet het altijd beter hoor.”

Helaas bleef het beperkt tot die ene trainingssessie in Heerenveen. Omdat op haar thuisbaan ook pas op 1 oktober weer kan worden gereden, is er weinig praktijkwerk mogelijk. “Gelukkig kunnen we een paar keer naar Dordrecht. Dat is fijn, want ik wil graag heel goed presteren op het NK. Het is een groot doel mijn persoonlijk record te verbeteren. En ik vind het heel leuk mijn club te vertegenwoordigen.” Momenteel is haar beste tijd 48,57 seconden, op 12 maart van dit jaar gerealiseerd op de Ireen Wüst ijsbaan. Met de gretigheid die Youssra uitstraalt, lijdt het geen twijfel dat ze volgende week onder die score zal duiken.

Youssra Pals oefent de start tijdens de training voor het NK Clubs. | Foto : Léon de Kort


Dat valt ook af te leiden van haar tomeloze inzet. Hoewel pas dertien, stopt de dochter uit een gezin van drie (haar zus Yasmine is er op 1 oktober bij als reserve) best veel vrije tijd in haar hobby. Gedurende de zomer skeelerde ze op maandag, deed ze dinsdag een droogtraining en zat ze vrijdag op haar racefiets. Nu de winter in aantocht, worden de activiteiten uiteraard verlegd naar het bevroren water. “Op dinsdag, donderdag en vrijdag schaats ik, en meestal is er in het weekend een wedstrijd. Dat lijkt druk, maar het is goed te combineren met m’n andere dingen, zoals school.” Oh ja, mocht ze in de voetsporen kunnen treden van de bekendste clubheldin – Ireen Wüst – dan zou ze dat geweldig vinden. School is echter ook belangrijk. Met het zinnetje ‘Ik wil later chirurg worden’ laat Youssra niets aan duidelijkheid te wensen over. Ze heeft meer pijlen op haar boog. Houd ze maar in de gaten…

Het project sterft langzaam maar zeker in schoonheid, maar Viviana en een paar anderen zetten door. Want in 2013 keert ze terug naar Tilburg waar ze van verschillende kanten allerhande hulp krijgt. “Er leefden echt plannen om ons te kwalificeren voor Sochi, hoe raar dat doel ook klonk. Wat moesten we nou, na een winter krabbelen op dat ijs?” Toch zien ze een kans: de mass start is nieuw op het olympisch programma. “Via de 1500 meter kon je je kwalificeren. We werkten er hard voor, gingen zelfs naar Erfurt om te trainen. Een Chileense jongen voldeed in een van de laatste wedstrijden voordat we naar huis zouden gaan aan de kwalificatie-eis. Alleen, geen Spelen voor hem: de regels belemmerden dat. Chili was als natie niet genoeg georganiseerd. Ik miste de limiet op drietienden van een seconde… Neemt niet weg dat de hele ervaring geweldig was, mede door alle support die we van de mensen van IJsclub Tilburg kregen.”

Een beetje schaatsster heeft haar naam op de schoenen... | Foto : Léon de Kort

De olympische droom is snel daarna bevroren. De interesse voor schaatsen heeft Viviana echter gegrepen als een niet te bestrijden virus; ze ziet een marathon en is verkocht. Daarnaast studeert ze tussen 2015 en 2020 in Nederland, werkt ze erbij en waagt ze zich sinds 2015 aan de landelijke marathoncompetitie. “Marathons rijden maakt me gelukkig. Het spel lijkt erg veel op inlineskaten. Deze sport vraagt heel andere vormen van trainen dan de langebaan, bovendien heb je wekelijks een wedstrijd. Toen ik me hierop ben gaan storten, is de olympische droom vlug vervaagd hoor, hahaha! Daar heb ik totaal geen spijt van. Ik ben blij dat ik het heb mogen proberen, en dat ik dankzij de sport veel van de wereld heb gezien.”

En, niet te vergeten, dat ze door de jaarlijkse schaatsflirts met Tilburg haar leven een bizarre wending heeft gegeven. Dat is een kwestie van keuzes maken, oordeelt Rodriguez. “Als je een deel van het jaar in Chili bent en het andere deel in Nederland, moet je op een gegeven moment de vraag stellen wat je wilt. Ik heb gekozen voor Nederland, vanwege de studie, het schaatsen, mijn Nederlandse vriend. Hier is inmiddels thuis. IJsclub Tilburg, met onder anderen Barend Pricen, hebben daar een ontzettend grote bijdrage aan geleverd. Des te mooier vind ik het dat ik de vereniging mag vertegenwoordigen op het NK.” Dat ze nauwelijks heeft kunnen trainen op ijs, doet er niet toe. Met wilskracht kom je ook ver, weet Viviana uit ervaring.

Naam vereniging: IJsclub Tilburg
Opgericht in: 1963
Aantal leden: 650
Bekende (oud-)schaatsers: Ireen Wüst, Ruud Aerts
Uitslagen op NK Clubs: 8e in 2018, 14e in 2019 en 8e in 2021


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan