Tickets
Shop
NK Clubs 19 sep 2022

Op weg naar het NK Clubs: De Striene

Over een kleine twee weken wordt er in Thialf voor de vierde keer om het Nederlands Kampioenschap Clubs gestreden. Veertien verenigingen duelleren dan met elkaar in een uniek langebaantoernooi over verschillende afstanden, en zetten daarbij hun jeugd én senioren in. Schaatsen.nl besteedt tot 1 oktober dagelijks aandacht aan een van de deelnemende clubs. Vandaag deel 3: De Striene uit Breda

Foto : Sandy Pleyte

Teun Sweere zal voor De Striene de 3000 meter gaan schaatsen. Sweere – opgegroeid in Zevenbergen, maar tegenwoordig woonachtig in Leiden – is een echte atleet. Een carrière als schaatsprof zat er nét niet in, maar de inmiddels 32-jarige sporter werd wel meerdere keren Nederlands kampioen wintertriathlon en was in 2016 de sterkste bij het NK Tegenwindfietsen in Zeeland.

De Striene
“De Striene is een behoorlijk grote vereniging", vertelt Sweere. "We hebben zo’n 400 leden en er is een grote groep jeugd actief. Het NK Clubs leeft enorm bij ons. We proberen ieder jaar in die top-14 te komen, want dan mogen we meedoen. En dat willen we dolgaag. Het hele seizoen worden onze tijden per afstand nauwkeurig bijgehouden. Als we bijvoorbeeld zien dat we op de 3000 meter dames nog niet zo’n snelle tijd hebben staan, dan gaan we daarmee aan de slag. Zoals Jumbo-Visma altijd op zoek gaat naar de ‘marginal gains’, zo zijn wij er ook mee bezig om bij die beste veertien clubs te komen.”

“Ook binnen De Striene wordt er door de sporters volop gestreden, want iedereen wil in actie komen op het NK. Je kunt daar tegen de top van Nederland schaatsen. Zo’n toernooi geeft heel veel motivatie om het hele jaar door hard te trainen. Ook in de zomermaanden, want op 1 oktober wil je in topvorm aan de start staan.” Voor Sweere wordt het de tweede keer dat hij meedoet aan het prestigieuze toernooi. “In 2019 kon ik niet, vanwege een bruiloft van een goede vriend. Vorig jaar was ik gelukkig wel van de partij. Dat was echt een heel leuke dag. Onze jeugdleden genoten volop, voor hen was het een prachtige ervaring om als team naar Thialf te gaan en daar te strijden tegen andere clubs. Veel grote namen liepen rond in Heerenveen, onder wie Patrick Roest, Antoinette de Jong en Marcel Bosker. En die doen dan mee aan dezelfde wedstrijd, dat is toch fantastisch?!”

De Striene eindigde vorig jaar als 13e

Schaatscarrière
Als tienjarig jochie begint zijn schaatscarrière in Dordrecht. Op een klein baantje, van 220 meter. “In Breda was nog geen ijsbaan, die is pas in 2001 geopend”, legt hij uit. “Ik werd steeds fanatieker en mocht op een gegeven moment zelfs meedoen aan het jeugd NK in Groningen. De baan in Breda was nog maar net open en ik was de enige die daar op de 500 meter een tijd had neergezet. Volgens mij was het 1:00:13. Die tijd sloeg natuurlijk helemaal nergens op, maar ik zat net drie jaar op schaatsen en ik had nog amper op een 400 meter baan gereden. Omdat er nog zo weinig tijden waren gereden, was het toch voldoende om vanuit Breda afgevaardigd te worden naar het NK. In Kardinge reed ik tegen gasten die de 500 meter binnen 45 seconden aflegden. Werd ik bijna gedubbeld op die afstand, haha.”

Sweere ontwikkelt zich tot een goede schaatser, maar doordringen tot de échte top in Nederland lukt hem net niet. “In 2012 was ik eerste reserve bij het NK Allround in Heerenveen. In een vol Thialf deed ik mijn warming-up, want tot vijf minuten voor de start kon iemand zich nog afmelden en dan zou ik mogen rijden. Maar die afmelding kwam er niet. Helaas, maar het was een mooie ervaring. Mijn hoogtepunt in het langebaanschaatsen is dus eigenlijk een wedstrijd waar ik nooit aan mee heb gedaan”, zegt hij lachend.

Teun Sweere tijdens het NK Afstanden voor Junioren in 2012 in Breda | Foto : SCS/Sander Chamid

De Brabander blijft fanatiek sporten. “Van een teamgenootje hoorde ik dat zij meedeed aan een wintertriatlon. Een combinatie van hardlopen, fietsen en schaatsen. Dat leek mij ook wel wat, dus heb ik me ook ingeschreven. Vroeger deed ik aan atletiek – ik loop nu nog steeds regelmatig voor mezelf – dus hardlopen lag me wel. En fietsen en schaatsen deed ik natuurlijk al.” Ondertussen heeft Sweere al aan zo’n twintig wintertriatlons meegedaan en heeft hij er een flink aantal gewonnen. “Ik ben vijf keer Nederlands kampioen geworden, daar ben ik trots op. De combinatie van die drie sporten ligt me gewoon heel goed. De meeste deelnemers aan zo’n triatlon hebben vaak wel één zwak onderdeel, maar ik heb dat niet. Alleen bij de wissels verlies ik wat tijd, daar train ik namelijk nooit op. Eerlijk gezegd vind het wel lekker om even de tijd te nemen bij het wisselen. Voor mijn gevoel begin ik dan veel rustiger aan het volgende onderdeel.”

NK Tegenwindfietsen
In 2014 hoort hij dat Wouter Mesker – één van zijn vroegere schaatsconcurrenten uit Breda – Nederlands kampioen Tegenwindfietsen is geworden. “Dat wil ik ook, dacht ik direct. Het NK Tegenwindfietsen is een geweldig evenement. Alle 200 deelnemers fietsen op de op de Oosterscheldekering 8,5 kilometer tegen de wind in. Niet op een racefiets, maar op een doodnormale fiets zonder versnellingen. Het NK wordt niet elk jaar gehouden, want het moet wel windracht 7 of hoger zijn. Je weet pas een paar dagen van tevoren wanneer de wedstrijd gehouden wordt.” Bart Brentjens won in 2013 de eerste editie, in 2014 was Wouter Mesker de snelste en in 2015 werd Pico de Jager Nederlands kampioen.

Op 20 november 2016 staat Sweere voor het eerst aan de start van het NK. “Wouter kon helaas niet meedoen, maar hij gaf me nog wel drie goede tips: Pomp je banden hard op, trek een schaatspak aan en zorg voor gladde schoenen. Op de dag van dat NK regende het en er stond een gigaharde wind: windkracht 9 met uitschieters naar 11! Het KNMI had code geel afgekondigd. Daar stond ik dan aan de start, in mijn schaatspak op een normale fiets. Een heel verschil ten opzichte van de racefiets waar ik altijd op trainde, maar uiteindelijk blijft de opdracht hetzelfde. Je moet 22 minuten lang maximaal vermogen leveren. Als het goed is word je dan net zo moe als op een racefiets.”

Teun Sweere tijdens het NK Tegenwindfietsen | Foto : Sandy Pleyte

Na 8,5 kilometer stampen finisht hij in een tijd van 22.30 minuten. Genoeg voor de overwinning. “De langzaamste winnende tijd van alle edities, haha. Maar dat had te maken met de zware omstandigheden en daardoor is het natuurlijk wel een heroïsche overwinning geworden. Daarna heb ik nog twee keer meegedaan, maar winnen zat er toen niet in. Ik eindigde als vijfde en als tweede. Al met al een mooi rijtje, toch? “Bij een volgende editie hoopt Sweere wederom aan de start te staan. “Het is een heel populair evenement. Er mogen maximaal 200 deelnemers aan meedoen en zodra de inschrijving is geopend is het binnen no-time ‘uitverkocht’. Als oud-winnaar heb je gelukkig altijd de mogelijkheid om mee te doen. Als ik op feestjes kom beginnen mensen wel eens tegen mij te praten. ‘Jij bent toch ooit Nederlands kampioen Tegenwindfietsen geworden?’ vragen ze dan. Dat is wel grappig, maar ik hoef nog geen handtekeningen uit te delen hoor. En de fotografen liggen helaas ook nog niet voor mijn deur”, vertelt hij met een knipoog.

Voorbereiding NK Clubs
Langzaam maar zeker komt het NK Clubs dichterbij. Voor de Brander, die een PR van 4.08,84 heeft op de 3000 meter, is de voorbereiding op het evenement al begonnen. “Ik ben in training, maar ik moet zeggen dat ik er wel eens meer uren in heb gestoken. In januari ben ik vader geworden, van een dochter. Geweldig natuurlijk, maar het vaderschap gaat wel ten koste van trainingsuren. Ik ben nu vooral aan het hardlopen en fietsen soms ga ik naar de sportschool. Schaatsen doe ik nog niet, want de baan in Breda gaat pas op 7 oktober open. Vorig jaar had ik in de voorbereiding op het NK Clubs nog geen meter geschaatst. Pas op de dag zelf in Thialf maakte ik de eerste meters op het ijs, dus daar kan ik dit jaar nog wel wat op winnen.” Lachend: “Misschien moet ik nog maar even een klein trainingskamp in Heerenveen beleggen, dan heb ik in elk geval wat schaatskilometers in de benen.”


Naam vereniging: De Striene (Breda)
Opgericht in: 1964
Aantal leden: Ongeveer 400
Bekende (oud-)schaatsers: Kayo Vos, Louis Hollaar, Imke Vormeer
Uitslagen op NK Clubs: 12e (2019) en 13e (2021)

 

 


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan