Group 2
arrow copy Terug
Shorttrack 12 okt 2022

World Cup: Knegt en De Laat voor slechts één afstand gekwalificeerd, Schulting zit er gewoon bij

De selectiecommissie shorttrack van de KNSB heeft woensdag bekend gemaakt welke rijders zullen deelnemen aan de eerste World Cup van dit seizoen in Montréal. Ondanks een bijholteontsteking tijdens het laatste kwalificatiemoment heeft Suzanne Schulting genoeg punten verzameld om op twee afstanden van start te gaan. Routiniers Sjinkie Knegt en Itzhak de Laat zijn slechts zeker van één onderdeel.

Foto : Dennis Kruijswijk

Op de trials (30 september t/m 2 oktober) en de Dutch Open Shorttrack (7 t/m 9 oktober) konden de Nederlandse shorttrackers op alle drie de individuele afstanden punten verzamelen. De uitslagen van deze wedstrijden per afstand (één tijdrit en twee races) zijn bij elkaar opgeteld en hebben geleid tot drie klassementen (check hier de uitslagen mannen en vrouwen).

Nederland heeft op elk onderdeel drie startplekken, die in principe naar de nummers 1, 2 en 3 uit het klassement van afgelopen weekenden gaan. De ISU heeft echter bepaald dat rijders slechts op maximaal twee individuele afstanden mogen starten. Bondscoach Niels Kerstholt beslist uiteindelijk wie op welke afstand op het ijs verschijnt, dat geldt zowel voor de individuele nummers als de relay (vrouwen, mannen en mixed). In Montréal staan de 500 meter, de 1000 meter (2x), de 1500 meter en de relays op het programma. 

Waar voorheen de bondscoach een stem had in de selectie, is deze nu dus gebaseerd op de harde cijfers. Voor Yara van Kerkhof een zware domper, want mede door een valse start op haar favoriete 500 meter, staat ze nog niet ingeschreven voor een onderdeel.

Suzanne Schulting moest het tweede raceweekend missen door een bijholteontsteking, maar omdat ze tijdens de trials al genoeg punten had verzameld op de 1000 en 1500 meter, mag ze deze onderdelen gewoon rijden in Montreál. Sjinkie Knegt en Itzhak de Laat, die vaak in het seizoen moeten groeien en tijdens de eerste wedstrijden niet op hun best zijn, zijn op basis van hun resultaten op slechts één afstand geselecteerd.

Het beeld van de kwalificaties: Jens van 't Wout die routiniers Sjinkie Knegt (links) en Ithzak de Laat (rechts) voor blijft. | Foto : Dennis Kruijswijk

De grote winnaars van de kwalificaties, Jens van ’t Wout en Xandra Velzeboer, hebben alle drie de afstanden achter hun naam staan, uiteindelijk zullen ze maar op twee mogen starten door de regels van de ISU. Debutanten in Shorttrack TeamNL Teun Boer en Michelle Velzeboer hebben zich knap geplaatst voor de World Cups, zij zullen de 500 meter rijden.

De volledige selectie:
Vrouwen
Yara van Kerkhof
Selma Poutsma - 1000/1500 meter
Xandra Velzeboer - 500/1000/1500meter
Michelle Velzeboer - 500 meter
Suzanne Schulting - 1000/1500 meter
Rianne de Vries - 500 meter

Mannen
Teun Boer - 500 meter
Friso Emons - 1500 meter
Kay Huisman - 500/1000 meter
Sjinkie Knegt - 1500 meter
Itzhak de Laat - 1000 meter
Jens van ’t Wout - 500/1000/1500 meter

De twaalf rijders die de klassementen aanvoeren, zijn alleen geselecteerd voor de eerste World Cup in Montreál (28 t/m 30 oktober), daarna wordt bepaald wie er mogen deelnemen aan de tweede wereldbeker (4 t/m 6 november in Salt Lake City).

Meer informatie over de eerste World Cup vind je op de kalenderpagina.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan