Tickets
Shop
Nieuws 07 okt 2022

Berusting en frustraties over startpenalty's op Dutch Open

De een, Dylan Hoogerwerf, verdween schouderophalend van het ijs na het krijgen van een penalty. De ander, Yara van Kerkhof, kon absoluut geen begrip opbrengen voor de uitsluiting wegens hetzelfde ‘vergrijp’, een valse start. De nieuwe regel, waarmee op de Dutch Open Shorttrack wordt geëxperimenteerd, zorgde op de eerste dag van het toernooi voor de nodige penalty's en zeer gemengde gevoelens.

Foto : Dennis Kruijswijk - KNSB

Daar reed-ie dan op het middenterrein van de baan, met de handen over elkaar, werkloos toekijkend hoe de andere shorttrackers in de zesde heat van de 500 meter om de zege duelleerden. Dylan Hoogerwerf was even eerder op een valse start betrapt, die na de invoering van een nieuwe regel onmiddellijk een penalty betekent. “Op deze manier zal ik de World Cup niet halen”, sprak de Westlander zonder een spoor van frustratie of woede. Hij was op de hoogte van de nieuwe reglementering bij de startprocedure. In het kort komt het erop neer dat er niet meer mag worden bewogen, niet te langzaam naar de startlijn kan worden opgeschoven en de rijders moeten voldoende ingezakt het startschot afwachten.

“Het is wel wennen. Maar we wisten het van tevoren. Ik kan alleen mezelf de schuld geven, hoe stom ik de regel ook vind”, oordeelde hij. “Je staat op glad ijs, op twee messen wat het niet stabiel maakt. Je wilt snel weg zijn en daarom probeer je zo snel mogelijk te reageren. Ik was ervan uitgegaan dat er veel valse starts zouden zijn. Ik vind het een stomme regel, ben er zeker geen fan van. Een valse start moet kunnen. Dit is geen atletiek, waar je met handen op de grond en met je voeten in een standaard heel stabiel staat.”

Dylan Hoogerwerf: 'Ik heb het gevoel dat ik aan iets anders toe ben'. | Foto : Dennis Kruijswijk - KNSB

De vroegtijdige eliminatie op zijn beste afstand deed pijn. Toch won zijn relativeringsvermogen het vrij vlug van de onderhuidse onvrede. Hoogerwerf realiseerde zich dat de kans nihil dat hij eind deze maand mee mag naar Montréal voor de eerste wereldbeker. “Ik sta er niet goed voor, nee. Maar ik was ervan doordrongen dat het schaatsen misschien wel op een lager pitje zou komen, na de drukte van de afgelopen tijd (door het openen van een eigen tattooshop, red.). Die weerhoudt me ervan de vorm te krijgen die ik vorig seizoen had.”

Hoogerwerf vervolgde: “Ik ben wel blij dat ik iets kan opbouwen naast de sport, omdat ik mijn A-status van NOC*NSF ben kwijtgeraakt. Ik krijg geen vergoeding meer voor de sport, dus ik moest er wat naast gaan doen. Dan zie je dat je niveau wat achteruitgaat, maar dat had ik verwacht. Je kunt niet fulltime bezig zijn met een tattooshop en honderd procent met schaatsen in de weer zijn. Ik bekijk het ook zo: mijn carrière duurt nu al tien jaar, ik heb twee keer een olympisch traject meegemaakt, ben drie keer Nederlands kampioen geworden. Ik voel ook dat ik toe ben aan iets anders. Al heb ik vrede met de huidige situatie, af en toe is het best lastig. Ik moet goed nadenken over wat ik nu wil: lekker aan de gang blijven met mijn winkel en mijn sportcarrière links laten liggen, of in januari zien of ik nog iets leuks kan doen.’’

Met dergelijke plannen is de Zoetermeerse Yara van Kerkhof helemaal niet bezig. Hoewel ze vijf jaar ouder is dan haar mannelijke collega barst ze nog van de sportieve ambities. In dat licht bezien was het ongelooflijk wrang dat ze al was gesneuveld in haar rit op de 500 meter voordat de vijf kemphanen waren vertrokken. Verbijsterd en ook wel verbaasd over wat haar was overkomen bleef ze in het midden rondjes draaien, terwijl de vier tegenstandsters knokten om een Q achter hun naam te verdienen op de uitslagenlijst, wat zoveel betekent als plaatsing voor de volgende schifting.

Yara van Kerkhof: 'Dit heb ik niet eerder meegemaakt'. | Foto : Dennis Kruijswijk - KNSB

“Dit heb ik niet eerder meegemaakt. Hij zei (de starter, red.): ‘Naar de start, we stonden, toen floot-ie en moest ik eruit. Hij had nog geen ‘Klaar’ gezegd. Ik bewoog, maar ik wist niet dat dat niet mocht, volgens mij staat nergens in de regels dat je niet mag bewegen voordat het commando ‘Klaar’ klinkt. Ik mocht niet starten. Tja, en dan is de 500 meter snel klaar”, mopperde Van Kerkhof teleurgesteld.

“Na de race vroeg ik aan de scheidsrechter of er nieuwe regels zijn. Die wist het zelf ook niet zo goed. Dan hadden ze het vorig weekend met de trials ook kunnen aangeven. Dit heb ik nog nooit meegemaakt. In de rit voor me konden er ook drie meiden met een penalty vertrekken wegens een valse start. Dit is wel heel vervelend, omdat het supergrote consequenties kan hebben voor de World Cup. Er wordt zo’n fout gemaakt waar ik de dupe van ben. Een week geleden werd ik tweede op de 500 meter, waarmee ik veel punten pakte. Die komen er nu niet, plus: er is een grote kans dat andere meiden me passeren. Ik hoop dat ik word aangewezen om naar de World Cup te gaan, maar ik wil er dan ook dolgraag de 500 meter rijden. Dat wil ik afdwingen door goed te presteren. Krijg ik de kans niet, dan is dat niet mogelijk omdat ik er op een onzinnige manier uit word geschoten. Een valse start is een penalty, dat vind ik prima. Dit was geen valse start. Dit hoort niet”, besloot ze, op dat moment nog een klein beetje hopend op het terugdraaien van de straf. Die stille smeekbede werd niet verhoord.

De uitslagen staan hier


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan