Tickets
Shop
Langebaan 11 nov 2022

Jordan Stolz superieur, Nederlanders in achterhoede

Al in het voorseizoen liet de Amerikaan Jordan Stolz zien in vorm te zijn door een wereldrecord junioren te rijden. Tijdens de eerste World Cup in Stavanger bevestigde de pas 18-jarige schaatser zijn uitstekende vorm. Geen van zijn concurrenten kwam in de buurt van zijn baanrecord op de 1500 meter, Connor Howe en Zhongyan Ning eindigden als tweede en derde. Thomas Krol werd slechts zestiende.

Foto : BSR AGENCY

De indeling van Stolz’ rit was opvallend en toonde het gemak waarmee de 18-jarige rond kan rijden. De Amerikaan opende als snelste en nam in het eerste rondje wat gas terug. Pas na 900 meter leek hij vol aan te zetten, waardoor zijn rondetijden slechts langzaam opliepen, terwijl de rest van het veld veel verval kende. Met een tijd van 1.44,89 dook hij nipt onder het baanrecord en bleef hij de Canadees Connor Howe (1.46,65) en de Chinees Zhongyan Ning (1.46,68) ruim voor.

Stolz’ reactie bij de NOS: “Ik had niet verwacht dat het gat zo groot zou zijn, bijna twee seconden is veel. Met mijn uithoudingsvermogen kon ik het lang volhouden. Ik focus me dit seizoen op het allroundkampioenschap voor junioren en op het WK senioren zie ik wel waar ik strand,” aldus de jonge alleskunner, nog beduusd van zijn overmacht.

Bij de Amerikaanse trials in oktober reed Jordan Stolz al een wereldrecord junioren op de 1000 meter (1.06,47) en een nationaal juniorenrecord op de 1500 meter (1.43,16). Ondanks dat deze races gereden werden op hoogte in Salt Lake City, waren ze indrukwekkend voor deze tijd van het jaar.

Hoeveel overwinningen zal de jonge Stolz nog op zijn naam kunnen schrijven? | Foto : BSR AGENCY

In Stavanger kwamen de Nederlanders er niet aan te pas. De zware omstandigheden leken in het voordeel te werken van Patrick Roest, maar na een moeizaam begin waren zijn kansen al verkeken. Met een zevende plek was hij wel de beste Nederlander.

Thomas Krol plaatste zich tijdens het World Cup Kwalificatietoernooi al met moeite voor ‘zijn’ afstanden door een stijve onderrug, maar op vrijdag was zijn vorm nog verder te zoeken. Na de start leken Krol en zijn tegenstander Allan Dahl Johansson te werden teruggefloten door de scheidsrechter, maar vervolgden beiden toch hun route. De nummer twee van de Spelen op deze afstand was geen schim van zichzelf en belandde door twee moeizame laatste rondes op de zestiende stek (1.48,37).

“Dezelfde uitslag als in Polen (tijdens de eerste World Cup vorig seizoen, red), klote! Het liep en loopt op de 1500 niet zo goed. Vandaag verloor ik na mijn opening veel snelheid. Daardoor is mijn eerste ronde te langzaam en kan ik het niet meer goedmaken. Dat is wel een beetje zorgelijk,” aldus Krol bij de NOS.

De focus was er bij Krol, het resultaat niet. | Foto : BSR AGENCY

Toch wanhoopt de ervaren en zelfbewuste schaatser niet. “In de trainingen rijd ik lekker en ik vertrouw erop dat het goed komt. Ik kom niet voor zo’n race en zo’n uitslag, dit was ronduit slecht. Volgende keer is het beter. Overmorgen een goede 1000 meter rijden, dat is het eerste wat ik kan doen, die afstand loopt ook beter dan de 1500.”

Met bewondering had Krol naar Stolz gekeken. “Ook in topvorm zou ik het moeilijk met hem hebben gehad. Hij zet een nieuwe standaard neer en zet alle Nederlanders mooi te kijk. Jordan zal heel gevaarlijk worden op de 1000 meter. Aan mij om een stuk dichter in de buurt te komen, het liefst er voorbij. Als hij zo doorgaat, kan die veel mooie prijzen pakken. Komende vier jaar hopelijk nog niet, omdat ik hem het leven zuur ga maken,” besluit de schaatser van Jumbo-Visma lachend.

Wesly Dijs werd negende op de 1500 meter, Louis Hollaar vijftiende en Jordy van Workum sloot zijn debuut in de World Cups af als vijfde in de B-groep.

De volledige uitslagen en het programma voor zaterdag en zondag zijn te vinden op de kalenderpagina

Nederlanders na stabiele rit tweede op ploegenachtervolging
Het debuut van bondscoach Rintje Ritsma leidde tot een tweede plek voor Patrick Roest, Marcel Bosker en Beau Snellink. Het drietal, de gehele race aangevoerd door Roest, hield de rondetijden stabiel. Alleen de Verenigde Staten doken onder de tijd van de Nederlanders. Na afloop vertelde Ritsma bij zijn oude werkgever dat winst op het eerste deel behaald kan worden. Zonder misser en met een snellere start zou de overwinning binnen handbereik moeten zijn. Jorrit Bergsma had zich afgemeld voor dit onderdeel, omdat hij niet fit is. 

Ritsma's debuut als bondscoach tijdens een wedstrijd. | Foto : BSR AGENCY

Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan