Tickets
Shop
Inlineskaten 23 jun 2022

Bente Kerkhoff heeft stijgende lijn weer te pakken

Vorig jaar was het inlineseizoen nog maar net van start gegaan of het was alweer voorbij voor Bente Kerkhoff. De Europees kampioene en vice-wereldkampioene bij de junioren van 2019 liep eind april een hersenschudding op na een val tijdens de eerste wedstrijd. Ze is nog niet op haar oude niveau, maar ze kan weer meedoen aan de NK van komend weekend.

Foto : Glenn Wassenbergh

Bij de buiteling verleden jaar botste een rijdster tegen het hoofd van Kerkhoff. Een zware hersenschudding was het gevolg, waardoor niet alleen haar seizoen op skeelers in het water viel, maar ze ook tijdens het schaatsseizoen moest toekijken. Vanaf het begin van dit jaar is ze weer rustig begonnen met sporten. “Wat ik in januari deed, was nog niet echt trainen te noemen. Het werd een rondje fietsen, maar niet per se een fietstraining, of een keer kijken of ik op de skeelers kon staan en hoe ik daarop zou reageren. Op zo’n moment heb je niet het gevoel dat je topsport wilt  bedrijven. Ik wilde vooral kunnen bewegen zonder klachten.”

 “Toen ik weer vrijuit kon sporten, merkte ik hoe waardevol bewegen is voor je lijf en voor je mentale gesteldheid. Dat heb ik veel meer leren waarderen. Hoe mooi is het dat je zo’n topsportleven kan leiden, dat je elke dag kan trainen en dat je daarin je energie kwijt kunt? Je kunt je dag van je afschudden. Hoe langer ik nu bezig ben, hoe vanzelfsprekender het weer wordt. Maar ik heb wel echt dat besefmoment gehad.”

 De studente bewegingswetenschappen aan de Vrije Universiteit Amsterdam stond na een jaar revalideren tijdens de landelijke baanwedstrijd in Purmerend (16 april) weer aan de start. “Het was afwachten hoe het zou gaan. Aan de start staan, dat heb ik mijn hele leven gedaan, dus daar was niet zoveel aan veranderd. Ik vond het vooral spannend omdat ik niet wist hoe ik erop zou reageren. Zouden mijn lijf en mijn hoofd het trekken? Hoe erg liep ik achter ten opzichte van de rest? Ik zag hoe makkelijk het de anderen afging. Toch viel het niet tegen in vergelijking met waar ik vandaan kwam.”

 In 2019 werd de 18-jarige juniore Europees kampioene op de punten-afvalkoers en won ze zilver op de WK. Ze was, en is een groot talent, maar kende dus een grote terugval. “Ik ben nog niet op mijn oude niveau en zeker niet op het niveau waar ik wil zijn, daar kan ik zeker stappen in maken. Ik denk wel dat ik met een mooi niveau de NK in kan gaan.” Kerkhoff start komend weekend op alle onderdelen in Achterveld. De one lap zal waarschijnlijk te kort voor haar zijn, maar op de puntenkoers en de marathon wil ze zich van haar beste kant laten zien.

2019 was een prachtig seizoen voor Kerkhoff met onder andere de Europese titel op de puntenkoers. | Foto : Thomas Wendt

 “Ik wil gewoon heel mooie wedstrijden laten zien. Als ik tegenstand kan bieden en kansen creëren, dan is mijn weekend geslaagd. Ik vind het lastig om er een klassering aan vast te plakken. Ik ben zeker tevreden met hoe ik tot nu toe ben hersteld en trots op hoe ver ik mezelf heb gekregen, maar daar neem ik geen genoegen mee van het weekend. Ik rijd een wedstrijd om goede resultaten te halen.”


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan