Tickets
Shop
Nieuws 02 aug 2022

NK Clubs verschijnt al aan de horizon

Zaterdag 1 oktober 2022. Dat wordt D-Day voor de beste veertien schaatsverenigingen van Nederland die zich hebben gekwalificeerd voor het alweer vierde (officiële) Nederlands Kampioenschap Clubs. Het is nu nog zomer en vakantie, maar de voorbereidingen zijn al in volle gang om straks te kunnen schitteren bij de aftrap van het nieuwe schaatsseizoen.

Foto : Neeke Smit

Sicco Janmaat, trainer-coach van Team Jumbo-Visma maar in dit verhaal vooral de bedenker en grondlegger van het jaarlijkse clubfeest in schaatsland, piekert zich rot. Zijn net een week of wat terug de officiële uitnodigingen verstuurd naar de veertien verenigingen die zich hebben geplaatst voor het kampioenschap in Thialf, blijkt er nu een schaap in die kudde te zitten die hij nog niet heeft kunnen identificeren. Met dertien clubs is er contact geweest, zijn er afspraken gemaakt, maar de Ferwerter Iisclub geeft vooralsnog geen sjoege.

“Ik heb gebeld, gemaild, niks geen reactie. Ik ken geen schaatser die er rijdt, niemand reageert, maar Ferwert staat wel als tweede op de ranglijst. D’r moet iets gebeuren, want straks krijg ik een week of wat voor de wedstrijd de reactie: ‘NK Clubs? Waar heb je het over?’ Moeten we niet hebben, hè”, zegt de oud-schaatser.

Het zal zoiets als een weeffoutje zijn. Een vakantiedip in de communicatie. De Friezen laten zo’n titelstrijd natuurlijk niet zomaar schieten: het NK voor verenigingen verovert namelijk in hoog tempo de harten van iedereen die de langebaan omarmt. Drie edities zijn er verreden, maar bij de meeste clubs spreekt men inmiddels van een niet te missen klassieker op de agenda die top- en breedtesport met elkaar verbindt. Of, om in de woorden te spreken van de organisatie: 'Onderlinge strijd moet de lokale ijsverenigingen stimuleren een kwaliteitsslag te maken in opleiding en scouting. Ook moet een sterker clubgevoel meer schaatsende jongeren prikkelen en enthousiasmeren voor de wedstrijdsport'. 

Strijd en plezier, pijlers onder het NK Clubs. | Foto : Neeke Smit

“In het begin was het super wennen, met de spelregels. Een club is helemaal niet gewend om selectiecriteria te lezen voor een officiële wedstrijd met alles wat erbij komt kijken. De truc van het evenement is: je organiseert een wedstrijd waardoor een club allerlei zaken moet gaan regelen. Zo stimuleren we dat een vereniging professioneler wordt, dat men meer nadenkt over innoveren, selectiebeleid, jeugdwerving, trainers opleiden etcetera”, licht Janmaat toe.

“Je ziet in alle sporten dat het aantal licentiehouders terugloopt. Ouders hebben minder zin om in het weekend op stap te gaan met kinderen. De tijden zijn veranderd, de mentaliteit eveneens. Er is minder vaak natuurijs. Maar ik ben een professionele schaatscoach die kampioenen wil maken, van wie heel Nederland vervolgens kan genieten. Dan moeten er wel kinderen blijven schaatsen.”

De regels van het NK Clubs *** De clubs worden geselecteerd op basis van de tijden die hun leden in diverse leeftijdscategorieën het voorgaand seizoen op Nederlands ijs lieten noteren. Voor elke afstand (500-1000-1500-3000 meter) vaardigt de club één rijder af, zowel bij de mannen, vrouwen als junioren. NK Clubs publiceert op de eigen website, tijdens het hele seizoen, tussentijdse updates van de landelijke ranglijst van clubs. Verenigingen die moeite hebben om hun selectie rond te krijgen (een goede bezetting van elke afstand) mogen van vier daglicenties gebruikmaken, oftewel een schaatser van een andere club ‘inhuren’. Janmaat: ‘Daar maken veel verenigingen gebruik van om opengevallen plekken in te vullen. Dikwijls gaat het om de 3 kilometer voor vrouwen. Dan is het slim om een goede (prof)schaatsster te vragen. Dat wordt niet altijd eerlijk gevonden, maar ik vind het juist leuk, want daardoor zorg je dat mensen meer moeten nadenken. Het opstellen van een competitieve selectie vraagt wel enige affiniteit met profschaatsen. Al zijn er ook clubs zoals Lekstreek die zeggen: ‘Nee, we doen het nooit met een leenschaatser. Het NK is een clubfeest voor ons, we maken die selectie rond met onze eigen rijders. Koggenland is een club die elk jaar probeert Irene Schouten te laten meedoen, maar haar team Zaanlander is altijd op trainingskamp. Dus moeten ze steeds naar een andere oplossing zoeken. Met een daglicentie valt er wel een mouw aan te passen.”

De veertien geplaatste verenigingen zijn:
Hardrijders Club Heerenveen, Ferwerter Iisclub, STD Sint Nicolaasga, YVG IJsvereniging Groningen, Deventer IJsclub, STG Koggenland, STV Lekstreek, IJsclub Haarlem, HardrijVereniging Den Haag-Westland, IJsclub Tilburg, IJsclub Stokvisdennen, Schaatsvereniging Utrecht, Schaatsvereniging De Striene, HCA.

Twee verenigingen op de ranglijst (nummer vijftien en zestien) staan als reserve genoteerd: Warmondse IJs- en Skeelerclub, en de Alkmaarsche IJsclub.

Sinds 2018 zijn er drie kampioenschappen gehouden. In 2020 moest er een streep door de organisatie vanwege corona. De titelstrijd leverde drie keer een andere winnende vereniging op:

            JAAR

EERSTE PLAATS

TWEEDE PLAATS

DERDE PLAATS

2021

HARDRIJDERS CLUB HEERENVEEN (HCH)

STV LEKSTREEK

IJSCLUB STOKVISDENNEN

2019

ALKMAARSCHE IJSCLUB (AIJC)

STG SOLID AQUA

DEVENTER IJSCLUB

2018

STV LEKSTREEK

HCH

AIJC

       

 

 

 

 

 

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan