Group 2
arrow copy Terug
Beijing kort 07 feb 2022

Valieva bezorgt Rusland kunstrijgoud, Krol en Nuis al vroeg in actie

Rubriek van nieuws, weetjes & feitjes over de Olympische Winterspelen in Beijing: het overzicht van de voorbije dag.

Foto : BSR Agency/Orange Pictures

Krol en Nuis al vroeg in actie
De Nederlandse mannen komen dinsdag op de 1500 meter al vroeg in actie. Na afloop van hun rit zullen ze moeten afwachten wat hun tijd waard is. Thomas Krol rijdt in de tiende rit als eerste van de favorieten tegen de Noor Peder Kongshaug. Daarna is het aan Kjeld Nuis om zijn olympische titel te verdedigen. Hij rijdt tegen Min-Seok Kim. Bart Swings, Joey Mantia, Zhongyan Ning, Allan Dahl Johansson en Connor Howe komen in de ritten daarna nog op het ijs en maken ieder voor zich ook kans op een medaille. Bekijk hier de volledige startlijst. Alles over de Olympische Spelen vind je hier.

Russisch goud in kunstrijden
De Russische kunstrijders hebben onder aanvoering van de 15-jarige Kamila Valieva olympisch goud gewonnen in de landenwedstrijd op de Spelen van Beijing. Valieva stelde de zege veilig in de afsluitende vrije kür, waarin ze weliswaar even onderuit ging, maar ook als eerste vrouw tot twee keer toe een viervoudige sprong maakte op de Spelen.

De Russische tiener veroverde vorige maand in Tallinn al de Europese titel. 'Miss Perfect', zoals haar bijnaam luidt, wordt gezien als een van de potentiële sterren van de Winterspelen. Het eerste goud heeft ze alvast binnen. Valieva kreeg, ondanks haar val bij een poging om voor de derde keer een viervoudige sprong te maken, voor haar vrije kür 178,92 punten.

Na de individuele küren voor mannen en voor vrouwen, de paren en het ijsdansen stond Rusland bovenaan het klassement, gevolgd door de Verenigde Staten (zilver) en Japan (brons). Vier jaar geleden in Pyeongchang moest de Russische ploeg als titelverdediger genoegen nemen met zilver achter Canada.

Nederland naar plek drie in medaillespiegel
De Nederlandse equipe is op de derde dag van de Winterspelen in Beijing naar de derde plaats gestegen in het medailleklassement. TeamNL vergaarde goud met Ireen Wüst op de 1500 meter bij het schaatsen, zilver met Suzanne Schulting op de 500 meter bij het shorttrack en brons met schaatsster Antoinette de Jong op de 1500 meter. Met twee gouden, twee zilveren en een bronzen medaille heeft Nederland nu vijf medailles. Zweden leidt met drie keer goud. Rusland is de nummer 2 in de stand met in totaal zeven medailles, waarvan twee gouden, drie zilveren en twee bronzen. Gastland China staat vierde met twee keer goud en twee keer zilver. Noorwegen zakte van de eerste naar de zesde plaats. De Scandinavische ploeg kreeg er alleen een bronzen medaille bij.

2,5 miljoen kijkers voor 5000 meter
Ruim 2,5 miljoen mensen hebben zondag op NPO 1 naar de 5000 meter schaatsen voor mannen in Beijing gekeken, meldt Stichting KijkOnderzoek (SKO). Het was daarmee het best bekeken programma van de dag. Op die afstand won de 26-jarige Patrick Roest zilver. De 35-jarige Sven Kramer schaatste de laatste 5000 meter uit zijn carrière en eindigde als negende. Het goud ging naar de Zweed Nils van der Poel.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan