Tickets
Shop
Nieuws 09 dec 2022

Wel kleerscheuren in World Cup 3, maar schade valt mee

De 'sneuveldag' van World Cup 3 - in het Kazachse Almaty - voor de shorttrackers van TeamNL zit erop, en de balans viel positief uit. Al zullen met name Kay Huisman en Michelle Velzeboer daar vast anders over denken.

Foto : Dennis Kruijswijk - KNSB

Terug naar de strijd in de World Cup, na de flitsende start in Montréal en Salt Lake City. Hoe heb je dat ervaren?
Niels Kerstholt: “De hernieuwde kennismaking met het World Cup-niveau is prima bevallen. De een was in de kwalificatieraces wat scherper dan de ander, maar over het algemeen vond ik het gewoon goed wat de rijders en rijdsters lieten zien.”

Michelle Velzeboer en Kay Huisman beleefden geen goede dag. Zij lagen er vlug uit.
“Nee, die waren beiden niet scherp. De World Cup is voor allebei een nieuw fenomeen, dus is het belangrijk dat je leert van de dingen die misgaan. Er kan weleens iets niet jouw kant opvallen, en dan draait het erom dat je je lessen eruit trekt. Zowel Michelle als Kay stuitte op tegenstanders die wat irritants uithaalden. Dat kan gebeuren. Laat ik het zo zeggen: leren van je fouten, dan maakt het niet uit. Het is voor hen de derde wereldbeker, het kan niet altijd koek en ei zijn.”

Niels Kerstholt: 'Het kan niet altijd koek en ei zijn'. | Foto : Dennis Kruijswijk - KNSB

Zonder Xandra Velzeboer in de selectie (ze herstelt nog van ziekte) gaan de ogen al snel in de richting van Suzanne Schulting. De 25-jarige kopvrouw deed het goed in de schiftingswedstrijden op de 500 en 1500 meter. Op de sprint leverde ze de op een na snelste tijd af en won ze haar heat soepel, hetzelfde gold voor de schaatsmijl. Het wordt uitkijken naar de duels met haar Koreaanse rivale Choi Minjeong.
Jens van ’t Wout trok in Almaty de lijn van de steengoede Noord-Amerikaanse campagne moeiteloos door. Hij vloog door de voorronde en eerste heat van de 1000 meter, en bereikte daarna tamelijk eenvoudig de halve finale van de tweede 1500 meter. Die fase haalden Friso Emons en Sjinkie Knegt eveneens. Emons lukte het zelfs twee keer op een dag: hij stond als enige opgesteld in twee 1500 meters.

Teun Boer beging een misser bij zijn poging door te kunnen op de 1000 meter. “Hij ging op een blokje staan, terwijl hij bezig was aan een heel mooie rit. Dit soort slippertjes zien we zo nu en dan”, aldus de bondscoach die de succesvolle aftrap van een maandje terug niet te veel wilde vergelijken met het dubbele avontuur in Kazachstan. “De voortekenen lijken misschien wat minder gunstig, en dan hoef je alleen te kijken naar Xandra die toen compleet op scherp stond en nu niet eens rijdt. Suzanne is evenmin fit (verkoudheid, red.), en daarom reed ze geen relays. Een dagje extra van iets meer rust kon ze wel gebruiken.”

“Weet je”, vervolgde Kerstholt, “je hoeft niet altijd mega-topfit te zijn. Het gaat erom dat je wereldbekers rijdt en dingen kunt uitproberen. Neem je alleen de medaillekansen in ogenschouw, dan sta je er misschien iets minder voor omdat we in elk geval een ster dit weekend missen, en bij de ander moeten afwachten hoe zij zal gaan. Bij Jens zit er wel een plak in”, zei hij, om af te sluiten met een boodschap voor zaterdag en zondag: “World Cup 3 en 4: zorgen dat de racing skills nog beter worden voor het tweede deel van het seizoen, wanneer we vorm hebben en de skills.”

Alle uitslagen zijn hier te vinden.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan