Tickets
Shop
Nieuws 16 dec 2022

TeamNL shorttrackers foutloos in de verplichte nummers

Personele problemen (door ziekte) of niet, de shorttrackers van TeamNL gleden op de kwalificatiedag van de vierde wereldbeker moeiteloos door naar het hoofdtoernooi op zaterdag en zondag. Dat is tekenend voor het hoge niveau dat de selectie van bondscoach Niels Kerstholt al etaleert sinds het begin van de belangrijkste wedstrijdserie na het WK en EK.

Foto : Shapevisions - KNSB

Suzanne Schulting gaf in de Halyk Arena van Almaty (Kazachstan) onmiddellijk het goede voorbeeld op de 500 meter. Tot twee keer toe struikelde de Koreaanse Jiyun Park over haar eigen schaatsen bij de start en moest iedereen worden teruggefloten. Het deerde Suzanne geenszins, want alle keren dook ze als eerste de bocht in. Toen de groep eindelijk was vertrokken, nam ze meter na meter meer afstand van de rest om in 42,83 seconden te finishen, veruit de snelste tijd van het hele veld. Yara van Kerkhof en Selma Poutsma passeerden in hun heat eveneens de finishlijn als eersten.

Het verschil in eindtijd op de dubbele sprint tussen de heat van de Friezin en de overige voorronden, bevestigde de geweldige vorm waarin ze steekt. Schulting bleek de enige die onder de anderhalve minuut haar opdracht - plaatsing voor de kwartfinales – klaarde. Ook Poutsma (tweede) en Rianne de Vrieslz (eerste) bereikten moeiteloos de volgende schifting.

Selma Poutsma heeft haar studie de laatste tijd weer wat intensiever opgepakt. Toch staat ze haar mannetje ook tijdens de World Cups. | Foto : Shapevisions - KNSB

Xandra Velzeboer, net terug van ziekte, gaf een overtuigende winstwaarschuwing af op de tweede 500 meter. Met 42,42 seconden troefde ze de toptijd van teamgenote Schulting in de andere wedstrijd af. Zus Michelle en opnieuw Van Kerkhof voegden zich ook bij de laatste achttien op dit nummer.

Kay Huisman, vorige week ongelukkig in zijn races en daardoor anoniem meerijdend en vlug uitgeschakeld in de eerste World Cup op Kazachs ijs, stond aan het vertrek van twee 500 meters. Hij liet de eerste plaats en een tweede plek noteren. Itzhak de Laat is de enige ‘bloedbroeder’ van TeamNL die ook een 500 meter afwerkt dit weekend. Hij kwam als tweede over de streep en weet zich verzekerd van de kwartfinales. Friso Emons leverde twee keurige (winnende) ritten af, op respectievelijk de 1500 meter en de 1000 meter. Nestor Sjinkie Knegt kopieerde dat werk, zij het dat hij op zijn 1000 meter de Turk Furkan Akar de eer van de zege gunde. Beide Nederlanders gaan zaterdag hopelijk verder tot in de finale van de 1500; de 1000 wordt zondag voortgezet.

De kwartfinales van de relays gingen de twee viertallen prima af. De mannen (in een ongebruikelijke opstelling, want door de ziekte van Jens van 't Wout en Teun Boer kwamen Emons en Huisman naast De Laat en Knegt in de baan) werden tweede achter de Canadezen, de vrouwen wonnen hun serie, voor de Hongaarsen en het Poolse team.

De uitslagen van de kwalificatiedag in Almaty staan hier.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan