Tickets
Shop
Kort door de bocht 21 dec 2022

Wie wint het sportgala? Maximum aantal startbewijzen EK

Rubriek van nieuws en wetenswaardigheden uit de (inter)nationale schaats-, en skeelerwereld: het overzicht van de voorbije dagen.

Wie winnen de prijzen tijdens het Sportgala?
Woensdagavond zullen de Jaap Eden-trofeeën uitgereikt worden aan de beste atleten van het afgelopen jaar. In het olympische 2022 zijn er meerdere schaatsers die kans maken op de prestigieuze titels in Amsterdam. Een van hen is Thomas Krol, tijdens de Spelen won hij goud op de 1000 meter en zilver op de 1500 meter, daarnaast werd hij wereldkampioen sprint. Hij neemt het op tegen twee andere wereldkampioenen, baanwielrenner Harry Lavreysen en Formule 1-coureur Max Verstappen. Bij de vrouwen lijkt het te gaan tussen de twee koninginnen van de Winterspelen: Irene Schouten (3x goud) en Suzanne Schulting (2x goud, 1x zilver, 1x brons). Wereldkampioene Annemiek van Vleuten is de derde atlete in de race.  

Suzanne Schulting dingt ook mee naar een andere prijs. De relayvrouwen - met naast Schulting Yara van Kerkhof, Xandra Velzeboer en Selma Poutsma - zijn genomineerd voor sportploeg van het jaar. Jeroen Otter, het brein achter de shorttracksuccessen, kan woensdagavond tot de beste coach gekroond worden. Met de drie afgevaardigden is shorttrack het best vertegenwoordigd bij het Sportgala. Vanaf 20.30 uur is het evenement live te volgen bij de NOS. 

Het Sportgala: de kans om nog even met weemoed terug te denken aan alle prestaties van het afgelopen jaar. | Foto : Vincent Riemersma

Maximum aantal startplaatsen EK Allround en Sprint binnen
Tijdens de vier World Cups hebben de Nederlandse schaatsers alle twaalf de tickets voor het EK in Hamar (6-8 januari) binnengehaald. Zowel bij de mannen als de vrouwen mogen drie rijders starten bij het sprinten en het allrounden. Opvallend is dat enkel bij het EK Sprint voor mannen het maximum aantal van twintig deelnemers mee kan doen, bij de overige vierkampen hebben onvoldoende atleten het klassementje over twee afstanden tijdens de wereldbekers gereden. Door het ontbreken van de Russen zal het Europees Kampioenschap met name bij het sprinten gedevalueerd zijn. 

Nederland is het enige land met twaalf startbewijzen, Noorwegen heeft er elf en Polen negen. Ook Estland (een), Finland (een), Oostenrijk (een), Frankrijk (twee) zullen van de partij zijn in het Noorse Hamar.

Het is nog niet bekend welke schaatsers namens Nederland naar het EK gaan, dat wordt bepaald tijdens het Daikin NK Allround & Sprint. Wil jij erbij zijn in Thialf om te zien zien wie de titels winnen én wie er mogen afreizen naar Hamar? Bestel dan hier je tickets.

Op het WK pakten Thomas Krol en Jutta Leerdam het goud, kunnen ze dit kunstje herhalen tijdens het EK? | Foto : Soenar Chamid

Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan