Tickets
Shop
Nieuws 11 dec 2022

A-finales rijden, de houvast voor Friso Emons

Winnen zoals Suzanne Schulting en Jens van ’t Wout ook in de derde World Cup shorttrack deden, is Friso Emons nog niet gegund. Hij troost zich met de gedachte dat het bereiken van een A-finale – de poort naar de medailles – in deze sport al geen sinecure is. “Dat het me nu al twee keer wel is gelukt, stemt me tevreden.”

Foto : Dennis Kruijswijk - KNSB

Vierde in Montréal, en opnieuw deze klassering liet hij noteren op de eerste van twee 1500 meters die Emons als raceprogramma had toebedeeld gekregen in de Halyk Arena van Almaty. “Puur kijkend naar deze resultaten zijn ze niet fantastisch. Toch ben ik tevreden over de manier waarop ik schaats. Er zit vooruitgang in ten opzichte van de twee voorgaande World Cups. Het is überhaupt lastig je te plaatsen voor de A-finales. Ik ben daarom blij dat ik zaterdag zo ver ben gekomen. Vandaag lag ik ook flink op koers, totdat ik in de laatste halve ronde werd ingehaald en zo naar de B-finale moest”, vertelt de 24-jarige Tilburger na afloop van de wereldbeker die in het weekend van 17 en 18 december op dezelfde locatie plaatsheeft.

Zijn race van zaterdag was overtuigend. Op acht ronden voor het einde durfde hij het aan op te schuiven naar de koppositie. De druk op hem groeide daarna per ronde en een drietal passeerde hem, zo de hoop ontnemend op de eerste individuele ereplaats. Emons denkt niet dat hij te vroeg het initiatief had genomen. “Het gebeurt vaak dat de snelheid vroeg omhoog gaat. Dan wordt het lastiger er nog omheen te komen. Bovendien weet ik dat ik de inhoud heb om lang aan de leiding te schaatsen en vervelende lijnen kan rijden om de rest achter me te houden. Daar vertrouwde ik deze keer ook op. Maar je zag het: het blijft een ontzettend moeilijk schaakspel.”

Racend in Montréal liet Friso Emons voor de eerste keer van zich horen in de World Cup deze winter. Hij haalde de A-finale op de 1500 meter en werd daarin vierde. | Foto : ISU

De tactiek van zaterdag paste hij een etmaal later eveneens toe. “Het wedstrijdverloop was natuurlijk niet identiek. Achteraf geloof ik dat ik een ronde of twee te vroeg naar voren ben gegaan, want het viel me zwaar en uiteindelijk brak het me op. Deze manier van koersen is het wel voor mij, merk ik: ik word er steeds beter in. Vergeleken met de wereldbekers waaraan ik een paar jaar geleden meedeed zie ik de progressie. Ik kom er veel beter uit. Het is nu zaak te gaan finetunen wat betreft het moment waarop ik op kop moet verschijnen, me rustig kan houden en weet te profiteren van situaties. Kwestie van meters maken”, concludeert hij. Oftewel, meer ervaring kan heilzaam zijn. “En positief blijven.”

Oogst van World Cup 3: twee keer goud, twee keer zilver
Van een prijzenfestival zoals in Montréal en Salt Lake City was geen sprake, maar de Nederlandse shorttrackers presteerden acceptabel tijdens de derde wereldbeker van het seizoen. Niet voor het eerst, en zeker ook niet voor de laatste keer bleek Suzanne Schulting de beste garantie op eremetaal. Na de gouden plak op zaterdag (1500 meter) voegde ze er zondag een zilveren aan toe. In de finale van de 500 meter was er niet veel te beginnen tegen de explosieve start van concurrente Kim Boutin. De Canadese sloeg er een beslissend gaatje mee dat de allesbehalve fitte Schulting niet meer kon dichten. Aan het slot van de tweede finaledag in Almaty bungelde er opnieuw een zilverkleurig plakkaatje om haar nek, de beloning na een vrij tumultueuze aflossing voor de vrouwen waarbij Schulting vlak voor de eindstreep samen met een Koreaanse tegen het ijs ging.
De vierde medaille in het rijtje was de hoofdprijs die Jens van 't Wout zaterdag bemachtigde op de 1000 meter.

Tijdens de halve finale van de 1500 meter op zondag plaatste Sjinkie Knegt zich wel voor de eindstrijd door heel geduldig zijn kans af te wachten. De Schicht uit Bantega, als tweede door naar de finale, kon echter in de apotheose niet opboksen tegen de andere finalisten van wie de Koreanen Park (eerste) en Hong (tweede) de besten waren. “Daarom is het moeilijk te zeggen wat de juiste wijze is. Je kunt beter uitgaan van hetgeen voor jezelf het best werkt, een plan maken en daaraan vasthouden. Plus, in deze sport geldt ook heel erg: you win some, you lose some.”

Emons verwijst naar woorden die hij in Montréal uitsprak na zijn eerste A-finale. “Ik ga er vanuit dat ik de capaciteiten heb om in een weekend als dit twee keer de A-finale kan halen, maar er zijn twintig jongens die dat hebben. Shorttrack is een schaakspel op het hoogste niveau, en soms komt het ook aan op andere dan fysieke mogelijkheden. Ik denk dat ik dit spel goed kan spelen.” Om met schaaktermen af te sluiten: de 24-jarige 1500-meterspecialist bevindt zich in de overgangszone van meester naar grootmeester. “Dat hoop ik, haha. Het is wel de bedoeling dat ik daar eindig. A-finales rijden bevestigen dat het de goede kant opgaat…”


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan