Tickets
Shop
Kort door de bocht 21 aug 2022

Tour De Waard succesvol, Schipper-broers op hoogtestage met Irene Schouten

Rubriek van nieuws en wetenswaardigheden uit de (inter)nationale schaats-, en skeelerwereld: het overzicht van de voorbije dagen.

Foto : Neeke Smit

Geslaagde skeelerprimeur in Heerhugowaard
Ondanks de concurrentie van het ONK in Hallum (daags ervoor) is de eerste Tour De Waard de boeken ingegaan als een mooie verrijking van de inlineskatekalender. Ingebet in het al jaren succesvolle programma van de gelijknamige wielerronde in het centrum van Heerhugowaard reageerde het talrijke publiek zondagmiddag enthousiast op het strijdgewoel op de kleine wieltjes. De nummers twee van zaterdag in het noorden van Friesland werden hier bejubeld als de winnaars: Crispijn Ariëns bij de mannen na een lange solo en Beau Wagemaker was de beste van het vrouwenpeloton door heel slim aan te pikken bij een paar demarrerende mannen en zo weg te rijden van haar concurrentes. Ariëns kreeg Luc ter Haar (tweede) en Casper de Gier (derde) mee op het podium, Wagemaker werd geflankeerd door Berit Gunderson en Sofia Schilder.

Beau Wagemaker won de eerste vrouwenmarathon, vóór Berit Gunderson (l) en Sofia Schilder (r). | Foto : Neeke Smit

“Het hele plaatje klopte”, oordeelde Kay Schipper, de nummer vijf in de uitslag en ook nauw betrokken bij de organisatie van de ingekorte marathons (35 km voor de mannen, 30 km voor de vrouwen). “De sfeer was geweldig. Er komt normaal al veel publiek op de wielerwedstrijden af, maar kennelijk was er ook behoefte nu wat eerder langs de kant te gaan staan om de verrichtingen van de inlineskaters te volgen. Het mooie was dat er ook voor kinderen een skateclinic werd georganiseerd die druk is bezocht. Het geeft aan dat de sport aan populariteit wint onder de jeugd, wat wij natuurlijk toejuichen”, zo erkende Schipper.

De uitslagen van de vrouwen staan hier 
De uitslagen van de mannen staan hier

Reggeborgh-trio ziet af in de Zweedse wildernis
Om het vaste trainingspatroon in de aanloop naar het marathonseizoen te doorbreken, besloten Gary Hekman, Bart Hoolwerf en hun coach Roy Boeve maanden geleden zich in te schrijven voor een bijzonder uitdaging op de racefiets: een graveltocht in het zuiden van Zweden. De Gravel, Grit ’n Grind werd op zaterdag een aardige beproeving voor het trio van Team Reggeborgh. Gary Hekman finishte na ruim drieënhalf uur trappen als 23e, met een klein kwartier achterstand op de Nederlandse winnaar en gravelspecialist Jasper Ockeloen. "Dit was supergaaf, al kreeg ik na zestig kilometer kramp waardoor ik de voorste groep moest laten gaan. En ook - eerlijk is eerlijk - omdat er wel wat te steile klimmetjes voor mij waren... Maar ik heb zwaar genoten", vertelde Hekman.
Ploegmakker Bart Hoolwerf had een kleine tien minuten meer nodig voor de race over 124 kilometer. Hij werd 38e. Hij passeerde de streep in het gezelschap van oud-wegprof Nathan Haas. "Het was fantastisch om mee te doen", aldus Hoolwerf. "Ik heb er enorm van genoten. In september is er ook een UCI-gravelrace in Veenhuizen (Drente). Daar zouden we graag aan het vertrek staan, maar de datum (17 september, red.) zit jammer genoeg te dicht op de start van de marathoncompetitie."

Zowel Hekman als Hoolwerf wist zich met dit resultaat niet te kwalificeren voor de wereldtitelstrijd, in het tweede weekend van oktober in Italië. De beste 25 procent van de deelnemers in de uitslag (per leeftijdscategorie) verdient namelijk een uitnodiging om mee te doen aan de grote finale van de UCI Gravel World Series, een reeks van elf verschillende gravelwedstrijden. Trainer-coach van Reggeborgh, Roy Boeve, kwam uit in de leeftijdscategorie 35-39 jaar. Hij deed op zes seconden na drie uur en vijftig minuten over de rondrit in de buurt van Halmstad. Als de nummer 12 in een veld van twintig deelnemers gaat een startbewijs voor het WK ook aan hem voorbij.

Broers Schipper mee met Irene Schouten naar Colombia
De tweeling Kay en Rick Schipper zien af van deelname aan het Europees Kampioenschap Inlineskaten dat op 4 september begint in het Italiaanse L'Aquila en tot en met 11 september duurt. Het toernooi komt volgens het duo te vroeg om zich goed voor te bereiden. De Noord-Hollanders - die geregeld in de clinch liggen met de bondscoaches over tal van zaken - waren onder voorbehoud opgenomen in de Nederlandse selectie. Pas na een gesprek met technisch directeur Rémy de Wit van de KNSB zou worden bekeken of ze daadwerkelijk mee mochten gaan. Nog voor het onderhoud heeft plaatsgehad, hebben de broers per mail laten weten dat ze passen voor de Europese titelstrijd. 

De broers Schipper zouden heel graag naar het WK gaan. | Foto : Neeke Smit


Bijkomend 'luxeprobleem' dat sowieso een EK-deelname in de weg staat: de twee zeggen benaderd te zijn door olympisch schaatskampioene Irene Schouten, om haar te vergezellen op haar trainingsstage in Colombia. Op dat verzoek zijn ze ingegaan. "De tickets zijn donderdag geboekt, komende vrijdag vertrekken we naar Zuid-Amerika. Mede door deze trip die een perfecte voorbereiding zou kunnen zijn op het WK Inlineskaten in Argentinië, hebben we nu een verzoek ingediend bij de bond om ons op de lijst van deelnemers voor het WK te plaatsen. Die vraag is ontvangen en we wachten de reactie hierop af. Het staat los van het onderhoud dat we willen hebben over het EK", zegt Kay Schipper.
Marcel Scheperkamp, disciplinemanager Inlineskaten van de bond, reageert kort: "Dat verzoek hebben we in overweging genomen en daar komen we later op terug." Volgens de selectiecriteria van de KNSB maken de EK-deelnemers  die de beste resultaten en prestaties in Italië leveren kans op uitzending naar het WK.  Met andere woorden: op basis van deze regel grijpen de Schippers naast een ticket voor Argentinië.

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan