Tickets
Shop
Nieuws 02 sep 2021

N'tab verlengt contract: 'Ik denk dat het nog veel harder kan'

Team Jumbo-Visma en Dai Dai N'tab gaan langer met elkaar door. De 27-jarige sprinter heeft zijn contract, dat aan het eind van komend seizoen zou aflopen, met twee seizoenen verlengd. "Het is fijn dat er wederzijds vertrouwen is."

Foto : Sander Chamid

N'tab, die aan het begin van de vorige zomer Team Reggeborgh verruilde voor Team Jumbo-Visma, prijst zich gelukkig met zijn nieuwe contract. Volgens de sprinter is het een beloning voor het afgelopen seizoen, waarin hij onder meer Nederlands kampioen werd, drie World Cup-medailles behaalde én WK-brons won op de 500 meter. "Ik ben heel erg blij in het vertrouwen dat Jumbo-Visma in mij heeft uitgesproken", reageert N'tab verheugd. "Voor mij is het de bevestiging dat ik de goede route heb gekozen en dat Jumbo-Visma er alle vertrouwen in heeft dat ik in deze route pas."

Dat N'tab, die nu als enige van de ploeg vastligt tot en met 2024, er niet voor heeft gekozen om de contractonderhandelingen pas ná de Olympische Spelen aan te gaan, is een bewuste keuze, vertelt hij. "Ik ervaar die periode over het praten over je contract als vervelend, ongeacht of je er nou goed of slecht voor staat", is N'tab eerlijk. "Het is gewoon heel fijn dat ik weet waar ik aan toe ben en dat ik het seizoen in kan gaan met de wetenschap dat ik hier nog een paar jaar langer kan blijven schaatsen. Dat geeft verse energie om de komende jaren nóg harder te gaan."

Want hard rijden deed hij in zijn eerste seizoen bij Team Jumbo-Visma meer dan regelmatig. Zo veroverde hij bij de Daikin NK Afstanden voor de vierde keer de nationale titel op de 500 meter en stelde hij dankzij een gouden, zilveren en bronzen op de 500 meter het World Cup-klassement veilig. Met de bronzen plak op de WK Afstanden behaalde hij bovendien voor het eerst in zijn carrière een individuele WK-medaille. "Het was één van mijn stabielste seizoenen ooit en daar ben ik heel trots op. Natuurlijk was ik liever wereldkampioen geworden, maar dat gaat nog wel gebeuren", glimlacht N'tab.

Hoewel de coronaperikelen voor een 'gek' en 'chaotisch' seizoen zorgden, kan N'tab niets anders dan tevreden zijn op zijn eerste seizoen bij zijn nieuwe ploeg. "Ik heb niet de tijden gereden die ik wilde rijden in Thialf, maar ik was op de momenten dat het moest in goede doen. Dat is wel een groot verschil met voorgaande jaren", gaat de Brabander verder. "Bij mijn vorige ploeg was ik ook wel heel goed, maar liet ik het vaak afweten in februari. Nu was ik voor het eerst écht goed in februari. Dat is ook één van de redenen geweest waarom ik vorig seizoen naar Jumbo-Visma ben gegaan."

Waarin N'tab nog denkt te kunnen verbeteren? "Ik wil harder openen in combinatie met een steeds sneller rondje. Als dat op elkaar aansluit, ben ik ervan overtuigd dat het volgend seizoen nog veel harder kan." Nu de Olympische Spelen naderen, voelt N'tab dat iedereen 'een beetje beter wordt'. "Het begint wel te kriebelen allemaal, maar dat is elk seizoen rond deze tijd wel zo. De echte spanning ervaar ik nog niet zo; ik focus me eerst op de trainingskampen in Cecina en Inzell en daarna komen de wedstrijden vanzelf wel."

Orie: 'Een jongen met grote sprintkwaliteiten'
Ook Jac Orie, coach van Team Jumbo-Visma, is in zijn nopjes met het nieuws. "Ik vind het geweldig dat N'tab langer bij ons team blijft. Het is een jongen met grote sprintkwaliteiten. Afgelopen seizoen heeft hij al een aantal mooie dingen kunnen laten zien, maar ik denk dat er op zowel het fysieke als het technische vlak nog veel ruimte voor verbetering is. Ik kijk ernaar uit om daar samen met hem aan te werken en de potentie die erin zit eruit te halen."

Bekijk hier het teamoverzicht voor het nieuwe seizoen. Bekijk hier de teampagina van Team Jumbo-Visma.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan