Tickets
Shop
Nieuws 18 sep 2021

Met de mannen mee schaatsend beleeft Schulting 'een heerlijke dag'

Het gebeurt niet vaak dat mannen in wedstrijdverband ook vrouwen onder hun tegenstanders kunnen scharen. Bij de KNSB Cup in het shorttrack is dat echter gebruikelijk. Tijdens de openingswedstrijd van het seizoen kon Suzanne Schulting tussen haar mannelijke collega's uitstekend meekomen. "Het ging erg goed", klonk het dan ook opgewekt na afloop van de wedstrijddag.

Foto : Neeke Smit

Er stond zaterdag namelijk niet alleen shorttrack op het menu van veelvraat Schulting. De Friezin arriveerde in de middag in Thialf voor de KNSB Cup en verliet pas na vier shorttrackraces en een 1000 meter op de 400-meterbaan aan het begin van de avond het ijsstadion. Na die opeenvolging van diverse disciplines keek ze terug op een geslaagde dag. "Het was pittig, maar ik ben heel blij", vertelt ze. "Ik heb een heerlijke dag gehad met veel positieve energie."

Haar coach Jeroen Otter keek van de kant goedkeurend toe. "Het is geen reëel wedstrijdscenario - mannen versnellen heel anders dan vrouwen - maar het is toch interessant om te zien hoe ze zich handhaven." De bondscoach beschouwde de wedstrijd vooral als trainingsprikkel en wilde vooral op de relay zien dat de mannen de wedstrijd hard konden maken. "In China rijden we straks met vijf teams in de baan, dan wil je niet achteraan zitten."

De resultaten waren dus niet leidend, maar een fout in de aflossing kon achteraf toch tot een korte discussie leiden. Schulting daarentegen had zich zich vooraf geen expliciete doelen gesteld en hield zich buiten de woordenwisseling van de mannenploeg. "Qua resultaat had ik vooraf helemaal niets op papier gezet", doet Schulting haar voorbereiding uit de doeken. "Maar ik kon goed meekomen, kon ook een paar inhaalacties doen en de tijden waren goed." Aan het aangezicht van Schulting was wel te zien dat ze er flink voor moest werken. 

Naderhand kon Schulting met recht tevreden zijn. In de vijf kilometer lange relay, twee kilometer langer dan ze met de vrouwen gewend is, stond ze uitstekend haar mannetje. Samen met Kay Huisman, Sven Roes en Friso Emons wist ze de aflossingsrace op haar naam te schrijven. Op de 1000 meter wist ze de A-finale niet te halen. De negende plaats in de einduitslag misstond haar echter niet. De overwinning ging naar Vladislav Bykanov, die Jens van 't Wout en Sven Roes achter zich hield. 

Koninginnenrit
Toen de shorttrackwedstrijd nog maar nauwelijks ten einde was, werd Schulting alweer opgeroepen voor de trainingswedstrijd die intussen op de 400-meterbaan van start was gegaan. Op zowel de 500 als de 1000 meter had ze tegen Jutta Leerdam geloot, die in Thialf haar eerste wedstrijdmeters van het seizoen maakte. De kortste sprintafstand kon de shorttrackster qua tijdsplanning niet halen, de dubbele afstand ontaardde wel in een eerste sprintduel. 

De koninginnenrit van zaterdagavond: Schulting tegen Leerdam | Foto : Neeke Smit

Na 600 meter gaven beide vrouwen er de brui aan. De twee schaatssters wilden zich niet te veel vermoeien met het belangrijke olympisch seizoen in aantocht. Zowel Leerdam als Schulting was blij met hoe het ging. "Het was weer de eerste keer, dus ik had wel enige zenuwen", sprak een lachende Leerdam na afloop. "Nu heb ik dat altijd wel, anders rijd ik voor geen meter, maar het ging eigenlijk best prima." Voor Schulting was de wedstrijd op de klapschaatsen de eerste keer sinds lange tijd. "Deze week heb ik wat techniek gedaan, maar verder had ik al heel lang geen langebaan gedaan en al helemaal geen start. Het ging boven verwachting goed."

Leerdam won uiteindelijk het onderlinge duel op de 600 meter met drie tienden verschil op Schulting. Bij de langebaanwedstrijd gebeurde verder weinig opzienbarends. Koen Verweij reed er zijn eerste 3000 meter van het seizoen en ook Lex Dijkstra, Dione Voskamp en Isabelle van Elst maakten namens Team Worldstream wedstrijdmeters. Bij de junioren A viel er op de 3000 meter nog een baanrecord te noteren. Sijmen Egberts verbrak het zestien jaar oude baanrecord van Wouter olde Heuvel. Het nieuws werd door de rijder van TalentNED met gejuich ontvangen. 

De uitslagen van de openingswedstrijd shorttrack zijn hier terug te vinden. Bekijk hier de uitslagen van de trainingswedstrijd langebaan.

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan