Tickets
Shop
Nieuws 31 okt 2021

In 't Hof verrast: 'Het maakt niet uit wat er gebeurt, ik geef niet op'

In opnieuw een grandioze rit heeft Irene Schouten haar Nederlandse titel op de 5000 meter geprolongeerd. Met vlakke rondetijden wist de Noord-Hollandse naar een razendsnelle 6.45,69 te schaatsen. Het zilver ging verrassend naar Sanne in 't Hof, Carlijn Achtereekte haalde brons.

In 't Hof, de verrassende winnares van het zilver, is voor de vaste schaatsvolger geen onbekende. De nu 23-jarige schaatsster dwong in 2017 met goede adelbrieven een stagecontract af bij het toenmalige LottoNL-Jumbo. "Dat waren twee ontzettend mooie jaren en daar heb ik heel veel geleerd", blikt ze terug. "Ik ben iemand die heel graag wil en geen grenzen aangeeft. Ik ging altijd iets te gek en achteraf heb ik daar misschien te hard getraind." Het kwam er bij de geel-zwarte formatie niet helemaal uit, concludeert In 't Hof.

Fysiek ongemak, overtraindheid en blessures speelden haar parten. Ondanks alle tegenslag hield In 't Hof zicht op haar dromen. "Ik heb een keihard hoofd. Ik stel een doel en ga net zo lang door totdat ik hem behaald heb. Het maakt me niet uit hoe lang het duurt en op welke manier het gebeurt: ik geef niet op."

Het podium op de 5000 meter | Foto : Soenar Chamid

Bij het Development Team Fryslân heeft ze sindsdien onder leiding van Henk Hospes de weg omhoog gevonden. Ze heeft zichzelf leren kennen en wat meer de tijd genomen om de stap te zetten naar het niveau van de senioren. Ze had afgelopen tijd zelfs nog diverse bijbaantjes, in een sushirestaurant, in het distributiecentrum van een supermarkt en de vaccinatiestraat van de GGD, om ook naast het schaatsen wat te doen te hebben.

De stap naar de top heeft In 't Hof aan het begin van het olympisch seizoen nu gezet. "Ik voelde de afgelopen weken wel dat het eraan zat te komen. Ik had alleen nog geen representatieve trainingswedstrijd gereden. Gisteren op de 3000 meter ging het al goed, maar ik wist dat er nog meer in zou zitten. Dat ik nu zo'n dik persoonlijk record zou rijden, zag ik alleen niet direct aankomen", vertelt ze enthousiast. 

In ‘t Hof plaatste zich met haar nieuwe toptijd ook voor de wereldbekerwedstrijden op de 3000 en 5000 meter. De 23-jarige schaatsster krijgt met haar tweede plaats voorrang boven de nummer 5 van de 3000 meter. Dat is Ireen Wüst.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan