Tickets
Shop
Nieuws 22 okt 2021

Nieuwe domper voor Knegt op 1000 meter

Na de uitglijder van de eerste dag op de 1500 meter volgde er een etmaal later een penalty en was zijn rol op de 1000 meter ook vlug uitgespeeld. Tijdens de eerste World Cup shorttrack van de olympische winter krijgt Sjinkie Knegt vooralsnog weinig kans te laten zien wat hij de laatste weken ervaart: “Het gaat lekker en ik rijd hard.”

Foto : Soenar Chamid

Dat etaleerde de Fries vrijdag in de voorronde van de 1000 meter, waarmee hij doorschoof naar de eerste schifting. Daarin finishte hij keurig als tweede, totdat de video van de race werd teruggekeken. Die controle maakte duidelijk dat Knegt bij het inhalen van de Canadees Pascal Dion zijn tegenstander zodanig raakte dat die onderuit vloog. Het kwam hem op een straf te staan en dat betekende  automatisch uitsluiting. Teamgenoten Itzhak de Laat en Sven Roes (beiden derde in hun heat) konden evenmin verder geraken op deze afstand.

Twee races, twee zeperds. De routinier van Oranje zal er donderdag en vrijdag om hebben gebaald, maar ook de schouders hebben opgehaald. Er komt nog zoveel competitie om foutjes recht te zetten, en is het eerst van belang dat de aflossingsploegen zich via de World Cups voor de Winterspelen van Beijing plaatsen. Dat garandeert namelijk al startgelegenheid voor vier rijders (zowel bij de mannen als vrouwen), zo vertelde Knegt daags voor zijn eerste optreden in het Capitol Indoor Stadion van de Chinese miljoenenstad. Des te prettiger was het dat de relay voor de mannen wel volgens planning verliep. Nederland – met Knegt, Sven Roes, Itzhak de Laat en Jens van ’t Wout – denderde probleemloos door de kwartfinale-rit. Hongarije won de wedstrijd, Knegt cs. eindigde als tweede.

Het vrouwenkwartet (Selma Poutsma, Suzanne Schulting, Yara van Kerkhof en Xandra Velzeboer) was oppermachtig in de eerste ronde (kwartfinales) van de relay. Drie van deze vier (geen Van Kerkhof) stootten eveneens door naar de kwartfinales op de 1000 meter.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan