Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 12 mei 2021

Visser kiest voor maatschappelijke carrière: 'Als het anders kon, had ik dat zeker gedaan'

Terwijl de nationale shorttrackploeg het eerste trainingskamp van dit olympische seizoen afwerkte in Limburg, zat Dennis Visser thuis in Heerenveen. De 25-jarige Fries maakt komende winter geen deel meer uit van het team onder leiding van bondscoach Jeroen Otter. Voor Visser is dit besluit nog altijd onbegrijpelijk. Hij kreeg vanuit de KNSB nog een alternatief aangeboden, maar daar bedankte hij voor. Visser kiest nu voor zijn maatschappelijke carrière.

Foto : Sander Chamid

De shorttracker kreeg eind maart te horen dat er geen plek meer voor hem is in de ploeg. "Ik had dit niet zien aankomen. Zeker omdat het een olympisch seizoen is. Ik ben tot vorig jaar een vaste waarde geweest in het relayteam", zegt Visser aan de telefoon. De afgelopen weken voerde hij meerdere gesprekken om tot een oplossing te komen. Nu zit hij in rustiger vaarwater. "Tuurlijk moet je progressie laten zien, dat snap ik ook wel. Maar ik ben 25 jaar, ga je het dan al opgeven terwijl ik ook heel goede dingen heb laten zien? Ik zag echt wel mogelijkheid om mij te plaatsen voor de Olympische Spelen. Als trainen ergens anders had gekund, had ik dat zeker gedaan."

Visser liep eind augustus een rugblessure op, die hem uiteindelijk het afgelopen seizoen kostte, en is nog steeds herstellende. Ook raakte hij in oktober besmet met het coronavirus. "Ik heb zestien dagen in isolatie gezeten. Eerst dacht ik nog dat het goed zou zijn voor mijn rug, even helemaal eruit en dan mooi herstellen. Maar dat gebeurde niet echt. Ik heb in totaal iets van twee maanden niet op het ijs gestaan en veel gemist, maar ik kon daar verder niets aan doen. Ik vind deze keuze nog steeds onbegrijpelijk. Vorig jaar stond in het teken van herstel, kijken hoe het gaat en dan de focus op de Olympische Spelen. Maar die kans heb ik nu niet meer gehad."

Energie
Hoewel een KNSB Talent Team in de basis uiteraard een opleidingsploeg is, kan zo'n team in dit soort gevallen wel als opvangnet dienen voor uitstromers van de NTS. Diegene moet dan worden voorgedragen voor de selectiecommissie. Vanuit de schaatsbond kreeg Visser echter het alternatieve aanbod om als meetrainer weer aan te sluiten bij de nationale selectie, in ieder geval tot en met de KNSB International Invitation Cup in oktober. "Om mezelf te bewijzen. Als ik me dan zou plaatsen, gingen we weer in gesprek. Maar ik wil niet ergens trainen waar ze mij eruit hebben gezet en het vertrouwen al hebben opgegeven. Vandaar dat ik nee heb gezegd."

Een bericht gedeeld door Dennis Visser (@dennisvssr)

Visser werkt nu fulltime bij Randstad, waar hij zelf mensen aan een baan helpt. Hij houdt een dubbel gevoel over aan afgelopen periode. "Aan de ene kant ben ik nog veel te jong om te stoppen. Maar er is op dit moment geen andere mogelijkheid voor mij. Dat vind ik heel jammer en daar moet echt iets aan gedaan worden. Maar aan de andere kant ben ik blij dat ik zo snel iets anders heb gevonden waar ik mijn energie in kwijt kan. Ik blijf heus wel trainen, maar op een iets andere manier. Ik ben ook pas net begonnen met werken, nu is alles nieuw en ik vind het helemaal leuk. Ik heb mijn draai gevonden. Tot nu toe is het een goede beslissing geweest."

De 25-jarige Lemster maakte in 2017 deel uit van de relayploeg die wereldkampioen werd in Ahoy. In 2018 deed hij mee aan de Olympische Spelen in Pyeongchang. Met de aflossingsploeg werd Visser twee keer Europees kampioen (2016 en 2018). In 2020 pakte het team met Visser in de gelederen zilver op het EK in Hongarije. "Het mooiste moment was het WK in Rotterdam, in eigen huis. Ik ben trots dat ik dit leventje heb mogen meemaken. In mijn maatschappelijke carrière merk ik nu al dat ik profijt heb van mijn topsportachtergrond. Je hebt toch bepaalde eigenschappen: doorzettingsvermogen, alles moet perfect, snel schakelen. Die dingen neem je mee en het is fijn dat je die ervaring hebt. Ik zit zeker niet in een zwart gat", besluit hij lachend.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan