Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 30 mei 2021

Dijkstra maakt comeback: 'Het vuurtje begon weer te branden'

Nog geen jaar nadat Lex Dijkstra zijn afscheid als topsporter had aangekondigd, maakt hij zich alweer op voor een comeback. De 25-jarige Groninger, die in juli vanwege verschillende redenen zijn schaatsen aan de wilgen hing, keert bij Team Worldstream terug in de sport waar hij vanaf zijn dertiende lief en leed mee gedeeld heeft. "Ik miste iets waar ik mijn ei in kwijt kon."

Foto : Vincent Riemersma

Een bericht gedeeld door Lex Dijkstra (@lexdijkstra)

Afleiding
In januari keerde Dijkstra voor het eerst sinds maanden weer terug op het ijs en hoewel hij met spanning naar de training reed ('het is natuurlijk niet chique om middenin een seizoen weg te gaan'), kreeg hij veel positieve reacties. "Het was fijn om weer terug te zijn, het begon echt weer te kriebelen", vervolgt de Groninger, die zich bij Team Worldstream kan blijven focussen op zijn studie. "De studie geeft afleiding. Als ik alleen maar met schaatsen bezig ben, ben ik daar zó mee bezig dat ik als het ware overfocust raak. Als het dan ook nog eens niet gaat zoals ik wil, gaat al m'n energie verloren. Nu kan ik na een training of wedstrijd meteen overschakelen naar mijn studie, dat geeft veel rust." 

Dijkstra, die in 2018 verrassend tweede werd op het NK Allround, richt zich de komende jaren op de 5 en de 10 kilometer en hoopt zowel nationaal als internationaal hoge ogen te kunnen gooien. "Ik ga natuurlijk niet weer beginnen om op hetzelfde subtopniveau te blijven acteren", klinkt het vastberaden. "De bedoeling is om naar het volgende level te gaan en door te stoten naar de World Cups, en mogelijk naar een EK, WK of Olympische Spelen. Misschien komt dat dit jaar nog te vroeg, maar als je niet droomt van het hoogst mogelijke, denk ik dat je bij jezelf te rade moet gaan waarom je überhaupt met schaatsen bent begonnen."

Op de vraag wat hij in de periode dat hij schaatser af was over zichzelf geleerd, hoeft hij niet lang na te denken: "Dat het schaatsen geen monnikenwerk moet zijn. Ik ben iemand die te veel dingen aan zijn hoofd heeft en ergens tegenaan moet lopen om te zien wat het beste voor me werkt. Als ik er nu op terugkijk, is die driekwart jaar een hele mooie leerschool geweest. Natuurlijk was het pittig, maar die stap achteruit heeft mij twee stappen vooruit doen zetten. Ik heb het gevoel dat ik weer strijdbaar ben en dat de mooie resultaten gaan komen."

Bekijk hier het transferoverzicht langebaan.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan