Tickets
Shop
Nieuws 02 jul 2021

Kamerleden bezoeken Thialf: 'Situatie misschien wel urgenter dan we met elkaar voelen'

Om ijsstadion Thialf ook de komende jaren overeind te houden vragen de provincie Fryslân en gemeente Heerenveen al geruime tijd om een Rijksbijdrage. Vrijdag kwamen verschillende leden van de Tweede Kamer naar Thialf om hun licht op te steken over de financiële situatie. Doel van de bijeenkomst met onder andere de directie van Thialf, Sven Kramer, coach Jac Orie en de KNSB was om de politiek bewust te maken van de uitstraling van het ijsstadion. "De situatie is misschien wel urgenter dan we met elkaar voelen," zei Tweede Kamerlid Attje Kuiken (PvdA) vrijdag.

Foto : Martin de Jong

Thialf verkeert immers al lange tijd in zwaar weer. Het ijsstadion heeft een structureel tekort van 1,4 miljoen euro. In de kadernota van de provincie is jaarlijks 542.000 euro gereserveerd voor Thialf en ook de gemeente Heerenveen draagt bij. 

In het voorjaar van 2020 redden de provincie Fryslân en de gemeente Heerenveen het ijsstadion met een reddingskrediet van bijna drie miljoen euro, maar er is meer nodig. Om de noodzakelijke investeringen te kunnen doen is minstens 10 miljoen euro nodig. 

"Die tien miljoen moeten we gaan zien te realiseren. Linksom of rechtsom moeten we ervoor zorgen dat Thialf overeind gehouden wordt," zei Attje Kuiken van de PvdA vrijdag. 

Urgentie
Kuiken, die in haar tienerjaren zelf in Friesland woonde, zei dat snelheid daarin geboden is. "Ik ben ervan doordrongen dat er op korte termijn wat moet gebeuren. Als er een grote tegenslag komt is er immers een groot probleem. Dat is zonde voor iets iconisch als Thialf." 

Volgens het PvdA-lid mogen formatieperikelen of onderhandelingen daarom geen hobbel op de weg vormen. "Er moet een garantie zijn dat er wat gebeurt. Het ministerie kan er niet lang mee wachten. Ik hoop dat iedereen zich daar van bewust is. We zijn allemaal trots op Thialf. Hier worden topsporters en toekomstige toppers opgeleid. Het zou eeuwig zonde zijn als alles wat is opgebouwd qua talent, kennis, infrastructuur en samenwerking verloren zou gaan," zei Kuiken. 

In Thialf woonden de leden van de Tweede Kamer een training van Jumbo-Visma bij en werden ze toegesproken door onder andere oud-schaatser Douwe de Vries, schaatser Sven Kramer en coach Jac Orie. "Ik heb vrij veel leuke reacties gehad en hoop dat het positief uitwerkt. Al durf ik daar nog niets over te zeggen. Er is hopelijk vooral veel stof tot nadenken," zei Orie achteraf. 

Toekomst
Daarmee doelde Orie vooral op de zogenaamde 'next step'. Orie pleitte bijvoorbeeld voor meer wedstrijdmogelijkheden, betere ijskwaliteit en een mogelijke samenwerking met hogescholen en universiteiten om maatschappelijk draagvlak te creëren. "We hebben de mooiste ijsbaan ter wereld met heel veel mogelijkheden. Die moeten benut worden." 

Niet alleen wat de topsport betreft, maar zeker ook de breedtesport als het aan Orie ligt. "Ik zou het heel mooi vinden als er meer wedstrijdmomenten zouden zijn waarbij er meer tijd is voor de topsport, maar waarbij er ook een mix is met de breedtesport. Het is belangrijk dat jonge sporters de grote jongens en meiden aan het werk zien. Als daarin een mix ontstaat gaat er een bepaalde vorm van passie en inspiratie leven," zegt Orie. 

Onderzoek
VVD-er Rudmer Heerema vroeg eerder deze week in het sportdebat aan minister Tamara van Ark om een breed onderzoek naar de topsportaccomodaties en de manier waarop die gefinancierd worden in te stellen. "We laten veel over aan gemeenten of provincies als het om accommodatiebeleid gaat, terwijl we als landelijke overheid ook een bepaalde ambitie uitspreken. We willen de top-tien van de wereld bereiken. Maar wat hoort daar dan bij? Het is belangrijk om dat uit te zoeken," vertelde Heerema.

Wat Thialf betreft vindt de VVD-er het vooral belangrijk dat het ijsstadion kan blijven draaien. "Daar is ondersteuning voor nodig. Als landelijke overheid kunnen we niet alles faciliteren, maar wel helpen organiseren. We moeten weten welke vraag we moeten beantwoorden om stappen te zetten."

Die stap vooruit achtte ook Jeanet van der Laan (D66) noodzakelijk. "We moeten kijken wat we nodig hebben om het schaatsen in Nederland nog beter te maken. Dat we tot de wereldtop blijven behoren. Daar zal een prijskaartje aan hangen en daar wil ik meer over weten," besloot Van der Laan, die daarmee de betrokkenen nog een huiswerkopdracht meegaf. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan