Tickets
Shop
Nieuws 21 jan 2021

Knegt benieuwd naar eerste EK sinds 2018: 'Kijken wat ik waard ben'

Voor het eerst in drie jaar staat Sjinkie Knegt weer aan de start van een Europees kampioenschap. De 31-jarige shorttracker nadert langzamerhand zijn oude topvorm en is benieuwd hoe hij ervoor staat in het internationale veld. Dat geldt andersom ook voor zijn tegenstanders. "Er zullen altijd mensen zijn die mij onderschatten."

Foto : Soenar Chamid

In januari 2018 veroverde Knegt op het EK in Dresden zijn derde allroundtitel. "Ik zeg altijd maar dat je zo goed bent als je laatste toernooi en dat ging best goed", verwijst hij lachend naar zijn vijf gouden medailles in Duitsland. Half december 2018 liep Knegt een ernstige spierblessure op als gevolg van een hefttruckongeluk in zijn garage. Eén dag voor het Europees kampioenschap in januari 2019 in Dordrecht vond het houtkachelincident plaats en vorig seizoen kwam het EK in Hongarije nog te vroeg voor de herstellende Fries.

Het was ook nog geen vanzelfsprekendheid dat hij afgelopen weekend zou afreizen naar het EK in Polen. Op de KNSB International Invitation Cup begin december boekte Knegt zijn eerste overwinning sinds zijn rentree in Dordrecht, maar ging Itzhak de Laat er als klassementswinnaar met een ticket vandoor. Op het NK Allround veroverde Dylan Hoogerwerf de titel en het tweede startbewijs. Het kwam aan op een aanwijsplek. "Ik denk dat ze een goede keuze hebben gemaakt", grijnst Knegt. "Het is mooi om weer op het hoogste niveau mee te doen."

Samenstellingen
"Het is voor mij wel de vraag waar ik sta in dit internationale veld. Het spelletje snap ik nog, maar de grootste uitdaging wordt om te kijken wat ik nog waard ben", aldus Knegt. Bij gebrek aan wereldbekerwedstrijden in het voorseizoen hangt die vraag boven ieders hoofd. "Niemand weet hoe de concurrentie ervoor staat. Het maakt het lastig voor ons, want er zullen jongens zijn waarvan je nog nooit gehoord hebt die een flinke stap hebben gezet. Mensen zullen mij ook onderschatten, dat is alleen maar positief. Voor de kijkers is het in ieder geval mooi, want het worden andere races."

Itzhak de Laat | Foto : Soenar Chamid

Waar zijn maatje Daan Breeuwsma het twee seizoenen zonder hem moest stellen, geldt dat nu omgekeerd voor Knegt. Met het oog op de relay op de Olympische Spelen van 2022 geeft bondscoach Jeroen Otter nu de kans aan jongelingen Jens van 't Wout en Friso Emons. "Het is raar dat Daan er niet bij is", zegt Knegt. "Dat begon al op de dag van vertrek. We worden door de KNSB altijd met een busje naar Schiphol gebracht en ik stap op in Lemmer. Normaal gesproken app ik Daan altijd met de vraag of ze al vertrokken zijn, maar nu moest ik het in de groepsapp zetten en kreeg ik geen reactie. Ik werd meteen met mijn neus op de feiten gedrukt, haha."

Op de aflossing zijn er tijdens het EK in Gdansk drie kansen om verschillende samenstellingen uit te proberen. De Laat nam afgelopen seizoen de rol van afmaker op zich bij afwezigheid van Knegt. "Met alle rijders die hier zijn, kun je alleen maar goede teams maken. Ik denk dat Sjinkie en ik allebei een keer gaan uitrijden. Als ik op mijn 'oude' positie op drie rijd, kan ik goede inhaalacties maken", zegt De Laat, die de afgelopen weken naar het EK toegroeide. "Dit is de eerste wedstrijd waarin ik mezelf echt kan bewijzen, want uiteindelijk gedij ik toch beter in een internationaal veld. Ik wil verder bouwen waar ik vorig jaar gebleven was", aldus de zilveren medaillewinnaar op de 1500 meter.

Lees alles over het EK Shorttrack op de toernooipagina


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan