Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 15 jan 2021

Jac Orie: 'Het kan mij niet spannend genoeg zijn'

Met vier wedstrijden in vijf weken tijd staan de langebaanschaatsers aan de vooravond van een unieke belevenis. Nog nooit eerder werden er zoveel wedstrijden in zo'n korte tijd verreden als tijdens dit 'coronaseizoen'. Aan Jac Orie, coach van Team Jumbo-Visma, de taak om zijn ploeg door deze intensieve periode heen te loodsen. In aanloop naar het EK Allround & Sprint spreken we de 52-jarige Hagenaar over de bubbel, periodisering en ervaring. "Je moet keer op keer uit je comfortzone stappen."

Foto : Sander Chamid

Hoe is het om als coach vijf weken in een hotel te moeten zitten?
"Normaal gesproken zou ik er totaal geen moeite mee hebben, maar sinds mijn vader vorige week op 94-jarige leeftijd is overleden sta ik er toch wat anders in. Ik probeer er zoveel mogelijk voor m'n moeder van 90 te zijn en als het toch niet zo goed met haar blijkt te gaan, zal ik de bubbel verlaten. Maar voor de rest ben ik ontzettend blij dat we de komende weken een aantal internationale wedstrijden kunnen schaatsen. Als daar dan tegenover staat dat we vijf weken in de bubbel moeten zitten, vind ik dat geen enkel probleem."

Is Nederland volgens jou de beste locatie om zo'n bubbel te organiseren?
"Ja, dat denk ik wel. Heerenveen heeft sowieso een heel mooie ijsbaan met veel faciliteiten daaromheen en daarnaast zou ik op dit moment niet graag in een grote stad willen zitten. Natuurlijk zijn er genoeg andere mooie plekken te bedenken, maar wij (lees: House of Sports en de KNSB) hebben als land het initiatief genomen om deze bubbel mogelijk te maken. Meerdere partijen hebben er hard aan gewerkt om dit voor elkaar te krijgen en daar kunnen we alleen maar heel trots op zijn."

De aanleiding voor zo'n setting is natuurlijk vervelend, maar aan de andere kant heeft het ook wel weer wat moois toch?  
"Dat is zeker zo! We zitten in een hartstikke moeilijke periode met zijn allen en dat maakt het juist ook wel weer spannend. Gelukkig hebben we dit seizoen al een aantal mooie wedstrijden in Nederland gehad en nu wil iedereen zich graag meten met de internationale top. Daar hebben we immers bij het WK Kwalificatietoernooi voor gepiekt."

Met vier wedstrijden in vijf weken is er nauwelijks tijd om bij te komen. Is het überhaupt mogelijk om in zo'n druk schema aan periodisering te doen?
"Daar hebben we natuurlijk zo goed mogelijk over nagedacht en hebben we per persoon een plan voor uitgestippeld. Iemand die uit een EK komt heeft bijvoorbeeld een andere voorbereiding nodig dan iemand zonder EK. Na afloop van een toernooi zullen we moeten kijken hoe iemand er fysiek gezien voor staat en of diegene minder hard moet trainen. Het is anders dan anders, maar dat vind ik ook wel weer een uitdaging."

Zijn alle wedstrijden voor jullie even belangrijk?
"Ik kan niet ontkennen dat het EK en WK onze belangrijkste speerpunten zijn, maar bij de World Cups willen we ook goed uit de verf komen. Die resultaten tellen namelijk mee voor volgend jaar en hebben dus ook hun waarde. Daarnaast heb je wedstrijdritme nodig om hard te kunnen schaatsen bij de WK Afstanden. Zoveel wedstrijden hebben we dit seizoen nog niet gereden.."

Bij het WKKT haalden jullie 13 WK-tickets en 16 World Cup-tickets binnen en daarnaast werden er door Antoinette de Jong en Patrick Roest Nederlandse records gereden. Hoe kijk jij terug op deze prestaties?
"Het ging hartstikke goed! Als je kijkt naar het aantal PR's dat we als team, inclusief het Development Team, hebben gereden, dan kun je niets anders zeggen dan dat het een geweldig toernooi voor ons was. Omdat er dit seizoen geen World Cups waren, konden we wat langer naar het WKKT toewerken en en dat langere traject pakte goed uit."

Geeft zo'n toernooi jou de bevestiging dat je de goede route hebt uitgestippeld?
"Zeker weten! Zoals gezegd was het een andere aanloop dan andere jaren en daar trek je je lering uit, maar uiteindelijk word je afgerekend tijdens de wedstrijden. Als het dan goed gaat, ben ik daar heel blij mee."

Denk je dan bij jezelf: yes, het is me weer gelukt?
"Nee, zo zit ik niet in elkaar. Na zo'n wedstrijd ben ik meteen weer bezig om de volgende stap te kunnen maken met de ploeg. Het WKKT was een stap naar de komende weken toe en is een onderdeel van het hele proces."

Niet alleen voor de sporters, maar ook voor jou als coach is het een bijzonder jaar vanwege het coronavirus. Is het moeilijk om je ploeg door zo'n periode heen te loodsen?
"Ik zie het vooral als een uitdaging. In zo'n periode kom je altijd problemen tegen en daar moet je de juiste oplossingen voor zien te vinden. Ik vind het leuk om hiermee bezig te zijn en daarnaast is het mijn vak om de mensen hier doorheen te loodsen en te kijken of we aan het langste eind kunnen trekken. Nee, het kan mij niet spannend genoeg zijn!"

Vertrouw je daarin ook volledig op je eigen ervaring?
"Aan de ene kant is het hebben van ervaring een voordeel, maar het heeft ook een nadeel. Je moet steeds veranderen, want als je dat niet doet, doet een ander het voor je. Je moet keer op keer uit je comfortzone stappen en proberen de ruimte te zoeken, daarom gooi ik het ook geregeld over een andere boeg. Aan de buitenkant lijkt dat misschien wel mee te vallen, maar elk seizoen probeer ik weer iets nieuws uit. In de schrijfwereld hebben ze het over kill your darlings, waarmee wordt bedoeld dat je stukken tekst moet schrappen. Dat is bij ons ook zo. Soms heb je met een heel goed programma gewonnen en moet je toch gaan strepen. Dat vind ik het leuke aan dit vak."

Iets anders: samen met Tim Senden ben je begonnen met een Podcast, genaamd Icecast. Waarom ben je hiermee begonnen?
"Ten eerste omdat ik het leuk vind om te vertellen over de combinatie sport en wetenschap en omdat een podcast een mooi middel is om wat dieper de materie in te gaan. De afgelopen jaren kreeg ik best veel vragen van mensen die iets wilden weten over hoe ik het trainerschap invul en waarom ik bepaalde dingen doe. Als ik al die vragen zou moeten beantwoorden, zou ik daar een dagtaak aan hebben, dus dan is dit een mooie manier om antwoord te kunnen geven. De eerste podcast die we gemaakt hadden, ging over het samenstellen van een team en de tweede over talentontwikkeling. Gisteren is onze derde podcast uitgekomen en die gaat over het belang van data."

Hoe wordt er op jullie podcasts gereageerd?
"We hebben op onze social media-kanalen al heel wat positieve respons mogen ontvangen. Op een gegeven moment stonden we zelfs op de achtste plek in de lijst van 'Trending Podcasts'. Blijkbaar vinden mensen het leuk om zulke verhalen aan te horen. In de toekomst laten we ook andere sprekers aan het woord, zowel vanuit de wetenschappelijke kant als de sportkant."

Waar kunnen we de podcasts vinden?
"Ze zijn te vinden op YouTube en Spotify, zie de linkjes hieronder."

Podcast 1
Podcast 2
Podcast 3


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan