Tickets
Shop
Nieuws 17 jan 2021

Bosker: 'De man met de hamer sloeg me helemaal verrot'

Voor Marcel Bosker was de tweede plek op het EK Allround een prestatie 'waar hij als kleine jongen van gedroomd had'. De 23-jarige rijder van Team Jumbo-Visma had dit weekend zijn voorbeeld Sverre Lunde Pedersen verslagen, al moest hij daarvoor wel alles uit de kast halen. "Ik ben in mijn leven nog nooit zo diep gegaan als vandaag."

Foto : Sander Chamid

Zeven seconden. Dat was de tijd die Marcel Bosker op de afsluitende 10 kilometer goed moest maken op de nummer twee in het klassement, Sverre Lunde Pedersen. De Noor zette in de voorlaatste rit een tijd neer van 13.23,63, waardoor Bosker precies wist welke tijd hij moest rijden. Met behulp van Patrick Roest, die zijn Europese allroundtitel bijna niet meer kon ontgaan, trokken de twee teamnoten de eerste rondjes samen op.

Roest zette met nog twaalf rondjes te gaan een versnelling in, waarna Bosker het in het vervolg van de rit alleen moest oplossen. "Met zeven rondjes te gaan, dacht ik: leuk, nu gaan we rondjes 31,0 proberen te rijden en dan kom ik uit op een tijd van 13.10. Dat liep net even anders", aldus Bosker, die met nog vijf ronden te gaan in de problemen kwam. "Ineens kwam ik de man met de hamer tegen en die sloeg mij helemaal verrot. Ik dacht alleen nog maar: hoe kom ik bij die streep? Ik zag het zwart voor m'n ogen, was het helemaal kwijt."

Voorbeeld
Ploeterend knokte hij zich naar de streep en met een tijd van 13.16,25 hield hij net genoeg tijd (0,44 seconden) over om Pedersen voor te blijven. "Ik zag op het scorebord 13,16 staan en dacht: dat kan helemaal niet! Toen bleek het dus echt zo te zijn en dat maakte me heel blij. Ik ben er nu misschien nog iets minder blij mee dan dat ik zou moeten zijn, maar dat komt omdat de 10 kilometer heel veel pijn deed. Nee, ik ben in mijn leven nog nooit zo diep gegaan als vandaag", aldus Bosker.

Met Roest als torenhoge favoriet wist hij dat hij maximaal voor de tweede plek kon strijden. Mits hij 'geweldig' in de rondte zou rijden, wist hij dat zilver mogelijk was. "Maar uiteindelijk hoefde ik toch iets minder geweldig te rijden dan ik dacht, maar het is me wel mooi gelukt en daar ben ik ontzettend trots op", vervolgt Bosker, die in Pedersen zijn voorbeeld had verslagen. "Dat is heel leuk. Van jongs af aan vind ik zijn manier van schaatsen heel mooi, dat kan bijna niemand. Daarnaast is het een hele aardige jongen, ik kan goed met hem opschieten."

Voor Bosker was het zijn eerste medaille op een EK Allround, maar niet zijn eerste medaille op een internationaal allroundtoernooi. Bij zijn debuut op het WK Allround in 2018 verraste hij vriend en vijand met de bronzen medaille. "Die derde plek in Amsterdam was misschien nog iets mooier en euforischer, maar ik mag heel blij zijn met deze tweede plek. Een medaille op een EK is iets waar ik als klein kind van gedroomd heb", besluit Bosker, die dinsdag zijn 24e verjaardag viert. "Maar eerst een biertje, dat mocht van Jac."

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan