Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 30 jan 2021

Bergsma soleert naar zege op mass start: 'Je moet volle bak door blijven rijden'

Op de tweede World Cup in Heerenveen heeft Jorrit Bergsma de mass start gewonnen. De regerend wereldkampioen op dit onderdeel maakte na zeven ronden slim gebruik van een rustpauze in het peloton en kneep er tussenuit.

Foto : Sander Chamid

Waar Arjan Stroetinga vorig weekend de overwinning in een eindsprint naar zich toe trok, zegevierde Bergsma vandaag in een actieve koers op zijn eigen typerende wijze. Na een eerdere gesmoorde poging van de 34-jarige Fries sprong teamgenoot Victor Ramler in een tweede aanval mee met de Deen Stefan Due Schmidt. Samen met de Canadees Jordan Belchos en Artur Janicki uit Polen kreeg het viertal een lichte voorsprong, maar het gat werd al gauw weer dichtgereden. Op het moment dat het peloton daarna even stilviel, zette Bergsma een demarrage in.

Met zeven ronden op het bord bouwde de rijder van Team Zaanlander zijn marge op het peloton verder uit en hield deze vast tot de finish. De Belg Bart Swings leek aanvankelijk het gat dicht te willen rijden, maar kreeg geen steun vanuit de groep. Ook de Rus Danila Semerikov waagde nog twee vergeefse pogingen om de Nederlander in te rekenen. Op het laatste rechte stuk kon Bergsma met zijn armen in de lucht de overwinning al vieren terwijl het peloton op de achtergrond richting de streep sprintten. Swings eindigde als tweede en stelde daarmee de eindzege in het wereldbekerklassement veilig. Het brons ging naar de Zwitser Livio Wenger. Ramler eindigde op de zesde plaats.

Gesmeerde machine
"Als je voor de zege kan gaan, moet je het altijd doen", zegt Bergsma na afloop. "Dit was een van de besproken scenario's. We probeerden om en om een aanval te plaatsen. Victor zat ook bij een groepje, dan kan het twee kanten op gaan. Als hij de ruimte krijgt, moet hij ervoor rijden en nu kreeg ik de ruimte. Het peloton twijfelde wat, maar met een mass start moet je volle bak doorrijden tot de streep. Als die mannen achter jou opeens een paar snelle ronden eruit knallen, dan gaat het hard. Ik wist pas in de laatste ronde dat het wel goed zou komen."

Bondscoach Jan Coopmans gaf de 24-jarige Ramler een kans om ervaring op te doen op het internationale toneel. Voor de WK Afstanden lijkt de keuze voor Bergsma onvermijdelijk en ook de combinatie met Stroetinga is vrijwel zeker. "Met het oog op de toekomst is het goed voor Victor om hier ervaring op te doen", zegt ook Bergsma. "Dit was de eerste keer met hem erbij en dat is toch even wennen, ook al zijn we ploeggenoten. Met Arjan is het een gesmeerde machine, samen hebben we tien jaar ervaring en dat merk je wel op zo'n mass start. Op de WK zouden we op twee manieren kunnen winnen. Maar misschien moeten we weer anders aanpakken, we gaan het zien", besluit hij met een glimlach.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan