Tickets
Shop
Nieuws 28 dec 2021

Twee keer goed sprinten en Femke Kok is alsnog olympiër

Uit voorzorg stuurden haar coaches, trainers en de fysio’s Femke Kok zondagmiddag direct naar huis, na een voor haar belabberde 1000 meter. Daar kon ze beter even uithuilen bij pa en ma, balen en vervolgens proberen de ellendige start van dat o zo beladen Olympisch Kwalificatietoernooi naar de vergetelheid te verdringen.

Foto : Soenar Chamid

De beschermende maatregel (coach Gerard van Velde: 'Zo bijzonder was het niet hoor') sorteerde het gewenste effect, zou je kunnen zeggen. Het was niet op te maken uit de doorgaans oppervlakkige nabeschouwing van de kleine vuurvreter uit Nij Beets, maar ze beleefde een veel prettigere dinsdagmiddag in Thialf dan ze zich misschien had voorgesteld. Twee rondjes van snoeihard doorstampen verschaften Kok toegang tot de Winterspelen in China. Dat evenement heeft uiteindelijk véél meer grandeur en uitstraling heeft dan de vijfdaagse zenuwoorlog waaruit velen met trauma’s huiswaarts keren en dan met lood in de schoenen als toegift de drempel naar het nieuwe jaar moeten nemen.

Suzanne Schulting (voor de verandering buiten de prijzen vallend) is blij voor Femke Kok. | Foto : Soenar Chamid

Was het opmerkelijk dat de duvel-uit-’t-doosje van Team Reggeborgh de dubbele sprint naar haar hand zette, dankzij alleszins redelijk scherpe tijden van 37,45 en 37,30? Nauwelijks. Kok (21) beschikt meer dan alle concurrenten die meededen over de vaardigheden, de vereiste explosiviteit en het dodelijke wat een specialiste van de kortste afstand bij uitstek moet hebben. Natuurlijk had ze zichzelf weer bij elkaar geraapt; door één mager resultaat draai je heus geen carrière in de soep. En Kok al helemaal niet, aangezien deze dame is gezegend met een koele kop. Ze kan ondanks haar jeugdige leeftijd al behoorlijk tegen een stootje, heeft ze bewezen.

“Oh”, zei ze dan ook toen ze haar twee optredens had ‘ondertiteld’ met haar eigen bevindingen (‘de eerste sprint was ik slecht weg, bij de tweede maakte ik een misser in de binnenbocht’), “ik wilde heus wel mijn verhaal doen na de 1000. Maar de mensen van de ploeg vonden het beter dat ik meteen wegging. Het enige was dat ik ongelooflijk baalde van die 1000 meter, daar moest ik thuis van huilen. Tja, je wilt graag naar de Winterspelen en als dat niet lukt, is dat kloten. Mijn vertrouwen voor de 500 tastte het niet aan hoor; dat blijft eenmaal mijn beste discipline. Ik was niet eens gespannen of zenuwachtig vandaag.”

Het vooruitzicht over ruim een maand deel uit te maken van de cast die het winterse sportfeest voor miljoenen tv-kijkers mag verzorgen, noemde Kok ‘supermooi’. “Daar droomde ik van als jong meisje. Maar had je me drie jaar geleden gezegd dat het nu zover zou zijn, had ik dat weggelachen. Dat leek me toen niet reëel.”


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan