Tickets
Shop
Nieuws 20 dec 2021

Tussen 'wel oké' en knallen op het OKT zit een groot verschil

Met redelijk goed gevoel stapte Sven Kramer maandagavond het ijs af. Nog één keer wilde hij de benen testen, voordat op tweede kerstdag zijn Olympisch Kwalificatietoernooi begint. In Thialf reed Kramer een trainingswedstrijd over drie kilometer in 3.40,10 en dat was naar eigen zeggen 'wel oké'.

Foto : Neeke Smit

Sinds de desastreus verlopen 5.000 meter in Polen (World Cup), waar Kramer vorige maand als negende eindigde in de B-groep, reed hij geen enkele wedstrijd meer. In overleg met zijn ploeg koos Kramer voor een trainingsperiode. Eerst in eigen land, daarna in het  Italiaanse Collalbo. Tussendoor stond hij nog wel een paar keer aan de start van een marathon. “Je merkt toch dat je een tijdje geen wedstrijden hebt gereden” vertelt Kramer zo'n twintig minuten na afloop van zijn trainingsrit. “Het ging wel oké. Met deze tijd kun je alle kanten op. Tuurlijk had ik graag nog iets harder gereden, maar dit is wel m’n snelste drie kilometer van het seizoen. En dan laat ik in de slotronde (29,36) ook nog heel wat tijd liggen.”

Coach Jac Orie was tevreden over de race van Kramer. “Alleen de slotronde was niet goed, daar raakte hij even uit zijn slag en liet hij veel tijd liggen. Dat is zonde en ook onnodig. Maar we hebben de afgelopen weken hard getraind, al met al vond ik dit wel een prima rit.”

Het gat met ploeggenoot Patrick Roest was echter groot. Roest noteerde een razendsnelle tijd van 3.35,49 en daarmee was hij slechts 0,23 seconde langzamer dan zijn tijd van een jaar geleden. “Patrick rijdt een fantastische tijd”, beseft ook Kramer. “Het gat met hem is wel te groot, dat klopt. Maar ik kan er nu niet veel meer aan doen. De komende dagen doe ik het rustig aan en dan gaan we zondag zien wat het wordt.”

Net als zijn ploeggenoten reed Kramer in het nieuwe schaatspak, dat Jumbo Visma heeft ontwikkeld in de aanloop naar de Olympische Spelen. Het speciale pak zou de schaatsers beduidend tijdswinst kunnen opleveren. “Er is veel tijd en geld in gestoken. Ik ben blij met deze pakken, ze zijn echt snel.” Maar waar onder anderen Roest zijn rondjes reed in een pak waarbij de hoezen aaneengesloten over de schaatsschoenen zitten, koos Kramer voor het pak zónder de hoezen. “Je moet je er comfortabel in voelen. Ik wil graag nog even bij m’n veters kunnen als dat nodig is. De grootste tijdwinst zit hem ook niet in de hoezen, maar in de stof op het onderbeen.”

Met de hoezen aan het pak bevestigd rijdt Patrick Roest naar een snelle tijd op de drie kilometer. | Foto : Neeke Smit

Roest, die dus wél met de speciale hoezen schaatste, kon een kleine glimlach niet verbergen na zijn race. “Dit was een lekker ritje, goed voor het zelfvertrouwen. Dat ik nu min of meer dezelfde tijd kon rijden als een jaar geleden (3.35,49 om 3.35,26) had ik nooit verwacht. Maar het voelde gewoon heel goed vandaag.” Na een wat stroeve start van het seizoen heeft Roest de stijgende lijn te pakken. “De eerste World Cups vielen wat tegen. Dan ga je op zoek naar het goede gevoel. Dat was in Salt Lake City al aanwezig en zulke ritten als vandaag helpen daar ook enorm bij.”

Waarom gebruikte Roest, in tegenstelling tot Kramer, wél de hoezen over de schoenen? “Sommige rijders vinden het niet prettig zitten. Zij durven het niet aan om er tijdens het OKT mee te rijden, omdat dat een heel belangrijke wedstrijd is. Dat snap ik wel. Maar mij belemmert het niet, ik krijg er geen ander gevoel van op het ijs. Als uit metingen blijkt dat dit pak (met de hoezen eraan vastgemaakt) het snelst is, wil ik er graag in rijden. En wanneer je vandaag zo’n snelle tijd neerzet, dan lijkt het een goede keuze te zijn geweest.”


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan