Tickets
Shop
Nieuws 26 dec 2021

Otterspeer - N'tab kraker op eerste 500 meter OKT

De vier beste sprinters van het vaderlandse contingent snelle mannen op de schaats treffen elkaar op de tweede dag van het Olympisch Kwalificatietoernooi. Het kwartet 'scherpschutters' zit in de negende en tiende rit op de 500 meter. Bij de stayers onder de vrouwen springt het laatste duel er uit: Irene Schouten tegen Antoinette de Jong.

Foto : Soenar Chamid

De tweestrijd tussen Hein Otterspeer en Dai Dai N'tab staat natuurlijk in het teken van debuteren op het grootste sporttoneel. Erbij zijn in Beijing is bijna een must, zeker voor oudgediende Otterspeer die in 2017 0,04 seconde tekort kwam op de sprint om de reis naar Pyeongchang mee te maken. De kwalificatie voor de 1000 meter miste hij op tweetiende. Vier jaar daarvoor bleef hij steken op de zesde plaats na een dubbele 500 meter. Op de 1000 meter moest Otterspeer met een verrekijker zoeken naar de besten (hij werd twaalfde). In 2009 deed hij mee voor spek en bonen (14e op de 500, 17e op de 1000). 

Dai Dai N'tab kreeg in de aanloop naar de laatste Winterspelen een stevige tik te verwerken doordat hij op het OKT de letters DSQ achter zijn naam kwamen te staan, als gevolg van twee valse starts. In 2013 werd hij zeventiende sprinter in ene veld van twintig man. De andere twee kanonnen kruisen de degens na Otterspeer en N'tab. Kai Verbij zal de handen vol hebben aan Merijn Scheperkamp. Ronald Mulder, vechtend om nog een keer de olympische droom te kunnen beleven, moet al in paar drie aantreden, met Joost van Dobbenburgh.

De loting voor de 500 meter mannen is hier te vinden, die van de drie km vrouwen staat hier.

Naar aanleiding van de tegenvallende resultaten zijn er verschillende rijders die zich hebben teruggetrokken voor een afstand. Zo laat Jorien ter Mors, vijfde op de 1000 meter zondag, de dubbele 500 meter van dinsdag schieten. De zieke Marwin Talsma die zestiende en laatste werd op de vijf kilometer, heeft afgezegd voor zijn favoriete tien kilometer. Ook Jan Blokhuijsen (zevende op de vijf km) schrapt zijn deelname aan de 10.000 meter die voor dinsdag op het programma staat.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan