Tickets
Shop
Nieuws 30 dec 2021

Ontknoping OKT met Schouten versus Beune op 5000, Nuis tegen Dijs op schaatsmijl

Nog een dag knallen en dan zit het Olympisch Kwalificatietoernooi erop. Met de 5000 meter voor vrouwen en de 1500 meter voor mannen zijn er nog maar een paar plekken te vergeven. Wie maken nog kans op een ticket naar Beijing en wie zit er nog in de wachtkamer?

Foto : Soenar Chamid

Bij de vrouwen is de selectievolgorde al grotendeels compleet. Er zijn nog twee plekken in te vullen op de 5000 meter, waarvan er een vrijwel zeker ingeruimd kan worden voor Irene Schouten. De rijdster van Team Zaanlander rijdt in de laatste rit van de 5000 meter tegen Joy Beune, maar weet dat ze op de 3000 meter al een ticket naar China op zak heeft. Voor het laatste startbewijs op de langste vrouwenafstand zijn meerdere gegadigden.

Carlijn Achtereekte en Merel Conijn vochten op de 3000 meter al een zeer spannend gevecht uit en zij zijn ook op de langste afstand in de running voor een olympisch ticket. Conijn mag wederom als eerste een tijd zetten. De 20-jarige rijdster van Worldstream-Corendon rijdt tegen Reina Anema. Achtereekte rijdt vervolgens tegen Sanne in 't Hof in rit vijf, voordat Schouten en Beune de afstand afsluiten. 

Kijkend naar de selectievolgorde zijn de prestaties van Beune en Melissa Wijfje interessant. Als zij zich ertussen schaatsen, is de reserveplek op de ploegenachtervolging ook direct ingevuld. In de actuele selectievolgorde staan voorafgaand aan de slotdag nog slechts acht namen en de grootste kanshebbers op selectie op de teamonderdelen staan daar al tussen. Ireen Wüst en Antoinette de Jong vormen samen met Schouten een toptrio op de ploegenachtervolging, Schouten en Marijke Groenewoud een droomduo op de mass start. Daarmee lijkt ook Michelle de Jong opgelucht adem te kunnen halen, al kan de selectiecommissie van de KNSB nog schaatsers aanwijzen. De noodzaak daarvoor lijkt echter klein. 

Nuis versus Krol versus ?
Bij de mannen is de puzzel een stuk lastiger om te leggen. Na het bloedbad van woensdagavond op de 1000 meter staan eveneens acht mannen in de selectievolgorde, toch zijn de namen voor de ploegenonderdelen nog niet zeker. Van de kandidaten voor de ploegenachtervolging hebben enkel Patrick Roest en Sven Kramer al een plekje veroverd. Een derde naam ontbreekt, tenzij Jorrit Bergsma weer gepolst wordt. De 35-jarige stayer heeft echter aangegeven dat er het afgelopen jaar niet met hem gesproken is over dit onderdeel. Op de mass start ontbreekt nog een tweede naam om naast de vrijwel zekere Bergsma in Beijing te starten. Deze rijder wordt waarschijnlijk niet aangewezen en zal uit de overige rijders gekozen worden. Roest, Kramer of wellicht sprinter Scheperkamp met zijn inline-achtergrond zijn mogelijke namen. 

Na de 1500 meter van donderdag zal nog niet alles duidelijk zijn. Achter de te verwachten namen van Thomas Krol en Kjeld Nuis zal de aandacht met name uitgaan naar de strijd om plek drie. Bij de Daikin NK Afstanden ging deze plek naar Chris Huizinga. Bij de World Cups zakte de rijder van Team Jumbo-Visma echter door het ijs. Jan Blokhuijsen zou de eer kunnen redden voor Team IKO, maar ook Wesly Dijs, Marcel Bosker en Roest maken kans. De neutrale kijker kan zich opmaken voor een mooie slotdag. 

Bekijk hier de volledige startlijsten. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan