Tickets
Shop
Nieuws 28 dec 2021

Geen Kramer op 10.000 meter, Roest in slotrit tegen Ramler

Sven Kramer gaat dinsdag niet van start op de 10.000 meter. De 35-jarige schaatser, die zondag nog zo goed als zeker een olympisch startbewijs op de 5000 meter had veiliggesteld, heeft zich afgemeld. 'Samen met mijn team besloten om op het OKT geen 10.000 meter te rijden. Volledige focus op de 5000 meter en ploegachtervolging. Volgende halte de EK Afstanden', schrijft Kramer op Twitter.

Foto : Soenar Chamid

Op de langste afstand gaat ook Marwin Talsma niet meer van start. De rijder van Team FrySk zakte op de 5000 meter al door het ijs en meldde zich na afloop direct af voor de 10.000 meter. Ook Jan Blokhuijsen geeft forfait. Jorrit Bergsma en Patrick Roest lijken zich met die wetenschap weinig zorgen hoeven te maken om op dit onderdeel een ticket naar Beijing te bemachtigen. 

In de strijd om de twee startbewijzen lijkt de concurrentie gezien de verhoudingen de afgelopen jaren bij voorbaat kansloos. Op het OKT is echter niks in steen gehouwen, zoals de voorbije dagen duidelijk is geworden. Wie weet kan Marcel Bosker zijn directe tegenstander Bergsma verrassen in de voorlaatste rit. Of kan Victor Ramler zijn beroerde optreden op de 5000 meter wegpoetsen tegen Patrick Roest? 

Femke Kok hoopt zich dinsdag op de twee keer te rijden 500 meter te revancheren voor de 1000 meter van zondag, waarop ze zesde werd. Zij mag zich bewijzen in de achtste rit van de tien. Michelle de Jong, de verrassende nummer vier van de 1000 meter, is haar tegenstandster. Jutta Leerdam en Femke Beuling betreden daarna de arena, Dione Voskamp en Marrit Fledderus sluiten de debatten af in de eerste omloop. Na de tien kilometer voor de mannen heropenen de vrouwen hun jacht op een olympisch toegangsbewijs. Er zijn er in theorie drie beschikbaar, maar gezien de opbouw van de vooraf bepaalde selectievolgorde (SEVO) is de kans groot dat de nummers twee en drie naast het net zullen vissen.

De volledige startlijsten zijn hier terug te vinden. 

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan