Tickets
Shop
Nieuws 27 aug 2021

'Op 1850 meter hoogte presteren is extra lastig'

Ze houdt van breien, kan goed overweg met de piano, is dol op haar katten, maar…..bovenal lijkt Isabeau Levito te zijn geboren voor het kunstrijden. Met een geweldige vrije kür tijdens de Junior Grand Prix in Courchevel gaf de Amerikaanse tiener een passend vervolg aan haar optreden dat ze donderdag al zo overtuigend was begonnen in het korte programma. De Nederlandse Mikai van Ommeren eindigde als veertiende.

“Dat was genieten. Wat ze liet zien als voorstelling, maar ook de manier waarop ze schaatste.” Het waren eerlijke woorden die de 16-jarige Van Ommeren sprak over de prestatie van Levito die stralend van geluk het Amerikaanse volkslied over zich heen liet rollen bij de huldigingsceremonie na haar indrukwekkende vrije kür. Die leverde een score op van 131.10 punten, daarmee ruim twaalf punten meer verdienend dan landgenote Lindsey Thorngren, een week geleden winnares van de eerste GP op dezelfde ijsbaan in de Franse alpen. Naast Levito op het podium stonden twee Zuid-Koreaansen, Chaeyeon Ji met 124.56 punten als de nummer twee, Seoyeon Ji (119.67 punten) op plek drie, net als een week terug.

Van Ommeren liet 75.35 punten noteren, een resultaat dat bij haar tamelijk gemengde gevoelens opriep. “Ik kan niet zeggen dat ik happy ben, maar tegelijkertijd weet ik dat het de eerste keer op dit niveau was. Alle begin is moeilijk. Vandaag had ik veel problemen om mijn kür goed af te ronden, zo vermoeid was ik tegen het einde. Debuteren in de Grand Prix bracht al de nodige stress met zich mee; moeten presteren op een hoogte van 1850 meter is een extra complicatie, zo merkte ik: conditioneel bleek ik lang niet zo sterk als ik gewend ben”, stipte Mikai aan.

In beide küren kwam ze een keer ten val. Ze vormde geen uitzondering, want slechts tien van de 23 jeugdige rijdsters stuiterden niet op de ijsvloer door een verkeerde landing. “Ik ben blij dat het bij een uitglijder is gebleven. Verder was mijn eerste sprong in de kür prima. Ik had veel minder last van spanning dan donderdag. Mijn GP-debuut stemt me tevreden. Op deze basis kan ik doorgaan om me te verbeteren en steeds meer foutjes uit de küren te halen”, besloot Van Ommeren, die nu moet afwachten of de resultaten van deze tweedaagse voldoende zijn om haar twee Nederlandse ‘concurrentes’ af te troeven in de strijd om het startbewijs voor de GP in het Oostenrijkse Linz (6-9 oktober). Komende week rijdt Julia van Dijk in Kosice, twee weken erna is het de beurt aan Dani Loonstra (Krasyonarsk).


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan