Tickets
Shop
Nieuws 26 aug 2021

Mikai van Ommeren redelijk van start in Junior Grand Prix

Met een twaalfde plaats in haar eerste Junior Grand Prix-optreden ooit kan kunstrijdster Mikai van Ommeren terugkijken op een bemoedigende start van het seizoen. De Amerikaanse Isabeau Levito, pas veertien jaar jong, liet de beste korte kür van het veld zien.

Foto : International Skating Union

Ze zei het daags voor de wedstrijd in Courchevel al. Aan alles was te merken dat er wat meer stress bij kwam kijken dan normaal. Eerste optreden sinds lange tijd, niet goed weten waar ze precies zou staan, omdat er zo lang al geen competitie mogelijk is geweest. “Maar”, zo benadrukte Mikai van Ommeren, “het is heerlijk weer het ijs op te gaan om ergens voor te strijden. Wanneer het dan ook nog een Grand Prix is, met zoveel concurrenten uit de gehele wereld, wordt het echt speciaal. Ik ben enorm blij met de kans die ik krijg”, aldus de dochter van een Japanse moeder en Nederlandse vader.

Dat ‘speciale’ gaf de Amerikaanse Levito extra cachet met haar winnende kür. De studente uit Mount Holly liet 71.25 punten noteren, een score waarmee ze haar vorige week winnende landgenote Clare Seo (63.43) ruimschoots voorbij stak. Chaeyeon Kim uit Zuid-Korea eindigde als tweede (66.90), voor de Canadese Kaiya Ruiter die zich met 63.17 punten flink verbeterde ten opzichte van haar prestatie tijdens de GP 1 in de Franse wintersportplaats.

Van Ommeren moest zich tevreden stellen met 41.26 punten. Ze had de pech dat ze na haar eerste sprong in de kür, een triple flip, niet overeind bleef. Wellicht het gevolg van de spanning die elf van de 23 deelneemsters parten speelde: die schoven allemaal een of twee keer over het ijs door een mislukte landing op het ijs. “Jammer dat het nieuwe element nog niet lukte, maar dat is niet erg”, vond Karen Venhuizen, die thuis via de livestream Van Ommerens kür had gevolgd. “De spits is eraf. Het komt vanzelf goed.”

Venhuizen wees er nog eens op dat het lastig is voor sporters van deze leeftijd na anderhalf jaar van inactiviteit direct te tonen wat ze in huis hebben. Van Ommeren sprak eerder woorden van gelijke strekking. "Je probeert wel voortdurend klaar te zijn om de wedstrijd in te gaan. Dat was de gedachte in de coronaperiode. Soms bleek het wat moeilijk om de focus te houden, maar door elkaar in de training (ze woont in Divonne-les-Bains en oefent meestal in Zwitserland, red.) te motiveren, bleven we in vorm en probeerden we ons niveau te verbeteren. Want hoewel ik me zeker voel over de uitvoering van mijn beide küren, valt er nog genoeg aan te sleutelen.”

Dat vertelde het resultaat op de eerste dag van de Grand Prix ook wel. Toch waren er ook twee kleine meevallers voor Van Ommeren. De twaalfde positie bleek voldoende om een plek te bemachtigen in de derde groep voor de vrije kür van vrijdagavond. Bovendien voldeed ze met de technische score van haar korte kür (23.83 punten) alvast aan een van de normen om mee te mogen doen aan de wereldkampioenschappen voor junioren, volgend jaar maart in Sofia.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan