Tickets
Shop
Nieuws 01 sep 2021

Julia van Dijk moet de jury maar betoveren met 'I love Paris'

Na het Grand Prix-debuut van Mikai van Ommeren bij de junioren, is het de beurt aan het volgende KNSB-talent, Julia van Dijk. De 15-jarige Tilburgse wordt donderdag rond kwart over vijf op het ijs van de Steel Arena in Kosice (Slw) verwacht voor haar korte kür. Zaterdagmiddag staat de vrije kür geprogrammeerd. Van plankenkoorts is bij Van Dijk geen sprake, zegt haar coach Nicole Goossens. “Ze brandt van verlangen om weer aan een wedstrijd mee te doen.”

Geen zenuwen, wel verbazing toen de jonge Brabantse dinsdag een kijkje nam in het stadion waar de Grand Prix zich afspeelt. Kosice is (nog) geen regelmatig terugkerende locatie op de wedstrijdkalender, en daarom waren de twee onder de indruk van de ijsbaan. “Alles is groot, het ziet er super uit: een prachtige accommodatie om lekker te knallen”, klinkt het enthousiast.

De voorbereiding op het toernooi is goed verlopen. Ondanks de coronapandemie heeft Van Dijk kunnen doortrainen op de ijsbaan in Dordrecht. Als bonus mocht ze met Goossens als begeleidster deelnemen aan een trainingskamp in Finland waarvoor de internationale schaatsunie (ISU) een aantal junioren en coaches uitnodigde. “Zo’n week is ongelooflijk leerzaam, ook voor mij als coach. De bond had tal van vooraanstaande trainers, coaches en choreografen laten invliegen die iedereen met raad en daad bijstond”, aldus Goossens. Van Dijk: “Ik heb ervan genoten, al was het flink werken. Er waren vier sessies op het ijs, twee off-ice trainingen en danslessen. Verder heb ik veel nieuwe mensen leren kennen, van wie ik er hier ondertussen al een paar weer ben tegengekomen. Dat is ook een leuke kant van zo’n internationaal trainingskamp: je breidt je netwerk ongelooflijk uit.”

Julia van Dijk heeft vooral veel zin om weer een wedstrijd te rijden

Deze stage sloot naadloos aan bij de manier van werken zoals die in Dordrecht wordt gehanteerd. “Wij hameren erop dat de kinderen zoveel mogelijk verschillende aspecten worden aangeboden, waarna ze dat in hun eigen techniek kunnen ontwikkelen. In dat opzicht is deze stage geweldig geweest. Er stond een Rus op het ijs, een Amerikaan en een Fine danscoach die allemaal op hun eigen wijze naar de ontwikkeling en het schaatsen kijken. Julia, en ook ikzelf, konden van iedereen iets oppikken. Samen met Scott Brown, een zeer goede Amerikaanse choreograaf, hebben we het korte programma van Julia onder de loep genomen. Hij kwam met tips die we zeker ter harte zullen nemen”, verklaart Goossens.

Van Dijk moet donderdag als tweede junior de baan op. De entourage van een lege hal die plaats kan bieden aan bijna 8500 toeschouwers zal geen bron van inspiratie zijn: bij de wedstrijden is publiek niet welkom. ,,Dat is jammer, maar de sfeer is desondanks positief. Ik ga gewoon mijn best doen en dan zien we wel wat het resultaat is”, besluit Van Dijk, die donderdag op de muziek van ZAZ (I love Paris – J’aime Paris’) de juryleden dan maar moet betoveren….

De korte kür van Julia tijdens de Grand Prix in Kosice is  hier live te volgen (17.15 uur).


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan