Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 10 sep 2020

Shorttrackploeg in voorbereiding op 'gek' seizoen: 'Alles wat we kunnen rijden, is mooi meegenomen'

Voor de shorttrackers begint het nieuwe seizoen zoals het afgelopen seizoen in maart eindigde. Als gevolg van de coronapandemie zette de ISU ruim een week geleden een streep door de eerste World Cups. De voorbereiding van de nationale ploeg gaat onverminderd door. "Ik ga er nu al vanuit dat het een gek seizoen wordt."

Foto : Margarita Bouma

Hoewel het annuleren van de World Cups in Noord-Amerika een logisch besluit is gezien de huidige situatie, word je emotioneel gezien toch nog verrast, aldus bondscoach Jeroen Otter. "Het wordt nu besloten terwijl die wedstrijden pas over twee maanden zijn. Dat maakt het altijd een beetje moeilijk te verkroppen, maar we begrijpen het allemaal", zegt hij. "Om eerlijk te zijn had ik deze World Cups al vroegtijdig uit de boeken gezet, maar je moet wel iets hebben om naartoe te werken."

Ook routinier Daan Breeuwsma had er al rekening mee gehouden dat de eerste wereldbekers niet door zouden gaan. "Heel jammer, maar het is zoals het is", zegt hij nuchter. In Europa wordt er nu onderling gekeken naar mogelijkheden om wedstrijden te houden zodat de shorttrackers wat wedstrijdgevoel- en ritme kunnen krijgen. Eind oktober staat de jaarlijkse International Invitation Cup in Heerenveen op de planning. "De Invitation Cup willen we nog steeds graag organiseren", zegt Otter, "maar we snappen ook dat niet iedereen die reis ervoor over heeft als Nederland in het buitenland wordt gezien wordt als code oranje."

Weinig vat
"Het is wikken en wegen: wat is het waard? We hebben het laatste toernooi van het vorige seizoen gemist (het WK in Seoul, red.) en nu missen we de eerste wedstrijden van het nieuwe seizoen", vervolgt de bondscoach. "Op een gegeven moment wil je wel zien waar al die trainingsuren naar leiden en daar heb je natuurlijk wedstrijden voor nodig. We willen gewoon racen. Voor ons is dat nog meer van belang dan bijvoorbeeld op de langebaan, omdat we letterlijk tegen anderen strijden en niet tegen de klok. De Hongaren, Italianen en Polen zijn wat dat betreft goede sparringpartners."

When you hear that the first two worldcups are cancelled... We have to miss the feeling of racing a little longer. But the goal stays the same, just with a delay. #covid_19

Een bericht gedeeld door Yara van Kerkhof (@yaravkerkhof) op

De World Cups in Seoul en Beijing staan nog wel gepland in december en zijn in afwachting van een beslissing. Met name de doorgang van de wereldbekerwedstrijd in China, dat geldt als testevenement voor de Olympische Spelen van 2022, zal een heet hangijzer zijn. "China wil graag laten zien hoe goed ze een toernooi kan organiseren", zegt Otter. "Dat land zal er alles aan doen om te zorgen dat de atleten en het organisatiecomité de gelegenheid krijgen om daar te testen. Het zou mij ook niet verbazen als beide World Cups in Beijing worden gehouden, zodat ze nog een extra kans krijgen om het sporttechnische deel te optimaliseren."

Een van de veiligheidsmaatregelen in deze coronacrisis, het dragen van een mondkapje, zijn de shorttrackers al langer gewend. Twee seizoenen geleden is er besloten om die te dragen tijdens het reizen. "Wij hebben een anti-infectie protocol", verklaart Otter. "Een onderdeel daarvan is het besef dat een (vliegtuig)stoel of touchscreen vies kan zijn en als je daarna aan je mond zit of in je ogen wrijft toch een bacteriële infectie kan krijgen. Het hoeft niet eens zichtbaar te zijn, maar elke tiende van een procent minder dat we kunnen presteren is er eentje die op een gegeven moment gaat gelden in topsport. Vandaar dat wij daar destijds voor gekozen hebben."

La France🇫🇷 @lynkco

Een bericht gedeeld door Sjinkie Knegt (@sjinkie) op

De trainingen in voorbereiding op het nieuwe seizoen gaan onverminderd door. Bij de strakke schema's wordt nu en dan de vraag gesteld of de schaatsers een stapje terug moeten doen of erbij. "Het is constant aanpassen, maar dat zijn wij als shorttrackers wel gewend", zegt Breeuwsma droogjes. "Ik vind het nog steeds prachtig om te trainen en dat doe ik met alle plezier. Ik ga er nu al vanuit dat het een gek seizoen wordt dus alles wat we kunnen rijden, is mooi meegenomen. Je hebt er verder weinig vat op. Maar ritme heb je wel nodig om straks weer goed te zijn op de belangrijke wedstrijden."

Afvinken
De nationale shorttrackploeg is deze week op fietskamp in de Franse Alpen. Ze verblijven in het plaatsje Le Bourg-d'Oisans, de startplek van wielerklassieker La Marmotte. De rondrit van 174 kilometer telt 5000 hoogtemeters en gaat over vier cols, waarvan er drie als buitencategorie worden bestempeld in de Tour de France. Het slotstuk is de roemruchte Alpe d'Huez met 21 haarspeldbochten. Waar de shorttrackers gewend zijn aan trainingsritjes van twee uur waren ze dinsdag acht tot bijna twaalf uur lang aan het fietsen. "Ik heb echt moeie benen, hoor", vertelt Breeuwsma woensdagavond aan de telefoon.

De oude garde is inmiddels wel gewend aan dit soort (extreme) tests van bondscoach Otter, maar voor sommige jongelingen was deze tocht hun vuurdoop. "Zo'n test is niet altijd leuk, maar je leert er wel veel van", meent Breeuwsma. "Jezelf tegenkomen is belangrijk in het proces richting wereldtop, het is gaaf om die jongeren dit soort dingen te zien doen. Ik vind het zelf ook nog steeds mooi om te doen." Die ervaring van de 32-jarige Fries kwam naar voren tijdens het fietsen. Terwijl Breeuwsma de hele dag zijn eigen tempo reed, vloog een aantal rijders er gelijk vanaf het begin hard in. Aan het einde van de dag pikte hij een paar jongens op die erdoorheen waren gezakt. "Grappig om te zien dat ervaring wel een verschil maakt."

La Marmotte ✅

Een bericht gedeeld door Daan Breeuwsma (@daanbreeuwsma) op

"Deze dag zal misschien later in de categorie 'mooi' komen, maar nu is het nog een klotedag", lacht Otter. "De meeste rijders zijn sprinters die hooguit twee minuten inspanning leveren op een 1500 meter. De intensiteit waarmee ze nu begonnen zat meer in een wedstrijdmodus en halverwege kwamen ze er achter dat dat misschien net iets te pittig is geweest. Maar als iets karakter vormt en de mentale weerbaarheid doet groeien, zijn het dit soort trainingen. Je krijgt ook respect voor de nieuwelingen en de typische sprinters. Het is mooi om te zien dat zij bovenop Alpe d'Huez kunnen zeggen: jeetje, dit heb ik ook weer gedaan."

Na een welverdiende rustdag staat Alpe d'Huez vandaag nog een keer op het programma. Dit maal wordt de berg meerdere keren achter elkaar beklommen. "Ja, dat wordt een mentaal spelletje want nu weet je al wat je te wachten staat", zegt Breeuwsma. "Dit is een zware trainingsweek, maar het is ook altijd wel leuk. De meesten zien er nu helemaal tegenop dat ze nog een keer moeten, maar als je de Marmot hebt afgevinkt op je lijstje is dat wel cool. Je moet goed voorbereid zijn met voeding en kleding, voor de rest is het gewoon trappen met die handel en niet teveel nadenken", besluit hij met een lach.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan