Live
Shop
Nieuws 21 okt 2020

US Speedskating voert 85-meterbaan in voor shorttrackjeugd

De Amerikaanse schaatsbond zal vanaf dit seizoen de jeugdwedstrijden shorttrack aanpassen. De jongste pupillen zullen namelijk niet langer de volledige grootte van de wedstrijdbaan gebruiken. Zij rijden hun wedstrijden voortaan op een baan van nog maar 85 meter.

Foto : Neeke Smit

De aanpassing geldt voor de categorieën U8 en U10 en volgt de trend die in veel landen en sporten te zien is om het spel aantrekkelijker te maken voor kinderen. In Nederland publiceert de KNVB bijvoorbeeld geen uitslagen en competitiestanden meer van de jongste voetballers en rijden jonge wielrenners met aangepaste versnellingen. In veel teamsporten is het al jaren gebruikelijk dat de jeugd op kleinere velden speelt. De Amerikaanse schaatsbond past dit concept nu ook toe in het shorttrack. 

De nieuwe 85-meterbaan heeft volgens de bond als voordeel dat jonge schaatsers door de krappere bochten al eerder in de juiste (schaats)houding gedwongen worden die ze ook moeten aanleren als ze ouder worden. Door de kleinere baan leggen ze die bochten ook nog eens vaker af, wat voor meer herhalingen zorgt en leren ze een ritme aan van twee slagen op het rechte eind en drie tot vijf in de bocht dat ook door de oudere rijders op de 111-meterbaan gebruikt wordt. Daarnaast zou de aangepaste baan voor een plezieriger wedstrijdomgeving zorgen waarin de jeugd kan opbloeien en zichzelf kan verbeteren. 

Zo zou de 85-meterbaan eruit moeten zien (bron: US Speedskating):


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan