Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 02 okt 2020

Knegt: 'Ik weet hoe het is om wel te trainen en niet te racen'

Net als de langebaanschaatsers zullen ook de shorttrackers dit kalenderjaar geen World Cups rijden. Op woensdag maakte de ISU bekend dat de wereldbekerwedstrijden in Seoul en Beijing niet doorgaan. De International Invitation Cup in Thialf zou een uitkomst kunnen bieden voor de Europese rijders.

Foto : Glenn Wassenbergh

De ISU besloot in augustus al om de eerste twee World Cups in Canada af te gelasten. Die beslissing kwam nauwelijks als een verrassing gezien de ontwikkelingen van het coronavirus. Zelfs als die wereldbekers wel waren doorgegaan, dan had de Nederlandse ploeg het land niet in gemogen vanwege het inreisverbod. De twee World Cups in Seoul en Beijing bleven op de kalender staan, mede omdat die in China als olympisch testevenement geldt, maar daar is nu alsnog een streep doorgezet. De wereldbekerwedstrijd in de Chinese hoofdstad is vooralsnog alleen uitgesteld. 

"Onder druk van een olympisch comité kan veel vloeibaar worden", zegt bondscoach Jeroen Otter, "maar de ISU heeft als overkoepelende schaatsbond een verantwoordelijkheid naar alle leden toe. Als een merendeel van de landen vanwege restricties niet welkom is in een land kan je als ISU wel zeggen dat je een World Cup organiseert, maar voor wie doe je dat dan? Het is een wéreldbeker, geen Europa Cup of landenwedstrijd."

Invitation Cup
In Heerenveen staat eind oktober vooralsnog de International Invitation Cup gepland, dat als goed alternatief kan dienen voor een aantal schaatslanden. Inmiddels hebben shorttrackers uit zes Europese landen, waaronder Frankrijk en Italië, een uitnodiging ontvangen. "Wij kijken naar welk land wél kan starten en die nodigen wij uit. Stel dat de Poolse shorttrackers zonder problemen naar Nederland kunnen komen, dan zouden die prima hier kunnen racen. De landen zullen nu ook tot op het laatst afwachten, want zoals we weten kunnen bepaalde regels in 24 uur drastisch veranderen."

Suzanne Schulting is teleurgesteld dat de derde en vierde World Cup eruit zijn gehaald. De 23-jarige wereldkampioene heeft in de zomer veel met de mannen getraind. "Suzanne is ongelooflijk goed, echt bizar", vertelde Otter zaterdag tijdens de openingswedstrijd in Thialf. Gezien de situatie in de wereld hield Schulting er al rekening mee dat wereldbekerwedstrijden geschrapt konden worden. "Maar als zo'n besluit dan definitief wordt genomen, is dat meer dan zuur. Je wilt na een zware zomer niets liever dan je meten met de rest van de wereld en laten zien wat je in huis hebt."

De afgelasting en het uitstel van de wereldbekerwedstrijden in Azië kwam dus niet onverwacht, maar het blijft jammer, zegt Sjinkie Knegt. "Het is moeilijk als je niet weet wanneer je weer grote wedstrijden kunt schaatsen. In dit stadium moet je gewoon proberen om fit te blijven. Op het moment dat er groen licht is voor internationale wedstrijden ben ik ervan overtuigd dat ik mezelf in een aantal weken wedstrijdfit kan maken. Daar ben ik niet bang voor."

Disappointed day again! Looks like we are not gonna be able to compete this year. At least we are really lucky with @lynkco and @daikinnederland for believing in us. We will be prepared ! #shorttrackteamnl

Een bericht gedeeld door Daan Breeuwsma (@daanbreeuwsma) op

Knegt geeft toe dat het niet altijd makkelijk is geweest om constant gemotiveerd te blijven voor trainingen. "Maar voor mijn gevoel heb ik mijn ergste dip al gehad toen bekend werd dat de World Cups in Canada niet doorgingen. Daarna kon ik even moeilijk de motivatie opbrengen om te trainen. Maar daar heb ik nu geen last van, het trainen gaat goed en ik heb zin om naar de trainingen toe te gaan. We weten alleen niet waarvoor we aan het trainen zijn. Het is voor ons moeilijk, maar voor Jeroen is het zo lastig. Hij moet trainingsschema's schrijven zonder een gericht doel voor ogen."

Volledig meedraaien
Voor Knegt is de uitgestelde seizoenstart sportief gezien extra zuur. De 31-jarige Fries maakte in februari zijn rentree tijdens de World Cup in Dordrecht en werd opgenomen in de WK-selectie voor de relay. Het WK in Seoul werd vervolgens als een van de eerste sportevenementen afgelast vanwege het coronavirus. Dit seizoen zou Knegt weer volledig kunnen meedraaien in het internationale veld. "Ik wil graag weer op hoog niveau schaatsen. Maar ik weet al hoe het is om niet te racen, maar wel te trainen en dat is nu misschien een klein voordeel voor mij."

Nu er dit jaar geen ISU-wedstrijden meer plaatsvinden, zou het EK in januari 2021 de eerste echte internationale krachtmeting kunnen worden. "Ja, dat wordt dan een bijzonder toernooi als vrijwel niemand wedstrijdritme heeft", lacht Knegt. Tot die tijd moeten de shorttrackers deze onvoorspelbare periode zien te overbruggen. "Over exact een jaar rijden we het eerste olympisch kwalificatietoernooi", vertelt Otter. "Daar moet blijken dat wij optimaal gebruik hebben gemaakt van de huidige omstandigheden en beter voorbereid zijn dan elk ander team dat daar op het ijs staat."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan