Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 25 nov 2020

Nederlandse kunstschaatsers meten zich internationaal in Dortmund

Deze week staat een nationale selectie van vijf kunstschaatsers en kunstschaatsparen op een internationale wedstrijd in het Duitse Dortmund. Bijzonder in deze coronatijd, maar ook belangrijk voor de Nederlandse sporters om zich te kunnen meten met de rest van het veld. Twee weken geleden kwam er definitief groen licht voor de NRW Autumn Trophy.

Foto : Margarita Bouma

Namens Nederland staan Thomas Kennes, Lindsay van Zundert, Dani Loonstra, Daria Danilova/Michel Tsiba en Chelsea Verhaegh/Sherim van Geffen op de deelnemerslijst. "We hebben ervoor gekozen om alleen topsportstatushouders uit te zenden die voor hun betreffende kampioenschap de technische ISU-score (deels) al hebben behaald", legt Jeroen Prins, lid van de selectiecommissie kunstrijden van de KNSB, uit. Deze wedstrijd is een belangrijk meetmoment in aanloop naar de EK die eind januari gepland staan in Zagreb.

In Dortmund heeft de Duitse kunstschaatsbond (DEU) een zogeheten bubbel gecreëerd. De sporters, begeleiding en juryleden mogen deze week alleen in het hotel of op de ijsbaan zijn, of onderweg daarnaartoe. Om de bubbel te betreden, moet iedereen een negatieve coronatest kunnen laten zien. In de ijshal zijn de inmiddels gebruikelijke (hygiënische) maatregelen getroffen, waaronder eenrichtingsverkeer en een mondkapjesplicht.

Eerste wedstrijd
Voor het merendeel van de Nederlandse ploeg die naar Duitsland afreist, wordt dit de eerste wedstrijd van het seizoen. Van Zundert maakte in september haar debuut bij de senioren tijdens de Nebelhorn Trophy, waar ze knap zevende werd. Loonstra deed eind oktober mee aan de Halloween Cup, die dit keer digitaal werd gehouden. Ze nam haar küren van tevoren op en alle video's werden – net als bij de gewone competities – in een startvolgorde getoond aan de jury op locatie in Boedapest. Loonstra eindigde op plaats twee bij de junioren.

Aanvankelijk zouden ook Niki Wories, Mikai van Ommeren en ijsdanspaar Hanna Jakucs/Alessio Galli deelnemen aan de wedstrijd. Wories heeft een enkelblessure en moest zich op het laatste moment terugtrekken. De in Zwitserland woonachtige Van Ommeren mag het land niet verlaten vanwege de geldende reisbeperkingen. De juniore kan ook al een week niet terecht op de ijsbaan in Geneve. Jakucs is positief getest op het coronavirus, zij kreeg eind vorige week lichte klachten en liet zich testen.

De NRW Autumn Trophy begint donderdag met de korte kür voor de ijsdansers, paarrijders en junioren vrouwen, gevolgd door de vrije dans en lange kür op vrijdag. Zaterdag en zondag starten de solorijders bij zowel de mannen als vrouwen in de seniorencategorie en de junioren mannen. De wedstrijden zijn te volgen via een livestream. Klik hier voor meer informatie.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan