Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 11 mrt 2020

Volledig oranje podium op schaatsmijl van WK studenten

Op de WK voor studenten in Amsterdam heeft Sanne in 't Hof de 1500 meter op haar naam geschreven. Ze hield Sterre Jonkers en Paulien Verhaar achter zich. 's Avonds pakte In 't Hof brons op de 5000 meter, de wereldtitel ging naar Esmee Visser. Victor Ramler veroverde het goud op de tien kilometer en Jeroen Janissen werd derde.

Foto : WUC Speed Skating

Na de regen van dinsdag scheen de zon vanmiddag op de Jaap Edenbaan. In de slotrit stond In 't Hof tegenover Isabelle van Elst op het Amsterdamse ijs. Van Elst lag lange tijd op koers voor de overwinning, maar in de laatste ronde kwam In 't Hof razendsnel onderdoor. Met een tijd van 2.11,76 werd Van Elst vijfde terwijl In 't Hof (2.09,56) het goud veroverde. Het oranjepodium werd compleet gemaakt door Sterre Jonkers (2.09,78) en Paulien Verhaar (2.09,85).

"Ik had dit echt niet verwacht. Ik hoopte op een podiumpek, maar ik ben superblij dat ik heb gewonnen", glundert de wereldkampioene. "Ik kwam over de streep en dacht: nu heb ik hem wél." Een dag eerder werd In 't Hof derde op de 3000 meter met een verschil van zes honderdsten van een seconde met de nummer twee en op het NK neo-senioren was ze vorige week acht honderdsten verwijderd van de titel. Dat ging haar niet weer gebeuren. "Ik zag nu een denkbeeldige tegenstander naast me en bleef gewoon tot de finish strijden."

1500m🥇! Worldchampion University Speedskating!🏆Good race today, now with sun instead of rain☀️ 📸:@schaatsfotos #fisu #ssn #nssu #wkstudenten #skatingoutside #windy

Een bericht gedeeld door Sanne in 't Hof (@sanne_inthof) op

Voor de Groningse studente is het een fijne opsteker na een lastig seizoen. Een chronische amandelontsteking gooide al vroeg in het seizoen roet in het eten. Na een operatie in november miste ze een groot deel van het voorseizoen en de KPN NK Afstanden. In januari stond In 't Hof aan de start van de elfde KPN Marathon Cup in Amsterdam en won de beloftenwedstrijd. "Mijn seizoen is niet gegaan zoals ik wilde. Dit is een mooie laatste wedstrijd om mee af te sluiten. Ergens ben ik wel toe aan rust, maar ik kom steeds beter op gang dus wil hier gewoon echt nog goed presteren."

Fit zijn
Ondanks een korte rustperiode richt ze haar blik alweer op het nieuwe seizoen. "Ik ga eerst even goed uitrusten en op vakantie. Dan heb ik echt zin om weer een goede zomer te draaien en vooral heel te blijven", aldus In 't Hof. "Er zit gewoon meer in dan ik tijdens wedstrijden heb kunnen laten zien, daar ben ik benieuwd naar. Op het World Cup kwalificatietoernooi in november wil ik fit zijn en er gelijk staan, dat is het speerpunt voor komend seizoen."

Bij de mannen veroverde Marcin Bachanek uit Polen de wereldtitel. Met een tijd van 1.55,11 dook hij onder de snelste tijd van de Rus Aleksandr Podolsky (1.55,76), die zilver pakte. Viktor Rudenko uit Wit-Rusland (1.57,01) greep de bronzen medaille. Op plaats zes was Victor Ramler de beste Nederlander. De kersvers studentenwereldkampioen op de 5000 meter noteerde een tijd van 1.57,62. Jeroen Janissen werd twaalfde (2.00,45), Roel Boek eindigde op plek vijftien (2.01,50) en Luc Heine zette de negentiende tijd neer (2.03,26). 

Stortbuien
Het startschot van het avondprogramma, met de langste afstanden, bracht weer een bak regen met zich mee. Bij de vrouwen werd de 5000 meter gewonnen door Esmee Visser, die dinsdag al goud veroverde op de drie kilometer. De olympisch kampioene verpulverde het baanrecord (7.52,40) van Lucia Kriger, dat stamde uit 2011, en zette 7.34,70 op de klok. Haar tegenstandster In 't Hof kwam niet meer aan de tijd van de Poolse Magdalena Czyszczon en werd derde (7.45,30 om 7.48,28). 

Victor Ramler veroverde bij de mannen eveneens zijn tweede wereldtitel op dit toernooi. In de eerste rit had de geboren Amsterdammer geloot tegen Jeroen Janissen. Tot de 6000 meter kon Janissen slim gebruik maken van zijn tegenstander door telkens een recht stuk achter hem te rijden. Het tempo van Ramler lag echter wat hoger en Janissen moest hem vervolgens laten gaan.

Na de finish ontstond er enige verwarring, omdat de bel voor de laatste ronde niet had geklonken. Ramler reed nog een ronde door, maar had al een persoonlijk record genoteerd van 14.17,03 terwijl Janissen 14.33,83 op de klok zette. In het tweede en laatste kwartet wist Ethan Cepuran, die de slotrit in zijn eentje reed, zich nog tussen de twee Nederlanders te voegen. De Amerikaan pakte daarmee zijn tweede zilveren medaille met een tijd van 14.31,15. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan