Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 03 mrt 2020

Emotioneel afscheid Håvard Bøkko: 'Morgen begint een nieuw hoofdstuk'

In tranen nam Håvard Bøkko afgelopen weekend bij het WK Allround & Sprint afscheid van het Noorse publiek. In zijn geliefde Hamar, daar waar hij al tweemaal vice-kampioen allround werd, nam hij zondag afscheid. "Ik ben blij dat het voorbij is, maar het is jammer om dit leven vaarwel te zeggen", sprak hij voor de camera.

Foto : Martin de Jong

"Voor sommigen zal het misschien als een verrassing zijn gekomen", zegt Bøkko openhartig. "Voor mezelf heb ik het zo rond de Kerst al besloten, maar ik heb het nog maar weinig mensen verteld voor woensdag." Op die middag maakte hij zijn besluit bekend bij de persconferentie van de Noorse ploeg voorafgaand aan het WK. Bij die gelegenheid vloeiden ook de eerste tranen. Zijn afscheid in Hamar noemde hij eerder al 'bijna té perfect'. Gedurende het hele weekend speelden de emoties de boventoon.

Bøkko torste jarenlang het gewicht van schaatsnatie Noorwegen met zich mee. Hij gold als de gedroomde opvolger van grootheden als Johann Olav Koss en Ådne Søndrål en dat bracht de nodige druk met zich mee. Bøkko reed al op 17-jarige leeftijd zijn eerste WK Allround en had op enig moment drie wereldrecords op zijn naam staan bij de junioren. Nog steeds staat het record op de 5000 meter op zijn naam. In tijden waarin het Noorse schaatsen niet meer zo floreerde als voorheen was hij de enige schaatser die kans maakte op olympisch goud of een wereldtitel allround, totdat mannen als Håvard Lorentzen en Sverre Lunde Pedersen de inmiddels 'oude' Bøkko van deze druk verlosten.

Duels met Kramer
Er was altijd een grote plaaggeest die Bøkko telkens weer van die gouden medaille afhield: Sven Kramer. Zijn vele duels met de meervoudig kampioen zullen menig schaatsfan nog scherp op het netvlies hebben. Bøkko is dan ook de schaatser die het vaakst achter Kramer tweede werd op het WK Allround. Juist in het jaar dat Kramer herstelde van zijn zware rugblessure moest hij zijn meerdere erkennen in Ivan Skobrev. Bøkko kampte zelf ook met de nodige tegenslag. Hij had last van motivatieproblemen en kende zelf het nodige blessureleed. In 2016 maakte hij zijn comeback.

Toch ziet Bøkko twee van die tweede plekken als hoogtepunten in zijn carrière. Samen met zijn olympische medailles op de 1500 meter in Vancouver en het goud op de ploegenachtervolging in PyeongChang noemt hij namelijk zijn zilveren medailles op de WK's Allround in Hamar als meest memorabele prestaties. Bij beide toernooien werd hij geklopt door Kramer, maar de steun van het Noorse publiek deed hem veel. Afgelopen weekend werd hij geëerd met een ereronde voor de volle tribunes van het Vikingschip.

Dat hij zijn afscheid niet kon belonen met een optreden op de slotafstand, de 10.000 meter, kon hem weinig deren. "Ik hoopte dat ik met een goede race de 10 kilometer kon halen, maar het was zwaar. Er waren een hoop emoties vooraf en tijdens mijn 1500 meter. Ik heb het geprobeerd, maar na anderhalf rondje heb ik het opgegeven. Het kon beter, maar het was me allemaal net iets teveel. Het was heel speciaal en dit was een mooie manier om afscheid te nemen."

Bøkko heeft nog weinig plannen voor zijn leven na het schaatsen. De Noor kijkt er in ieder geval wel naar uit om meer thuis te zijn. "Het schaatsen heeft sinds 2004 mijn leven beheerst. Morgen begint een nieuw hoofdstuk en we zullen zien hoe het dan verder gaat."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan