Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 10 mrt 2020

Clean sweep voor Nederland op 3000 meter in Amsterdam

Op de Jaap Edenbaan is vanmiddag de WK voor studenten van start gegaan. Op de 3000 meter behaalde Nederland gelijk een clean sweep. In de stromende regen zette Esmee Visser de winnende tijd neer van 4.33,15. Zij bleef daarmee voor Sterre Jonkers en Sanne in 't Hof. Bij de mannen zegevierde Victor Ramler op de 5000 meter en pakte Jeroen Janissen het brons.

Foto : WUC Speed Skating

De lange afstanden werden in kwartetten verreden. In de zesde rit kwam In 't Hof als eerste Nederlandse in actie op de kletsnatte ijsbaan. Met een tijd van 4.37,72 dook ze ruim onder de snelste tijd tot dan toe. In de daarop volgende rit stond Visser aan de start. De Europees kampioene op de 3000 meter wist onder de zware omstandigheden halverwege de race nog te versnellen, maar het baanrecord van Roza Blokker (4.26,51) uit 2014 kwam niet in het geding. In de slotrit pakte Jonkers in 4.37,66 net de zilveren medaille voor In 't Hof. 

Voor Visser voelt de overwinning vooral als een bonus. "Het zou heel erg zijn als ik niet had gewonnen natuurlijk, maar aan de andere kant is het heel leuk om hier te zijn en om op een andere manier een wedstrijd te rijden. Ik ben altijd heel zenuwachtig maar dat had ik hier niet. Het is leuk om te ervaren hoe je zo een wedstrijd dan weer heel anders rijdt", legt ze uit. Tevreden met haar race was ze niet, maar toch komt de medaille gewoon naast het olympisch goud te hangen. 

What I think of skating outside in rain and wind !? RESPECT ! 😂😅 #differentsport #needmorepractice #butsurvivedit #anditslaughythough #WorldChampionshipstudents #jaapedenbaan #iceskatingoutside #verybadweather

Een bericht gedeeld door Esmee (@esmee.visser) op

De komende dagen hoopt de VU-studente vooral nog te genieten. "Ik wil deze week gewoon alles ervaren, niet alleen serieus die wedstrijd rijden met veel druk. Bij een World Cup of WK is iedereen heel individueel bezig en is de sfeer gespannen, dat is anders." Visser rijdt later deze week nog de vijf kilometer en sluit haar seizoen af met de massastart. Vooral naar die laatste wedstrijd kijkt ze nog uit. "Ik vind het niet vanzelfsprekend dat ik daar een medaille haal, daar zie ik nog wel uitdaging in. Maar dat heb ik juist een beetje nodig om te winnen, daarom vind ik het ook wel weer leuk."

Goud voor Ramler
Bij de mannen veroverde Victor Ramler de wereldtitel op de 5000 meter. Op zijn thuisbaan nam hij het in de laatste rit op tegen landgenoot Jeroen Janissen. Het tweetal maakte er een mooie strijd van, maar gaandeweg bouwde Ramler een steeds ruimere voorsprong op. In de slotronde passeerde Ramler de schaatser voor hem en zegevierde met een tijd van 7.00,42 voor de Amerikaan Ethan Cepuran (7.03,27) en Janissen (7.06,91). In de zesde rit had Roel Boek een tijd neergezet van 7.20,58 en werd daarmee zevende.

"Het is mijn eerste internationale wedstrijd, op mijn thuisbaan en met veel familie en vrienden langs de baan dus ik wilde echt wel wat laten zien", vertelt Ramler na de wedstrijd. Die zenuwen bleken echter overbodig. "Vlak voor de start dacht ik nog: oké, probeer lekker de ontspanning te vinden en gewoon die goede slag te pakken. Dat bracht me wel tot rust en vervolgens schaatste ik bij de start gelijk lekker weg."

A clean sweep for team NL on the 3000m; 🥇Esmee Visser 🥈Sterre Jonkers 🥉Sanne in 't Hof And a stunning performance on the 5000m from team NL and USA! 🥇Victor Ramler 🥈Ethan Cepuran 🥉Jeroen Janissen #FISU #WUCspeedskating #Amsterdam2020 #speedskating #SkateStudySocialize #uniworlds #unisports #TeamNL #TeamUSA #jaapedenijsbaan

Een bericht gedeeld door 2020 FISU WUC Speed Skating (@fisuspeedskating) op

Baanrecords
Aan het eind van de middag werd het droog in Amsterdam en konden de sprinters onder beter weersomstandigheden schaatsen. Op de 500 meter snelde Irina Kuznetcova, die op deze afstand goud pakte op de afgelopen Winter Universiade, prompt naar een baanrecord. Dat belegen record werd in februari aangescherpt door Dione Voskamp op het NK Pure Sprint, maar de Russin haalde daar nog eens vijf tienden van af (39,83 om 39,38). Het zilver en brons gingen naar Kaja Ziomek (40,22) en Andzelika Wojcik (40,35) uit Polen. 

Met de vierde plek belandde Femke Beuling net naast het podium in een tijd van 40,55. In een rechtstreeks duel hield ze Isabelle van Elst achter zich (40,74), die zesde werd. Paulien Verhaar eindigde als achtste met 41,05 en Sanneke de Neeling werd tiende (41,12). 

De Japanse mannen maakten hun favorietenrol waar door goud en zilver te veroveren. Ook hier werd het baanrecord verbroken, die Aron Romeijn (36,90) twee weken geleden op zijn naam schreef. Yamato Matsui zette de klok stil op 35,73 en was daarmee sneller dan de Wit-Rus Ignat Golovatiuk (35,84). Landgenoot Wataru Morishige werd derde met een tijd van 36,32. De beste Nederlander was Jan Hein Verhoeff op plek elf (38,16). Watse Vermaning noteerde de dertiende tijd (38,17), Thijs Vermaak eindigde als zestiende (38,35) en Hille Drenthe werd achttiende (39,72).

De WK voor studenten duurt nog tot en met vrijdag. Alle wedstrijden zijn te volgen via een livestream


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan