Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 11 jul 2020

Ploeggenoten na overlijden Van Ruijven: 'Ze zal altijd bij ons blijven'

Foto : Soenar Chamid

Het overlijden van Lara van Ruijven is hard aangekomen bij haar ploeggenoten. Suzanne Schulting, Yara van Kerkhof en Rianne de Vries reageerden tegenover de NOS geëmotioneerd. "Alles wat we nu nog doen en al onze prestaties zijn voor altijd ook dankzij Laar. Ze zal altijd bij ons blijven."

Van Ruijven overleed vrijdagavond op 27-jarige leeftijd in het ziekenhuis in Perpignan, waar ze op 25 juni met gezondheidsklachten werd opgenomen. Een auto-immuunreactie leidde enkele dagen later tot ernstige complicaties. De Nederlandse ploeg is in Zuid-Frankrijk op trainingskamp. Het hechte team is dankbaar dat het nog afscheid kon nemen van hun geliefde ploeggenoot. "We konden naar Perpignan om afscheid te nemen van Laar. Het was mooi dat we dat konden doen, maar ook heel confronterend", vertelt Van Kerkhof. 

'Hoop dat ze rust heeft'
"Het is echt een enorme rollercoaster waarin we hebben gezeten", aldus Schulting. "Af en toe hadden we goede hoop en nu is die in een klap weg. Het is heel apart dat ze er niet meer is. De eerste keer was ik heel naïef, dacht ik dat het goed zou komen en dat ze er volgende week weer zou zijn. Op het gegeven moment komt het besef  dat je haar nooit meer terug gaat krijgen. Dat is moeilijk, heel heftig, maar ik ben heel dankbaar dat ik haar nog heb kunnen aanraken en een kusje op haar arm heb kunnen geven. Dat maakt veel goed, maar lang niet alles."

De drie vrouwen, die samen met Van Ruijven in januari nog Europees kampioen werden op de relay, herinneren zich hun ploeggenote als vrolijk en positief. "Ze floot altijd hetzelfde deuntje. Dat ik zei: 'doe eens wat anders want ik heb de hele tijd hetzelfde liedje in mijn hoofd'", vertelt De Vries. Van Kerkhof vult aan: "Ze zeurde nooit."

Van Kerkhof kon moeilijk woorden vinden om haar gemis te beschrijven. "Niks kan omschrijven hoe mooi Laar is. We hebben heel veel herinneringen samen en die zullen we altijd blijven koesteren.  Ik hoop dat ze niet bang is geweest en dat ze nu rust heeft."

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan