Tickets
Shop
Nieuws 12 jan 2020

Krol: 'Wat hij vandaag liet zien, was abnormaal'

Thomas Krol kon zichzelf na afloop van de 1000 meter niets verwijten. Hij had de snelste tijd van het seizoen gereden en reed voor de tweede keer op rij een tijd onder de 1.08. Dat er simpelweg één iemand sneller was, was voor Krol geen aanleiding om teleurgesteld te zijn. "Ik kon gewoon niet harder."

Foto : Soenar Chamid

Met een tijd van 1.07,82 moest Krol zijn meerdere erkennen in Pavel Kulizhnikov, die met 1.07,09 het baanrecord van Kai Verbij fors verbeterde. De Rus, die zaterdag ook al de 500 meter op zijn naam schreef, prolongeerde zijn Europese titel en maakte in Heerenveen veel indruk op zijn collega's. "Wat hij vandaag liet zien, was abnormaal", geeft Krol zijn concurrent de complimenten. "Als hij doet wat hij kan, is hij ongelooflijk goed."

Krol doelt daarmee vooral op de kuren die de Rus soms weleens heeft. "Soms rijdt hij helemaal niet zo'n bijzondere tijd of rijdt hij een opening waarvan je denkt: wat is dit nou weer? Maar vandaag was alles goed. Hij begon met een kamikaze opening en reed ook nog eens een fantastische slotronde. Nee, ik zou op dit moment niet weten waar ik hem had kunnen pakken. Ik deed wat ik kon, maar het was vandaag helaas onbegonnen werk."

Of Krol, die twee ritten na Kulizhnikov in actie kwam, schrok van de tijd van de Rus? "Nee, ik zag zijn tijd, maar het deed me verder weinig. Ik had van tevoren voor de grap bedacht wat voor tijd hij vandaag zou kunnen rijden. Ik dacht aan 1.06", zegt Krol lachend. De wereldkampioen op de 1000 meter bedenkt bij elke wedstrijd wat er eventueel zou kunnen gebeuren. "Het is een soort mantra. Zo probeer ik de verrassing altijd bij me weg te halen."

Krol liep zijn tweede Europese titel van het weekend mis, maar kon desalniettemin tevreden zijn met zilver. Het gat met de nummer drie en regerend wereldkampioen Kai Verbij (1.08,38) bedroeg een halve seconde. "Ik had op meer gehoopt, maar er was weinig op af te dingen. Ik moet hier vrede mee hebben", aldus Krol, die het gat van zeven tiende op Kulizhnikov in Salt Lake City bij de WK Afstanden hoopt te overbruggen. "Er is werk aan de winkel. Pavel reed vandaag een toprit, maar moet het in Salt Lake nog maar eens laten zien."

Klik hier voor de volledige uitslagen. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan