Tickets
Shop
Nieuws 27 dec 2020

Loting dag 3: geen De Jong op 5000 meter, Roest treft Bergsma op tien

Antoinette de Jong gaat op de slotdag van het WK Kwalificatietoernooi alleen nog van start op de 1000 meter. De rijdster van Team Jumbo-Visma laat de langste afstand van het toernooi aan zich voorbij gaan. Dat geldt ook voor haar ploeggenoot Sven Kramer, die zich heeft afgemeld voor de 10 kilometer.

Foto : Soenar Chamid

Dankzij haar overwinning bij het Daikin NK Allround was De Jong ook al rechtstreeks geplaatst voor het EK. Nu ze de 5000 meter laat schieten, kan ze een ticket voor de WK Afstanden op die afstand uit haar hoofd zetten. Dat biedt kansen voor onder anderen Esmee Visser en Carlijn Achtereekte, die dit weekend tot nu toe buiten de boot vielen. De twee treffen elkaar vooralsnog in de vijfde rit, al kunnen er dankzij de afzeggingen van De Jong en ook Ireen Wüst en Melissa Wijfje nog wijzigingen optreden. Reina Anema en Irene Schouten starten in de laatste rit. 

Op de 10.000 meter later op de dag treffen Patrick Roest en Jorrit Bergsma elkaar in de voorlaatste rit. Marwin Talsma en Marcel Bosker sluiten de afstand af. Sven Kramer, die zondag plaatsing voor het EK Allround misliep, meldde zich maandagochtend af voor de langste afstand. De 34-jarige Fries wil zich volledig focussen op de WK Afstanden en de World Cups, nadat hij zaterdag op de 5 kilometer een ticket voor deze toernooien wist te bemachtigen.

Na de langste afstanden kunnen de sprinters zich opmaken voor het slot van hun wedstrijden. Antoinette de Jong verschijnt in rit zeven op het ijs tegen Isabelle van Elst, die zondag nog een sterke tijd neerzette op de 500 meter. In rit tien is het vervolgens aan Jorien ter Mors om haar toernooi te redden. Ze start tegen wereldkampioene Jutta Leerdam. Suzanne Schulting en Letitia de Jong rijden in rit elf, ploeggenotes Femke Kok en Ireen Wüst in de twaalfde en laatste rit.

Op de 1000 meter voor de mannen zit het venijn in de staart. De laatste drie ritten beloven spektakel. Als eerste komen Kjeld Nuis en Wesly Dijs in actie. De mannen van Reggeborgh reden zondag op de 1500 meter ook al tegen elkaar. Lennart Velema en Kai Verbij strijden vervolgens tegen elkaar en Hein Otterspeer en Thomas Krol vechten in de laatste rit een onderling duel uit. De dag wordt afgesloten met de mass start voor de vrouwen. 

Bekijk hier de volledige startlijsten.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan