Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 03 dec 2020

Blokker en Dedden bij Worldstream: 'Heel groot voordeel in deze tijd'

Eind oktober werden bij de bekendmaking van Team Worldstream ook Roza Blokker en Ineke Dedden als nieuwe aanwinsten gepresenteerd. De twee marathonschaatsers toonden de afgelopen weken het zwarte pak tijdens de Daikin NK Afstanden en het Daikin NK Allround. Daarbij werden zij niet door Kosta Poltavets of Jan Bos begeleid, maar door hun vaste coach van hun marathonploeg. "Iedereen moet zijn weg nog vinden en daar nemen we de tijd voor."

Foto : Sander Chamid

De 29-jarige Blokker kreeg vlak voor het schaatsseizoen zou beginnen ineens een telefoontje. Of ze samen met Dedden interesse had om zich aan te sluiten bij het nieuwe team van Leerdam en Verweij. De ploeg had namelijk nog rijders nodig om genoeg punten bijeen te schrapen om in aanmerking te komen voor een topteamlicentie van de KNSB. "Toen is de begeleiding van Palet met Worldstream om de tafel gegaan om te kijken wat de voordelen zijn voor ons beiden."

De conclusie laat zich raden aan het feit dat Blokker en Dedden de afgelopen weken in het pak van Worldstream aan de start stonden van de langebaanwedstrijden. "Het belangrijkste is dat we bij een topsportteam horen in plaats van een amateurclub", verklaart Blokker. "We krijgen een vergoeding, mogen op de topsporturen trainen en kunnen meedoen aan de oefenwedstrijden van de KNSB. Dat is een heel groot voordeel in deze tijd."

Marathontrainingen
Ondanks de extra faciliteiten waar ze als officiële Worldstream-rijders van gebruik mogen maken, trainen Dedden en Blokker hoofdzakelijk met hun marathonploeg. Dedden: "Zo blijven we bij het team betrokken, ook al schaatsen we individueel en staan er maximaal 30 mensen op het ijs." Vanwege de coronamaatregelen heeft de ploeg andere trainingstijden dan normaal en staan ze per training nog maar een uur op het ijs. 

Het blijft voorlopig dus behelpen, zeker omdat ze tijdens de trainingen met de marathonploeg ook de anderhalvemeterregel in acht moeten nemen. De twee schaatssters hebben gelukkig nog wel een langebaanwedstrijd om naar uit te kijken: het WK Kwalificatietoernooi eind december. Daarna hopen ze dat het marathonseizoen alsnog van start kan. "Je weet gewoon niet wat je kan verwachten", vertelt Dedden, die vorig seizoen nog twee marathons wist te winnen. 

De 26-jarige rijdster heeft er een hard hoofd in. "We trainen verder, maar ik moet nog maar zien of het in januari weer kan. Ze zeggen nu 1 januari, maar zoals het nu gaat denk ik niet dat we dan beginnen. Die onzekerheid werkt niet in je voordeel." Zonder wedstrijden vindt ze de weekenden maar saai. "Je hebt hele weekenden vrij. Je gaat trainen en verder kun je meer tijd doorbrengen met familie."

Meer dan Dedden richtte Blokker zich de afgelopen jaren al vaker op de langebaan. Zij ziet de worsteling waar haar ploeggenoten mee kampen. "Bij de ploeg doen ze het heel goed en proberen ze van alles te organiseren voor een wedstrijdprikkel. Maar dat houdt wel ergens op. Nu heb ik nog een toernooi om me op te richten, maar vanaf januari zit ik in hetzelfde schuitje."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan