Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 14 aug 2020

Swings en Kamminga winnen in kletsnat Staphorst: 'Hier kan ik mee thuiskomen'

"Twee uit twee, daar kan ik mee thuiskomen", glundert Bart Swings een half uur na zijn overwinning bij de KNSB Inline Marathon Cup in Staphorst. De 29-jarige Belg, die vorige week ook al de eerste in Deventer op zijn naam zette, won in een kletsnat Staphorst de sprint van het peloton. Bij de vrouwen soleerde Manon Kamminga naar de winst.

Foto : Glenn Wassenbergh

Swings, rijdend voor Team Powerslide, rondde het beulswerk van zijn ploeggenoten Jason Suttels en Felix Rijhnen perfect af. De jonge Belg en de Duitser bepaalden de laatste tien ronden het tempo en zetten Swings in een zetel af voor de eindsprint. De 29-jarige Belg zag de Fransman Nolan Beddiaf weliswaar twee keer over hem heen gaan, maar Swings trok dat met al zijn ervaring recht. Vlak voor de laatste bocht nam hij de leiding over en toen hij als eerste het laatste rechte stuk in ging, wist hij dat het goed ging komen. "Gelukkig kon ik het werk afmaken."

"Het doet altijd deugd om te winnen, zeker omdat er maar zo weinig wedstrijden zijn dit seizoen. Toch was het vanwege de regen niet echt aangenaam om te sprinten vandaag. Op het einde vroeg ik aan Felix: heb jij zin om te sprinten? Hij antwoordde dat hij de sprint liever voor mij wilde aantrekken. Ja, achteraf pakte dat goed uit", lacht Swings, die daarmee voor de tweede keer op rij de bloemetjes in ontvangst mocht nemen.

Of hij die net als vorige week aan zijn vriendin geeft? "Ha, ze appte me vanochtend al dat de bloemetjes van de wedstrijd uit Deventer dood waren en dat het tijd was voor nieuwe. Nou, als ik vanavond thuiskom, zal ze ongetwijfeld blij zijn met deze nieuwe", grinnikt de meervoudig wereldkampioen op wieltjes. De tweede plek in Staphorst ging naar de Portugees Diogo Marreiros en de derde plek was voor de Fransman Beddiaf. "Het is jammer dat dit alweer m'n laatste wedstrijd van het seizoen is, maar het is niet anders. Twee uit twee is zeker niet slecht!"

Kamminga soleert naar zege
Bij de vrouwen liet Manon Kamminga zien dat zij de te kloppen vrouw is voor het Daikin NK Inlineskaten Marathon in Zandvoort op zaterdag 29 augustus. De 28-jarige Friezin kwam op het natte parcours van Staphorst solo over de meet nadat ze halverwege de koers de vijftallige kopgroep vaarwel zei. "Het was niet eens de bedoeling om zo lang solo te rijden", zegt de winnares lachend. "Of dit een mooie voorbereiding was op het NK? Misschien wel, maar ik was er niet bewust mee bezig."

De regen leek aanvankelijk spelbreker te worden van de tweede Inline Marathon Cup, maar de organisatie zag uiteindelijk geen reden om de wedstrijd te staken. Wel kozen onder meer Sandrine Tas, Berber Vonk, Maya de Jong en Fleur Veen ervoor om de wedstrijd op het laatste moment uit veiligheidsoverwegingen te skippen. Kamminga zelf kende geen enkele twijfel. "Ja weet je: in Zandvoort kan het over een paar weken ook zomaar regenen. Dan ben ik daar in ieder geval maar op voorbereid."

Al vrij snel na het startschot zette Kamminga de turbo aan en ging ze samen met Gerline Crediet, Bianca Roosenboom, Beau Wagemaker en de winnares van de marathon in Deventer, Elsemieke van Maaren, op avontuur. Het vijftal zag het gat met het peloton groter en groter worden, waarna de rijdster van Team A6.nl/Bont met nog 21 ronden te gaan het hazenpad koos. "Ik dacht: ik probeer het gewoon. Ik had niet gedacht dat ik meteen bij de eerste poging weg zou raken", vertelt Kamminga.

Ze kreeg aanvankelijk niet veel ruimte en moest rondenlang 'volle bak' doorrijden om voorop te blijven. "Je kon gewoon geen groot gat slaan op dit natte parcours. Het enige waar je het verschil kon maken, was bij de bochtjes. Op het rechte stuk probeerde ik een beetje uit te rusten, zodat ik bij de vier bochten kon uitversnellen. In het begin pakte ik misschien één seconde per twee rondjes en pas toen de andere vier het opgaven, zag ik mijn voorsprong steeds groter worden." Bianca Roosenboom won de sprint om plek twee, vlak voor Beau Wagemaker die derde werd.

Klik hier voor de volledige uitslagen. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan