Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 18 nov 2019

Russische kunstrijders oppermachtig tijdens Grand Prix in Rusland

De Russische kunstrijders hebben tijdens de vijfde Grand Prix in Moskou alle medailles in eigen land gehouden. Zowel bij de solorijders als bij paarrijden en ijsdansen waren de Russen de concurrenten de baas.

Foto : International Skating Union

Alexander Samarin won voor eigen publiek een gouden medaille en zag zijn landgenoten Dmitri Aliev en debutant Makar Ignatov naast hem op het podium eindigen. De laatste keer dat er drie Russische mannen op het podium stonden, was in 1998. Toen waren het Evgeni Plushenko, Alexei Urmanov en Alexander Abt die samen op het podium eindigden.

De nummer twee van het afgelopen EK behaalde een score van 171,64 punten en dat was Samarins beste score van dit seizoen. Hij bracht zijn puntentotaal daarmee op 264,45 en dat was genoeg voor de eerste gouden Russische medaille sinds 2009. Door zijn gouden plak in Moskou en zijn zilveren medaille in Frankrijk plaatste Samarin zich voor het eerst voor de Grand Prix finale in Turijn.

Twee op rij
Het Russische paar Victoria Sinitsina/Nikita Katsalapov veroverde bij het ijsdansen hun tweede gouden medaille op rij. De vice-wereldkampioenen, die bij de vierde Grand Prix ook succesvol waren, behaalden 126,06 punten en was met een overall score van 212,15 punten veruit de beste. Het Russische koppel bleef het Canadese team, Piper Gilles/Paul Poirier, en het Spaanse team, Sara Hurtado/Kirill Khaliavin, voor. Alle drie veroverden daarmee een ticket voor de finale in december.

Alexandra Trusova won voor de tweede keer dit seizoen het goud. De 15-jarige tweevoudig wereldkampioene bij de junioren behaalde op de slotdag een indrukwekkende score van 160,26 punten en zag haar totaal op 234,47 punten uitkomen. Daarmee ging ze alsnog voorbij Evgenia Medvedeva, die na de eerste dag nog bovenaan stond dankzij een goede korte kür. Mededeva pakte het zilver en de Amerikaanse Mariah Bell het brons.

Aleksandra Boikova/Dmitrii Kozlovskii won voor de tweede keer goud bij de Grand Prix dankzij een geweldig optreden voor eigen publiek. De 17-jarige Boikova en 19-jarige Kozlovskii dansten op de slotdag naar een persoonlijk record van 149,34 punten en bracht daarmee de totaalscore op 229,48 punten. Het andere Russische koppel, Evgenia Tarasova/Vladimir Morozov, greep het zilver, terwijl Fabienne Hase/Nolan Seegert uit Duitsland het brons pakte. Dat betekende hun eerste medaille tijdens de Grand Prix.