Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 31 mei 2019

Ter Haar slaat terug: 'Ik heb er heel slecht van geslapen'

Donderdagavond zat hij nog verslagen langs de baan in Wervershoof, vrijdag liep hij breeduit lachend rond met de rood-wit-blauwe trui om de schouders. De overwinning op de afvalkoers was een prooi voor Luc ter Haar. Bij de vrouwen zegevierde Maya de Jong.

Foto : Hidde Muije

"Donderdag was ik heel teleurgesteld", begint de 25-jarige Ter Haar zijn verhaal. "We hadden van tevoren een plan bedacht, maar dat plan was niet om iedereen aan het begin los te rijden. Daarna kon ik niet herstellen, dus vandaag moest het anders. De afvalkoers ligt dichter bij mijn aard dan de puntenkoers, vandaag moest het gebeuren. Ik heb er echt heel slecht van geslapen."

Na een korte nacht maakte Ter Haar zijn voornemen waar. Door uitstekend sleurwerk van ploeggenoot Gary Hekman werd hij in een zetel naar de finale gevoerd. Daar moest hij echter nog wel afrekenen met de man in vorm Ruurd Dijkstra, die donderdag de puntenkoers op zijn naam schreef. "Ik was heel scherp op wat er achter me gebeurde, Ruurd trok hem echt hard door en ik kwam er met pijn en moeite nog overheen. Echt petje af voor wat hij dit weekend laat zien."

Toen de bel voor de laatste ronde klonk, had Dijkstra nog een kleine voorsprong. Met de tanden op elkaar wist Ter Haar de laatste bocht echter zodanig op te zetten dat hij op het laatste rechte stuk er nog voor kwam. Achter Dijkstra sprintte Harm Visser knap naar de bronzen medaille. De eerstejaars senior eindigde weliswaar achter Ronald Haasjes, maar aangezien die de ronde daarvoor was afgevallen, mocht Visser het podium betreden.

Derde plak voor De Jong
Na zilver op de 500 meter eerder op de dag en brons op de 1000 meter van donderdag sloeg Maya de Jong vrijdagavond haar slag. Waar ze vorig jaar nog de puntenkoers op haar naam schreef, viel dit jaar de afvalkoers haar ten prooi. Na een koers waarin het tempo na een rustige start hoog lag, had De Jong het als eenling best lastig.

"Het was best pittig", vertelt De Jong na afloop. "Elisa (Dul, red.) vloog er best wel hard in. Ik merk sowieso wel dat ze dit jaar meer naar me kijken, omdat ik me al meerdere wedstrijden heb laten zien. Daardoor moest ik ook aan de bak, terwijl ik als eenling eigenlijk een beetje zuinig wilde zijn met mijn krachten. De tactiek lukte dus niet helemaal, maar ik ben blij dat ik aan het eind genoeg over had."

Met nog een toernooidag voor de boeg evenaart De Jong haar score van vorig jaar. Ze sluit het baantoernooi af met een gouden, een zilveren en een bronzen medaille. Dat terwijl het NK donderdagmorgen nog in mineur begon voor de 20-jarige Friezin. "Het wilde allemaal niet, ik werd wakker met pijn in mijn schouderbladen met uitstraling naar mijn hoofd. Het werd erger gedurende de dag en ik weet niet eens wat de oorzaak was. Ik baalde er zo van, ben blij dat ik de knop heb om kunnen zetten. Eerst zilver, nu goud, ik ben een gelukkig persoon." 

Kerkhoff heerst opnieuw
Bij de junioren zagen we opnieuw een vertrouwd beeld. Bij de dames was de noodzaak afwezig om de koers te maken en barstte het geweld pas in de laatste tien ronden los. Met nog vijf ronden te gaan vond Bente Kerkhoff het genoeg geweest en sprong ze weg uit het peloton. De opgebouwde voorsprong gaf ze in het vervolg niet meer uit handen. Laura Qualm finishte als tweede, Ramona Westerhuis werd derde. 

De koers bij de heren was een stuk aantrekkelijker, waarbij de mannen van RTC Midden lange tijd het koersverloop bepaalden. Gedrieën wisten Luuk van Timmeren, Sem Koster en David Holmes het peloton te mennen en dat leidde uiteindelijk ook tot succes. Koster zegevierde voor Christian Haasjes en Van Timmeren, die na zijn gouden plak op de 500 meter opnieuw het podium mocht bestijgen. 

Het podium bij de jongens jeugd zag er hetzelfde uit als op de puntenkoers van donderdag. Opnieuw zegevierde Kayo Vos, terwijl Jorian ten Cate en Stijn van de Bunt de Zuid-Hollander wederom vergezelden op het podium. Bij de meisjes was het Dinly Koster die de zege pakte, voor Loes Busser en Patricia Koot. Bij de kadetten spreidde Bret Groot opnieuw zijn overmacht tentoon. Dit keer mochten Chris Berkhout en Bas Kee met hem het podium betreden. Bij de meisjes ging de zege naar Sanne Oosterwijk, voor Mayke Vriesinga en Donna Noor Gemser. 

Bekijk hier alle uitslagen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan