Tickets
Shop
Nieuws 06 jun 2019

Jong en aanstormend: Bret Groot

Tijdens een zomer vol met inlineskaten komen niet alleen de senioren in actie, maar ook de junioren en jeugd. In de rubriek 'Jong en aanstormend' nemen we ook de prestaties van die talenten onder de loep.

Foto : Hidde Muije

Van de 1000 meter van donderdagmiddag tot en met de puntenkoers op de weg zaterdagavond, Bret Groot maakte tijdens de KPN NK Inlineskaten indruk door iedere afstand te winnen. Met name de manier waarop deed menig toeschouwer versteld staan. 'Wie is toch die Bret Groot?', klonk het keer op keer langs de baan. De hoogste tijd dus voor een nadere kennismaking met dit veertienjarige talent.

Wie het inlineskaten ook bij de jongere categorie├źn in de gaten houdt, ziet al het hele seizoen de naam van Groot bovenin de uitslagen voorbij komen. Al in de eerste competitiewedstrijd van het seizoen prijkte zijn naam bovenaan het uitslagenformulier. Bij de Europa Cup in Heerde eindigde hij als tweede in het klassement achter de talentvolle Siebe Suttels. Die goede lijn zette hij op de NK in Wervershoof en Medemblik dus voort.

"Ik had het wel een klein beetje verwacht, want bij de landelijke wedstrijden won ik ook. Ik moest het alleen wel waarmaken en dat is gebeurd", vertelt Groot zaterdag nadat hij voor de zoveelste keer gehuldigd is. Om die reden waren er wel wat zenuwen bij het talent uit Almere. "Vooral bij de laatste. Zou het nog wel lukken bij de zesde gouden medaille? Het was best wel spannend."

Ook op de puntenkoers heeft Groot uitgebreid de tijd om te juichen | Foto : Hidde Muije

Misschien wel de bijzonderste afstand van het weekend was de 500 meter. De volledige finale werd gevuld met de gele outfits van SkateUnited, het opleidingsteam van RTC Midden. Naast Groot veroverden ook Pelle Bolsius, Nick Bontrop en Asif Muhammad een plekje in de eindstrijd. Ook naar zijn teamgenoten was Groot onverbiddelijk: al vroeg in de race rijdt hij weg, waarna hij met grote voorsprong over de streep komt.

"Ik weet ook niet wat het is", antwoordt Groot gevraagd naar zijn geheim. "Gewoon hard trainen en hard werken. Meer kun je niet doen denk ik." Het hoge niveau van Groot vraagt wel om enkele aanpassingen. Geregeld traint hij mee met de oudere groep, waar onder meer Timo Lamme, Stijn van de Bunt (medaillewinnaars bij de jeugd op de NK) en Stijn Beekelaar deel van uitmaken. Bij hen vindt hij het niveau om zichzelf uit te dagen.

Groot heeft het er maar druk mee. Nadat hij vorig jaar is blijven zitten, staat hij er op school nu weer goed voor. "Overdag moet ik natuurlijk naar school, dus daarna ga ik fietsen of naar de training. Maandag doen we crossfit, woensdag hardlopen of fietsen, skaten doen we dinsdag en donderdag, vrijdag weer fietsen en dan in het weekend vaak een wedstrijd."

Hoewel hij nog niet in aanmerking komt voor het EK in augustus in Pamplona, zal Groot wel nog naar Oostende afreizen voor de Europa Cup aldaar. Zoals gebruikelijk is bij SkateUnited, combineert Groot het inlineskaten onder meer met marathons en de langebaan. Afgelopen seizoen miste hij het NK langebaan, maar komend seizoen hoopt hij zich wel te plaatsen. Voor nu blijft de focus op het inlineskaten. "Het zou mooi zijn als ik volgend jaar het EK kan halen."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan